Kodinhoito Tilaajille

Ongelmia takan kanssa? Perinnemestari neuvoo, kuinka korjaat viat – ja miten vältät ne jatkossa

Vaurioituneen tulipesän voi kunnostaa itse korjauslaastilla tai kuumuutta kestävillä levyillä. Kun pidät uunin kyljet puhtaina ja saumat siisteinä, lämmittäjää on ilo katsellakin, neuvoo perinnemestari Hannu Rinne.

Vaikka uuni on lämmittämistä varten, se kestää kunnossa, kun sitä ei lämmitä liian kuumaksi. Kun tiilet ja laasti uunin sisällä kuumenevat, ne laajenevat, ja jatkuva edestakainen liike rasittaa uunin rakenteita. Kahta täyttä pesällistä ei pidä polttaa peräkkäin, vaan kylmällä kaudella tuli sytytetään mieluummin aamuin illoin. Keväällä ja syksyllä riittää yksi pesällinen päivässä.

Savupiipun hormi ja uuni on nuohottava säännöllisesti: vakituisessa asuinkäytössä oleva tulisija kerran vuodessa, vapaa-ajanasunnon joka toinen vuosi.

Sovi sutarin kanssa, että hän puhdistaa huolellisesti myös uunin kapeat poskikanavat. ­Uunin saa nuohota itse, mutta jos tulisija aiheuttaa tulipalon, vakuutusyhtiö kysyy ensimmäisenä nuohoojan kuittia. Nuohooja osaa myös arvioida tulisijan kunnostustarpeen.

Älä polta kosteita puita ja anna paloilmaa tarpeeksi, jotta palaminen on puhdasta. Jos puista tulee tummaa savua, se nokeaa savu­kanavat ja ilmakehäänkin tupruttaa saasteita. Kituuttamalla polttaminen johtaa pahimmillaan nokipaloon savupiipussa.

Tulipesän saumat rapautuvat hieman jokaisella käyttökerralla, ja lopulta alkaa huolestuttaa, että tiilet irtoavat. Saumat ja pienet lohkeamat voi paikata pesänkorjausmassalla. Ennen täyttöä saumoista rapsutetaan pois kaikki irtoaines, pöly imuroidaan ja korjattavat kohdat kastellaan runsaalla vedellä. Korjausmassa levitetään lastalla ja hankalissa kohdissa jopa sormin.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.