Kodinhoito

Mikrokuituliina on siivoojan paras kaveri – katso käyttöohjeet parhaaseen lopputulokseen

Kaikkien kaapista kannattaisi löytyä mikrokuituliina tai useampi. Liinaa voi käyttää kaikkien kodista löytyvien pintojen puhdistamiseen.

Mikrokuituliina on merkittävä apu siivoojalle. Sillä voi puhdistaa pinnat ilman puhdistusaineita.

Tämä on mahdollista, sillä tavallisen mikrokuituliinan kuidut ovat hyvin ohuita, noin 20 kertaa hiusta ohuempia, ja kuidut pääsevät helposti pieniin rakoihin irrottamaan lian. Kun kuidut hankautuvat toisiinsa, muodostuu sähkövaraus, joka pitää liasta tiukasti kiinni. Vasta liinan pesu vapauttaa sähkövarauksen.

Lue myös: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Mikrokuitu on synteettinen materiaali, joka valmistetaan usein polyesterista ja polyamidista. Mikrokuidun koko vaihtelee laadun ja käyttötarkoituksen mukaan.

Mikrokuituliinan käyttö

Mikrokuituliinaa voi käyttää kaikkien kodista löytyvien pintojen puhdistamiseen. Vain kuumasta lieden pinnasta se kannattaa pitää kaukana. Mikrokuitu on hellävarainen, ja sitä voi käyttää herkkienkin pintamateriaalien puhdistamiseen.

Taita mikrokuituliina neljään osaan, jotta saat kahdeksan puhdistuspintaa. Taita liinasta puhdas pinta esiin aina, kun käytetty liinapinta on likainen tai kun aloitat puhdistamaan uutta tasoa.

Mikrokuituliina
Taita mikrokuituliina ennen käyttöä neljään osaan, niin saat kahdeksan puhdistuspintaa. Kuva: Arto Wiikari

Lue myös: Puhdistusterä on siivouksen monitoimiväline! Siivooja Auri näyttää, miten uuni puhdistuu terällä helposti

Mikrokuituliinaa ei tarvitse kastella vedellä tai pesuaineen ja veden seoksella ennen käyttöä tai käytön aikana, sillä mikrokuitu menettää parhaan puhdistustehonsa kastuessaan.

Ainoastaan jos liina ei irrota kaikkea likaa, voi tahraa kostuttaa pesuaineella ja antaa pesuaineen vaikuttaa hetken. Pyyhi lionnut tahra pois, vaihda kuiva pinta taitellusta liinasta ja puhdista tahran rippeet pois.

Mikrokuituliinan pesu

Mikrokuituliina on hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen. Säännöllinen pesu estää liiallisen likaantumisen ja pidentää liinan käyttöikää. Ravistele mikrokuituliinasta irtoava lika ennen kuin laitat sen pesukoneeseen.

Pese mikrokuituliina 60 asteessa. Liina kannattaa pestä erillään muusta pyykistä, sillä liinan terävät kuidut saattavat hangata ja kuluttaa muita vaatteita. Mikrokuituliinan voi laittaa myös pesupussiin, jotta se ei pääse kosketuksiin muun pyykin kanssa.

Pesuaineena tulisi käyttää kirjopyykille tarkoitettua pesuainetta, sillä mikrokuituliina ei siedä valkaisuainetta. Pesuainetta voi annostella normaalia vähemmän. Älä käytä huuhteluainetta, se heikentää liinan puhdistustehoa.

Mikrokuituliinan pesu
Kuva: Jorma Marstio

Kuivaa mikrokuituliina pesun jälkeen mielellään kuivausrummussa yksinään. Liinan voi kuivata ilmavasti pyykkinarulla, jos kuivausrumpua ei ole. Älä vie liinaa ulos kuivumaan.

Mikrokuituliinan pitäisi kestää kymmeniä pesukertoja. Käytöstä poistettava mikrokuituliina voi olla tuotteesta riippuen energiajätettä tai sekajätettä.

Katso videolta, miten mikrokuituliina pestään oikeaoppisesti:

Juttua varten on haastateltu Ritva Bergströmiä Kotipalvelu Männynhavusta. Lähteenä käytetty myös Kotipalvelu Männynhavu.

Juttua on muokattu 15.8.2023 klo 11:13: Juttuun on lisätty video.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikrokuituliina on siivoojan paras kaveri – katso käyttöohjeet parhaaseen lopputulokseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.