Kodinhoito

Puhdistusterä on siivouksen monitoimiväline! Siivooja Auri näyttää, miten uuni puhdistuu terällä helposti

Moni saattaa kauhistella puhdistusterää naarmujen pelossa, mutta oikein käytettynä terä on yksi kodin parhaista siivousvälineistä. Miljoonien seuraama somesiivooja Auri Kananen neuvoo, kuinka terää käytetään turvallisesti.

Tiedätkö sen uunin lasin sisäpuolelle pinttyneen ruskean roiskelian? Sen joka tuntuu jumahtaneen paikoilleen ikuisiksi ajoiksi, vaikka kuinka yrittäisi jynssätä. Miten siitä pääsisi helposti eroon?

TikTok-videopalvelusta tuttu siivooja Auri Kananen, 27, tietää. Tuoreella videollaan hän näyttää, kuinka ruskea töhnä irtoaa uunin lasista käden käänteessä yhdellä välineellä: puhdistusterällä.

Lue myös: Miljoonat fanittavat, kun Auri Kananen, 27, siivoaa TikTokissa: ”Olen halunnut tehdä siivouksesta seksikästä”

Puhdistusterä nujertaa tiukasti tarttuneen lian

Kananen kertoo Kotiliedelle, että puhdistusterä on hänen toiseksi eniten käyttämänsä siivousväline heti tiskiharjan jälkeen. Niin tehokas väline se on.

Puhdistusterä on kodin siivouksen monitoimiväline, jolla saa helposti nujerrettua kovaa, kuivunutta ja pohjaan palanutta likaa. Terällä siivoamisessa on paljon hyvä puolia. Sen avulla siivoaminen on kemikaalitonta, sillä terä ei tarvitse seurakseen vahvoja puhdistusaineita, pisara tiskiainetta riittää.

”Lasipinnassa tiskiaine liukastuttaa terää, ja siksi sitä voi olla hyvä laittaa. Puhdistustyötä aine ei kuitenkaan tee”, Kananen sanoo.

Alle kymmenen euroa maksavia puhdistusteriä löytyy tavallisista kodintarvikeliikkeistä. Kanasen mukaan terään kannattaa panostaa, sillä siitä on hyötyä likaisen uunin lisäksi muuallakin kotona.

Puhdistusterä sopii esimerkiksi näiden paikkojen ja likojen puhdistukseen:

  1. keittiön välitilan kaakelit – yleinen paikka kovalle kuivuneelle rasvalle
  2. ikkunanpesuun vaikeimmille tahroille (liima, lakka ja silikoni)
  3. teippi- ja maalijäljet
  4. vesihanojen kalkki – lavuaarin hanan ympärillä on usein keltaista kalkkia, jota voi kevyesti rapsuttaa terän avulla
  5. suihkutasojen- ja pintojen kalkki – aina ennen kalkinpoistoaineiden käyttöä suurin osa kalkista on hyvä rapsuttaa pois
  6. keraaminen liesi ja pohjaan palanut ruoka – liedestä tulee kuin uusi teräkäsittelyllä
  7. kynttilöiden steariini – kaavi hankalat steariinitahrat niin lasiesineistä kuin ikkunalaudoilta
  8. uunin eri osat ja uunipellit

Lue myös: Miten uunipellin saa puhtaaksi? Siivooja paljastaa kikat, joilla putsaat pellit kiiltäviksi ilman kemikaaleja

Välty naarmuilta ja vahingoilta oikealla tekniikalla

Puhdistusterä ei ole täysin ongelmaton vehje, sillä väärällä tekniikalla se voi aiheuttaa pintoihin jälkiä. Moni arkailee terän käyttöä juuri pintojen tuhoamisen pelossa.

Kanasen mukaan naarmuja syntyy, jos puhdistettava pinta ei ole tasainen tai terää käyttää pystyasennossa. Terää kuuluu liu’uttaa puhdistettavalla pinnalla oikeassa kulmassa, hellästi painaen.

”Eräs seuraajani oli ostanut puhdistusterän ja laittanut kuvan, kuinka hän oli naarmuttanut kylpyhuoneen hanan terällä. Jos kuperaan ja kaarevaan pintaan käyttää voimaa, jälkiä kyllä jää”, Kananen muistuttaa.

Kananen puhdistaa terällä myös esimerkiksi uunin sisäosat, vaikka operaatiosta syntyy ikävä narskuttava ääni.

”Siitä kuuluu ääni, jota moni säikähtää. Lasi on tuntuu helpommalta puhdistaa, kun siitä ei kuulu ääntä. Oikealla tekniikalla olen kuitenkin puhdistunut jo monta uunia ja pellit myös.”

Kanasen mukaan monissa siivousalan yrityksissä ei käytetä puhdistusterää, koska väline on hyvin terävä. Terää käsiteltäessä on noudatettava suurta varovaisuutta, jotta siivotessa ei satuta itseään.

Lue myös: Kodin perusteellinen siivous – muista nämä 15 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puhdistusterä on siivouksen monitoimiväline! Siivooja Auri näyttää, miten uuni puhdistuu terällä helposti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.