Kodinhoito

Sappisaippua on tahranpoiston ihmeaine, joka toimii jopa rasvajälkiin ja vereen – näin käytät ekologista saippuaa

Jos sappisaippua ei vielä kuulu siivouskomerosi vakiovarustukseen, nyt on viimeistään aika hankkia tahrojen pahin vihollinen kotiisi.

Sappisaippuaa kehutaan tahrojen pahimmaksi viholliseksi ja siivoojan parhaaksi kaveriksi. Vaikeatkin tahrat ovat sillä helposti puhdistettavissa. Sappisaippua onkin ekologinen ja edullinen ihmeaine, joka hävittää niin rasvan kuin meikinkin lempitekstiileistäsi hetkessä.

Lue lisää: Mikä roskapussiksi, jos muovisia kauppakasseja ei enää osteta? 5 asiantuntijan vinkkiä

Tahranpoisto onnistuu parhaiten, kun tahran syypää on tiedossa ja toimiin on ryhdytty mahdollisimman nopeasti tahran synnyttyä. Eri tahrat vaativat eri tuotteet.

Sappisaippua puhdistaa parhaiten rasvapitoisia tahroja ja hankalasti puhdistettavia veritahroja. Suurimmat sappifanit väittävät sen tuhoavan jopa mustikka- ja punaviinitahrat.

Sappisaippuan valmistus – ei mikään vegaanin varuste

Naudan sapen puhdistava vaikutus huomattiin jo 1700-luvulla. Sappineste toimii erityisen tehokkaasti etenkin rasvaan, ja alun perin tahranpoistoon hyödynnettiinkin puhdasta sappea. Pelkkä sappineste haisi kuitenkin turhan epämiellyttävältä, ja sekaan alettiin 1800-luvulla lisäämään myös saippuaa. Lukuisten kotitalouksien lempiaine, sappisaippua, oli syntynyt.

Yhä tänäkin päivänä sappisaippuaa valmistetaan naudan sappinesteeestä, johon lisätään kookosrasvan ja palmurasvan kaltaisia kasvirasvoja sekä esimerkiksi lehtivihreää. Saippuan sisältämä sappi saadaan lihatuotannon sivutuotteena.

Vaikka sappisaippua ei olekaan vegaaninen, se on siitä huolimatta luonnonystävän valinta. Se valmistetaan luonnontuotteista ja on ympäristöystävällinen, toisin kuin sen muut kemikaalientäyteiset tahranpoistajaserkukset.

Sappisaippuaa myydään sekä palasaippuana että suihkeena ja nesteenä, ja sitä löytää lähes jokaisesta tavaratalosta ja hyvinvarustellusta lähikaupasta.

Yksi saippuapala maksaa ostopaikasta riippuen viitisen euroa ja se voi kestää käytössä jopa vuosikausia.

Sappisaippua ei värjää, vahingoita tai peitä

Sappisaippua poistaa pinttyneimmätkin tahrat hellävaraisesti irti erilaisista tekstiileistä, huonekaluista ja matoista. Se ei värjää eikä vahingoita kankaita, joten sen kanssa voi turvallisesti löträillä kokemattomampikin tahranpuhdistaja.

Tahriutuneen kankaan värinpitävyys kannattaa kuitenkin tarkistaa huomaamattomalla alueella ennen kuin saippuaa levittää laajemmalle alueelle, jotta väri ei pääse leviämään.

Lue myös Seuran juttu: Zero Waste -ajattelutapa ja Marttojen siivousvinkit vertailussa – Mihin kaikkeen Marseille-saippuaa sopii käyttää?

Sappisaippuaa voi turvallisesti käyttää suurimmalla osalla materiaaleista, mutta herkimmät kankaat, kuten silkki ja nahka, kannattaa varmuuden vuoksi jättää rauhaan. Kallisarvoiset vaatteet kannattaakin viedä ammattilaisten pestäväksi pesulaan, jotta vahinkoja ei pääse käymään.

Näin puhdistat tahran sappisaippuan avulla

  1. Kostuta kangas ja sappisaippua.
  2. Hankaa tahraan sappisaippuaa.
  3. Anna saippuan vaikuttaa hetki.
  4. Huuhtele kangas vedellä ja pese pesukoneessa ohjeen mukaan.
  5. Toista tarvittaessa.

Lähteet: Helecleaner, Martat, Anna-lehti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sappisaippua on tahranpoiston ihmeaine, joka toimii jopa rasvajälkiin ja vereen – näin käytät ekologista saippuaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.