Kodinhoito

Miten hopeat kannattaa säilyttää? Lue asiantuntijan vinkit

Hopea tummuu ajan mittaan, mutta hyvällä huollolla ja huolellisella säilytyksellä voit hidastaa tummumista. Kyselimme asiantuntijalta vinkkejä hopea-esineiden säilytykseen.

Hopeat kannattaa puhdistaa aina käytön jälkeen ennen säilytykseen siirtämistä. Hopeiset ruokailuvälineet pestään käsin tavallisella astianpesuaineella. Puhdistukseen voi käyttää pehmeää sientä.

Lue myös: Miten hopeat kiillotetaan? Katso isoäidin nerokkaat kotikonstit hopeiden puhdistukseen

Kun hopea hyvästä huollosta huolimatta tummuu, ei pidä säikähtää. Tummunut hopeaesine ei ole pilalla, vaan sen voi puhdistaa. Aidon hopean tuntee juuri siitä, että se tummuu aikanaan.

Miten hopeat kannattaa säilyttää?

Hopean tummumista voi hidastaa oikeanlaisella säilytyksellä.

Kysyimme ohjeita hopean säilyttämiseen Suomen kultaseppien liiton toimitusjohtajalta, hopeaseppämestari Henrik Kihlmanilta.

”Hopeat kannattaa säilyttää niille soveltuvissa pusseissa tai laatikoissa. Aterinpussit, jotka on käsitelty tummumista estävällä aineella, suojaavat aika hyvin hapettumista. Ne ovat muutenkin käteviä, koska niiden ansiosta saa aterimet pakattua pieneen tilaan”, Henrik Kihlman neuvoo.

Hopeat säilytyksessä

”Hopea tummuu eli hapettuu, kun se reagoi ilmassa olevan rikin kanssa. Sen takia on hyvä säilyttää hopeat mahdollisimman tiiviissä paikassa. Säilytyspaikka voi olla vitriinikaappi, mutta pieniä esineitä voi hyvin kääriä happovapaaseen silkkipaperiin. Hopeat voi säilyttää myös tiiviisti suljettavissa minigrip-pusseissa. Näin hopea-esineiden tummuminen hidastuu oleellisesti.”

Harvemmin käytettäviä hopeakoruja ei kannata roikottaa korutelineissä.

”Korut on hyvä säilyttää tiiviissä korulippaassa. Jos sellaista ei ole, niitäkin voi säilöä tiiviisiin muovipusseihin”.

”Hopeakoru tykkää käytöstä, ja se pysyy puhtaana, kun sitä käsitellään säännöllisesti”, vinkkaa Kihlman.

Jokanaisen niksikirjan neuvot

Jokanaisen niksikirja vuodelta 1952 neuvoo säilyttämään hopeat kiedottuna värilliseen pumpuliin, värilliseen kankaaseen tai paperiin. Sekä Kotilieden toimitukselle että hopeaseppämestarille säilytys juuri värillisessä kääreessä ei ole tuttu.

”Asia on minulle täysin vieras. Voisin kuvitella, että tietyn väriset pumpulit ovat sisältäneet jotakin väriainetta, joka reagoi tai ei reagoi hopean kanssa, mutta tämä on siis minun subjektiivinen teoriani.”

Kerro meille

Tiedätkö sinä, miksi hopeat pitäisi säilyttää juuri värillisissä pumpuleissa?  Jos tiedät, kerro se meille alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten hopeat kannattaa säilyttää? Lue asiantuntijan vinkit

Hanna

Yksi syy on se että hopeasta lähtevä harmaa ei värillisessä, mieluiten harmaan kirjavassa kankaassa näy niin helposti.

Aurajoen rannalta

Säilytyssyytä en tiedä, mutta muistan kyllä nähneeni isovanhempien luona hopealusikoita ym. säilytetyn vpun. tai vsin. pumpulissa omissa laatikoissaan. Tämä 50- luvulla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.