Kodinhoito Tilaajille

Milloin käytän ruuvia, milloin naulaa? Perinnemestari neuvoo oikeaan valintaan

Vielä reilu sata vuotta sitten talot rakennettiin hirsisalvoksilla ja puutapeilla. Perinnerakentaja luottaa nykyään rautanaulaan ja vasaraan, uraruuviin ja talttameisseliin.

Vielä pari sataa vuotta sitten talon runko voitiin tehdä ilman yhtään ruuvia tai naulaa. Rakentaminen perustui painovoimaan: ylempi painava rakennekerros lukitsee ja pitää alemman paikoillaan. Hirsikehikossa lattia- ja kattopalkisto tehtiin samaan tahtiin seinän kanssa siten, että palkkien päät ovat lohenpyrstöliitoksella seinän sisällä. Varmasti kestää ja nauloja ei tarvita.

Vesikattokin voidaan tehdä ilman nauloja, kun turpeet pitävät katon rakenteet paikoillaan.

Ensimmäiset naulat tarvittiin ovi-, ikkuna- ja kattolistojen kiinnittämiseen. Ruuveja käytettiin saranoissa – mikäli niihin oli varaa. Itse ovet ja ikkunat koottiin puunauloilla.

Kiinnittimiä alettiin käyttää runsaammin vasta 1800-luvun alkupuolella, kun niiden teollinen valmistus alkoi Suomessakin. Pian naulojen hinta laski kohtuulliseksi, mutta vielä 1950-luvulla rakennustyömaalta sai työpaikan naulapoika, jonka tehtävänä oli kiskoa muottilaudoista naulat uudelleenkäyttöä varten.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin käytän ruuvia, milloin naulaa? Perinnemestari neuvoo oikeaan valintaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.