Kodinhoito

Haiseeko huonekalu tupakalta? Näin poistat ikävät hajut vanhoista kalusteista

Tuliko ostettua vanha huonekalu, varsinainen vintage-unelma, mutta kotona huomaatkin sen lemuavan tupakalta? Asiantuntija opastaa, kuinka hajusta pääsee eroon.

Kirpputorikalusteen mukana saattaa tulla epämieluisa tupakan haju, jos tavara on ennen oleillut tilassa, jossa on poltettu. Hajuyllätys paljastuu usein vasta silloin, kun lemuava kaluste löytää paikan uudesta kodista.

Lue myös: Miten tupakan hajun saa pois vaatteista? Katso kolmen kohdan ohje, jolla irtoaa pinttyneinkin lemu

Tupakan rasva voi tarttua tiukasti niin verhoiltuihin kuin puisiinkin kalusteisiin. Siivousalan ammattilainen Saana Tyni Koti Puhtaaksi -palvelusta opastaa, kuinka tupakan hajun saa pois huonekaluista.

”Kun puhdistettavana on tällainen ongelmatuote, kannattaa ottaa vähän enemmän riskiä aineiden ja puhdistustapojen suhteen, jos toinen vaihtoehto on tavaran hävittäminen”, Tyni sanoo.

Tupakan haju pois huonekaluista etikalla

Jos kalusteessa ei ole tekstiiliä, hajunpoisto aloitetaan huolellisella puhdistuksella. Tavoitteena on saada tupakan rasvaa pois pinnoilta mahdollisimman paljon.

Pyyhi kaluste kauttaaltaan yleispuhdistusaineella ja kostealla siivousliinalla. Käy läpi kaikki sisä- ja ulkopinnat sekä jalat.

Etikkavesi ja käsitiskiainevesi ovat myös hyviä vaihtoehtoja yleispuhdistusaineen sijasta. Varsinkin etikka on varsinainen ihmeaine, sillä se tepsii myös hajuihin.

Tekstiilillä verhoillut huonekalut kannattaa puolestaan pestä painehuuhtelulaitteella tai höyrypesurilla. Pesurit sopivat hankalasti puhdistettavien kankaiden, kuten sohvien, mattojen, patjojen, auton kangasverhoilujen tai vaikkapa lastenvaunujen, pesemiseen.

Lue myös: Testasimme hehkutettua tekstiilipesuria – löytyi yksi asia, jota edes pesuri ei onnistunut puhdistamaan 

tupakan haju pois huonekaluista
Uuden kalusteen mukana voi tulla epäilyttäviä hajuja. Kuva: OM-Arkisto

Kaluste pesun jälkeen ulos tuulettumaan

Jos kaluste haisee vielä huolellisen puhdistuksen jälkeen, seuraava vaihe on viedä huonekalu ulos tuulettumaan. Sopivia paikkoja ovat esimerkiksi katettu parveke tai terassi, jossa kaluste on suojassa sateelta.

Huonekalu vaatii hieman pidemmän tuuletusajan kuin vaatteet. Viikon tuuletuksella voi olla paljon vaikutusta hajuun.

Aina pelkkä puhdistus ja tuuletus eivät riitä, jos tupakan rasva on imeytynyt tarpeeksi syvälle puuhun. Viime kädessä huonekalun voi hioa ja lakata tai maalata uudelleen, jos hajuun ei auta mikään edellä mainituista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haiseeko huonekalu tupakalta? Näin poistat ikävät hajut vanhoista kalusteista

Riitta 63

Otsonointi saattaa auttaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.