Kodinhoito

6 asiaa, joita ei koskaan kannata säilyttää kylpyhuoneessa – voivat olla jopa turvallisuusriski

Ammattijärjestäjät eivät suosittele säilyttämään kylpyhuoneessa muun muassa tekstiilejä tai kosmetiikkaa, vaikka se tuntuisi kuinka luontevalta ratkaisulta.

Kylpyhuoneen peili- ja allaskaappeihin varastoidaan usein muun muassa pyyhkeitä, hiustenhoitoon tarkoitettuja sähkölaitteita sekä kosmetiikkaa.

Kylpyhuone ei kuitenkaan ole otollinen säilytyspaikka monellekaan kodin tavaralle.

Ammattijärjestäjät Johanna Hyvärinen ja Meeri Markwith kertovat, mitä kylpyhuoneessa ei koskaan kannattaisi säilyttää.

1. Pyyhkeet, liinavaatteet ja muut tekstiilit

Pyyhkeiden säilyttäminen kylpyhuoneessa voi tuntua luontevalta ratkaisulta – käytetäänhän pyyhkeitä päivittäin niin kasvoja pestessä kuin suihkussa käydessä, ja likaiset pyyhkeet vaihdetaan verrattain usein puhtaisiin.

”Kylpyhuoneen kosteus ja lämpö voivat aiheuttaa liinavaatteiden ummehtumista, mikä tekee niiden käytöstä epämiellyttävää. Pahimmassa tapauksessa kosteus ja lämpö voivat edistää homeen kasvua liinavaatteissa”, Hyvärinen varoittaa.

Sama pätee likaisiin pyykkeihin.

”Koska kosteus edistää bakteerien lisääntymistä, pyykkikorin sijoittaminen makuuhuoneeseen voi olla parempi vaihtoehto. Näin vaatteet pysyvät kuivina ja raikkaampina ennen pesua”, Markwith neuvoo.

2. Lääkkeet ja vitamiinit

Kylpyhuoneessa oleva kosteus ja lämpötilavaihtelut voivat vaikuttaa lääkkeiden tehokkuuteen, jolloin niitä ei välttämättä ole enää turvallista käyttää, Markwith varoittaa.

”Lääkkeet tulee säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa suojattuna valolta. Ihanteellisin säilytyspaikka on lääkekaappi tai vaihtoehtoisesti mikä tahansa kaappi, joka ei ole lähellä lämmönlähteitä, kuten liesiä tai ikkunoita. Huomioi, että lapset ja lemmikit eivät pääse kaapille”, hän toteaa.

Kylpyhuoneen sailytys.
Lääkkeet, vitamiinit, meikit ja kosmetiikka kaikki kärsivät kylpyhuoneen kosteudesta ja lämpötilan vaihteluista. © iStock

3. Meikit ja kosmetiikka

Moni suomalainen käyttää päivittäin erilaisia meikkituotteita. Lähes yhtä moni säilyttää kosmetiikkaa kylpyhuoneessa, sillä kylpyhuone on usein se paikka, jossa ehostamme itseämme päivän koitoksiin.

Tarkoittaako se, että kylpyhuone on paras mahdollinen paikka kosmetiikan säilyttämiseen? Ei, toteaa Hyvärinen.

 ”Erilaiset meikit, hoitotuotteet ja kynsilakat ovat herkkiä sekä kosteudelle että lämpötilan vaihteluille, joten ne tulisi säilyttää lähtökohtaisesti huoneenlämmössä suojassa kosteudelta ja kuumuudelta”, Hyvärinen huomauttaa.

”Lämpö ja hajuvesi eivät myöskään sovi yhteen. Esimerkiksi höyryävän suihkun aiheuttamat lämpötilan vaihtelut voivat muuttaa hajuveden tuoksua. Siksi hajuvedet olisi parasta säilyttää huoneenlämmössä valolta suojattuna”, hän lisää.

4. Korut

Kylpyhuoneen kostea ympäristö saa korut hapettumaan nopeammin, jolloin niiden kiilto häviää ja värit haalistuvat. Pahimmillaan korut voivat mennä jopa rikki, mikäli ne altistuvat kosteudelle liikaa.

”Pesutilan ilmasto voi edistää korroosiota, joka on erityisen haitallista hopeakoruille ja muille herkille metalleille”, Markwith sanoo.

Korut tulee säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa.

”Kaunis korurasia lokerikolla suojaa koruja kosteudelta ja pölyltä, jolloin korut säilyvät kauniina ja käyttökelpoisina pidempään”, hän vinkkaa.

5. Elektroniikka

Monet tietävät, etteivät elektroniikka ja vesi sovi yhteen. Elektronisia laitteita olisikin hyvä säilyttää kaukana kosteudesta.

Hyvärisen mukaan tämä ei ehkäise ainoastaan mahdollisia vaaratilanteita vaan myös suojaa elektroniikkaa vaurioilta, joita kostea ympäristö voi aiheuttaa.

6. Taide

Kylpyhuone ei ole otollinen paikka taiteelle, sillä kosteus voi tehdä tuhojaan kauniille kuville.

Mikäli taiteen ripustaminen kylpyhuoneeseen houkuttaa, kannattaa varmistaa, että teos on kehystetty oikein.

”Muovi ja alumiini ovat hyviä kosteuden kestäviä materiaaleja kehykselle. Laita teippiä teoksen kääntöpuolelle varmistamaan, että kosteus ei pääse kehyksen sisälle, sillä muuten teos vahingoittuu”, Markwith neuvoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 asiaa, joita ei koskaan kannata säilyttää kylpyhuoneessa – voivat olla jopa turvallisuusriski

Sinun täytyy kommentoidaksesi.