Kodinhoito Tilaajille

Paino­voimaisen ilman­vaihdon asian­tuntija Jari Ketola: ”Suomessa ei osata luonnollista ilmanvaihtoa”

Ihmiset eivät uskalla enää tuulettaa asuntojaan. He pelkäävät, että ikkunan avaaminen sekoittaa koko talon ilmanvaihdon, sanoo Jari Ketola.

”Painovoimainen eli luonnollinen ilmanvaihto on tehnyt Suomessa paluun uusiin rakennuksiin. Kokemukseni mukaan ihmiset ovat alkaneet haluta painovoimaista ilmanvaihtoa sen ekologisuuden, turvallisuuden, kustannustehokkuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Taustalla on myös uusi energiatehokkuusasetus, joka tuli voimaan vuonna 2018. Sitä voi pitää valtiovallan tahtotilan ilmauksena painovoimaisen ilmanvaihdon puolesta.

Asun itsekin talossa, jossa on painovoimainen ilman­vaihto. Olen vakuuttunut siitä, että se on kenen tahansa hallittavissa, toisin kuin koneellinen ilmanvaihto, jossa on paljon säätömahdollisuuksia ja huoltoa vaativia osia. Toi­minta perustuu luonnon omiin voimiin eli ulko- ja sisäilman lämpötilaeroon ja tuulen aiheuttamaan paine-eroon.

Silti olen huomannut, että Suomessa ei osata enää yleisesti luonnollista ilmanvaihtoa, johon kuuluu myös tuulettaminen. Veikkaan, että se johtuu siitä, että ihmisiä on pelo­teltu ilmanvaihdon menevän sekaisin, jos avaa ikkunan.

Tuulettaa voi tarpeen mukaan

Mielestäni ikkunan avaaminen on kuitenkin kätevä tapa tehostaa ilmanvaihtoa hetkellisesti. Ikkunoita voi avata tarpeen mukaan: kun havaitsee, että ilma on tunkkaista, tuoksahtaa tai siinä tuntuu olevan paljon kosteutta.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.