Kodinhoito

Ryijyn puhdistus vaatii helliä otteita: Mitä vanhempi ryijy, sitä varovaisempi hoidossa pitää olla – ethän tee näitä virheitä!

Ryijyn puhdistus on hyvä tehdä kerran vuodessa. Puhtaalle ryijylle riittää imurointi, likaisempi ryijy saattaa vaatia käsin pesun konservaattorin hoivissa.

Ryijyn puhdistus on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin, jotta se pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa.

”Ryijy pysyy pitkään puhtaana, jos kodin huoneilma on puhdas. Puhtaana pitoon riittää tällöin vuosittainen kevyt pintapuhdistus imuroimalla”, Suomen käsityön museon yhteydessä toimivan Konservointikeskuksen johtava konservaattori Anni Tuominen kertoo.

Tilanne on toinen, jos ryijy on ollut seinällä pitkään, ja sitä ei ole puhdistettu vuosikymmeniin. Tällöin siihen on voinut kertyä paljonkin likaa.

Esimerkiksi huoneilmassa liikkuva pöly ja kaupunki-ilmassa oleva nokipitoinen lika tarttuvat helposti ryijyn nukkapintaan.

Ryijyyn tarttuu nokilikaa takkahuoneissa ja asunnoissa, joissa tupakoidaan. Keittiöilmassa leijuvat rasvat voivat liikkua huoneistossa ja tarttua ryijyn pintaan.

Lue myös: Joonas, 30, jätti päivätyönsä ja ryhtyi ryijytaiteilijaksi – nyt hänen herkulliset työnsä menevät kuin kuumille kiville erityisesti yhdessä Helsingin kolkassa

Ryijyn imuroinnissa käytetään imurointiverkkoa

Kevät on ihanteellinen ajankohta ryijyn imurointiin. Voimakas auringonvalo vaurioittaa tekstiilejä, joten ryijyn pakkaaminen kesäksi säilöön on varteenotettava vaihtoehto.

Jotta ryijy ei vahingoitu, imuroinnin aikana käytetään imurointiverkkoa tai letkusuulaketta.

”Imurointiverkko on harvahkoa tekokuituharsoa. Sen avulla pöly irtoaa ryijyn pinnalta, mutta samalla se estää nukkalankoja vaurioitumasta ja imeytymästä pölypussiin.”

Jos ryijyn imuroi esimerkiksi harjapääsuulakkeella, nukkalankojen päät kiertyvät auki ja ryijystä tulee epäsiistin näköinen.

Ryijyn puhdistus: imurointi verkon läpi.
Ryijyn imuroinnissa tulisi käyttää imurointiverkkoa. Tämä menetelmä ei aiheuta mekaanista rasitusta, joka avaa nukkalankoja. © Suomen käsityön museo

Näin ryijyn puhdistus tehdään imuroimalla:

Ryijy tuuletetaan varjoisassa paikassa

Ryijyn voi viedä ulos tuulettumaan, mutta sitä ennen siitä pitää puhdistaa pölyt imuroimalla.

Kostea ilma saattaa kiinnittää pölyn tiukemmin kiinni tekstiiliin, jolloin ryijy ei tuoksu tuuletuksen jälkeen raikkaalta vaan pölyisen tunkkaiselta.

Talven kuivat pakkaspäivät ovat ihanteellisia ajankohtia ryijyn tuulettamiselle.

”Tuuletuspaikan on oltava varjossa ja ryijy tulee levittää tasaiselle alustalle, esimerkiksi pyykinkuivaustelineen päälle. Muutaman tunnin tai yön yli kestävä tuuletus riittää”, Tuominen ohjeistaa.

Ryijyn hoito vaatii huolellisuutta ja helliä otteita – vältä näitä virheitä!

Tamppaus keväthangella on pahaksi ryijylle. Lumessa on likaa, joka tarttuu ryijyyn. Nukkapintaan voi tulla vaurioita tekstiilin hankautuessa lumeen.

Ryijy ei kestä ravistelua. Se on painava tekstiili, joka voi repeytyä helposti.

Ethän pese ryijyä pyykinpesukoneessa. Turvallisinta on viedä ryijy pestäväksi konservaattorille, jotta tekstiili pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Ryijy on hyvä pestä noin 10–20 vuoden välein.

Ryijyn nukkapintaa ei pidä harjata. Harjaus venyttää nukkalankojen päät ohuiksi kuituluiruiksi.

”Nyrkkisääntönä on, että mitä vanhempi ryijy on kyseessä, sitä varovaisempi sen kanssa pitää olla. Ryijyjä on monenlaisia ja kaikille ei sovi samat hoito-ohjeet”, Tuominen tähdentää.

Lue myös Anna.fi: Ryijyt ovat kokeneet hurjan muodonmuutoksen – nyt ne näyttävät kieltä ja ”töhrivät” seinää

Ryijyn puhdistus huonekalusuulakkeella imuroimalla.
Jos ryijyn imuroinnissa käytetään huonekalusuulaketta, pölynimurin imuteho tulee säätää mahdollisimman pieneksi. © Suomen käsityön museo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ryijyn puhdistus vaatii helliä otteita: Mitä vanhempi ryijy, sitä varovaisempi hoidossa pitää olla – ethän tee näitä virheitä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.