Kodinhoito

Löytyikö kotoa turkiskuoriaisia? Näin pääset eroon vaatteita syövästä tuholaisesta!

Apua! Asunnosta löytyi turkiskuoriaisia. Miten niistä pääsee eroon? Kokosimme näppärimmät vinkit turkiskuoriaisten hävittämiseen ja tuholaisongelman ennaltaehkäisyyn.

Turkiskuoriainen on ikävä vieras, jonka toukat nakertavat reikiä tekstiileihin. Miten toimia, jos asunnosta löytyy turkiskuoriaisia? Poimi talteen vinkit.

Lue myös: Näin pääset eroon sokeritoukista – 5 parasta niksiä

Tunnista turkiskuoriainen

Suomessa kotitalouksissa tavataan lähinnä kahta turkiskuoriaisiin lukeutuvaa lajia. Aikuinen vyöturkiskuoriainen on noin puoli senttimetriä pitkä ja väriltään ruskea, ja sen tunnistaa selän leveästä, kellertävästä aaltojuovasta. Pilkkuturkiskuoriainen on puolestaan väriltään musta ja sillä on selässä kolme vaaleaa pistettä.

Turkiskuoriaisen toukat ovat tummanruskeita ja niillä on takapäässä karvatupsu. Ne ovat pituudeltaan noin sentin mittaisia ja ne jättävät ympäriinsä nahkoja, jotka ovat väriltään ruskeankeltaisia. Nahan päässä voi olla tuuheakin karvatupsu.

Turkiskuoriaisten toukat käyttävät ravintonaan tekstiilejä, villaa, turkiksia, kuolleita hyönteisiä sekä vaatepölyä. Erityisesti likaiset ja tahraiset vaatteet houkuttelevat toukkia puoleensa ja toukat saattavat syödä reikiä tekstiileihin. Aikuiset turkiskuoriaiset eivät syö mitään.

Turkiskuoriaisia on ongelmaksi asti vanhoissa asunnoissa pääkaupunkiseudulla ja pääkaupunkiseudun lähikunnissa. Muualla Suomessa kuoriaisia tavataan huomattavasti harvemmin.

Kiinnitä huomiota tuholaisongelman ennaltaehkäisyyn

Turkiskuoriainen voi olla vaikea hävittää, jos se ehtii levitä asuntoon. Siksi kannattaa yrittää estää kuoriaisten pääsy asuintiloihin kokonaan. Tämä saattaa onnistua hygieniaan ja yleiseen siisteyteen panostamalla.

1. Pidä tekstiilien säilytystilat puhtaina

Yleisen siisteyden ylläpitäminen auttaa pitämään turkiskuoriaistoukat loitolla. Toukat viihtyvät pimeässä, ja mikäli niillä riittää ruokaa koloissaan ja vaatekaapit siivotaan tarpeeksi usein, vaatteet saattavat säästyä.

Jos säilytät tekstiilejä varastossa pitkiä aikoja, kannattaa ne pakata tiiviiseen muovilaatikkoon, johon turkiskuoriaiset eivät pääse tekemään tuhoaan. Kannattaa myös imuroida ja siivota varastotilat säännöllisesti.

2. Älä laita likaisia vaatteita vaatekaappiin

Turkiskuoriaisten toukat pitävät erityisesti likaisista vaatteista. Älä siis laita tahraisia tai likaisia vaatteita takaisin vaatekaappiin, sillä ne saattavat houkutella nälkäisiä toukkia paikalle.

3. Hävitä raadot ja eläinten pesät

Turkiskuoriaiset käyttävät ravintonaan kuolleita hyönteisiä ja voivat pesiä linnunpesissä sekä kuivuneissa raadoissa. Tästä syystä on erityisen tärkeää hävittää lintujen ja lepakoiden tyhjät pesät asunnon läheltä. Myös kuolleiden eläinten raadot kannattaa putsata pois talon rakenteista, etteivät turkiskuoriaiset pääse pesiytymään niihin. Siivoa myös kattolamppujen varjostimista pois kuolleet hyönteiset.

4. Puhdista käytettynä ostetut vaatteet

Usein turkiskuoriaiset saapuvat kotiin käytettynä hankittujen tekstiilien mukana. Esimerkiksi kirpputorilta ostetut tai ystävältä saadut tekstiilit pitäisi aina tutkia ja pestä, harjata, tuulettaa tai pakastaa.

Parin vuorokauden ajan pakastaminen on varsin varma vaihtoehto, sillä pakkanen tuhoaa kaikki kuoriaisen kehitysasteet. Mikäli pakastaminen ei ole mahdollista, tekstiilit kannattaa vähintäänkin pestä 40–60 asteessa ennen käyttöön ottamista.

Lue myös: Miten tienata kirpputorilla? – 3 vinkkiä, joiden avulla teet rahaa kirppistelyllä

turkiskuoriainen, turkiskuoriaisten torjunta

Kokeile näitä niksejä turkiskuoriaisen torjuntaan ja hävittämiseen

Mikäli asunnosta löytyy turkiskuoriaisia, niitä kannattaa yrittää hävittää ensin kotikonstein. Kiinnitä huomota näihin asioihin!

1. Huolehdi asunnon yleissiisteydestä

Imuroi koko asunto huolellisesti. Imuroi erityisen huolellisesti listat, nurkat ja pienet rakoset seinänvierustoilla. Imuroi matot ja myös mattojen alapinnat. Kun olet valmis, ota pölypussi pois imurista, sulje se muovipussiin ja pakasta ennen kuin viet sen roskiin. Näin estät kuoriaisten leviämisen.

2. Anna pakkasen tuhota turkiskuoriainen

Heitä tekstiilit ulos pakkaseen. Tuuleta asunto, kun ulkona on pakkasta. 28 asteen pakkanen tuhoaa niin aikuiset kuoriaiset kuin kaikki toukat ja munatkin jopa kuudessa tunnissa.

3. Sumuta turkiskuoriainen hengiltä

Voit kokeilla myös erilaisia torjuntasumutteita kuoriaisten torjuntaan. Siirrä huonekalut, tekstiilit ja muut esineet pois saastuneelta alueelta ja sumuta aerosolia huolellisesti koko alueelle. Pyri saamaan sumutetta myös koloihin ja rakosiin, joissa kuoriaiset saattavat lymyillä. Toista käsittely kerran viikossa kunnes uusia turkiskuoriaisia ei enää kuoriudu alueella. Älä siirrä huonekaluja ja tekstiilejä takaisin ennen kuin vaikuttaa siltä, että kuoriaiset on saatu hävitettyä.

Myös joitakin tekstiilejä voi käsitellä sumutteella. Tarkista käyttöohjeesta tarkat ohjeet. Älä kuitenkaan käytä sumutteita turkiksiin, angoraan tai mohairiin.

Lue myös: Näitä tuliaisia et halua tuoda! Luteiden torjunta ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen

Jos turkiskuoriaisia on koko kerrostalossa, ammattiapu voi olla tarpeen

Aina kotikonstit eivät tepsi turkiskuoriaisten hävittämiseen. Mikäli kuoriaiset ovat päässeet leviämään useisiin asuntoihin tai koko taloyhtiöön, täytyy turvautua ammattilaiseen tuholaistorjuntaan. Torjunta on tehtävä kaikissa asunnoissa samanaikaisesti, etteivät kuoriaiset pääse leviämään uudelleen jo puhdistettuihin asuntoihin.

Torjunta saatetaan joutua tekemään pariinkin kertaan, sillä kuoriaiset liikkuvat putkistoja, ilmanvaihtokanavia ja hormeja pitkin, eivätkä kaikki piilottelevat tuholaiset välttämättä tuhoudu yhdestä torjuntakerrasta.

Lähteet: Hyönteismaailma, Anticimex, Siivous.info

Kommentoi

Kommentoi juttua: Löytyikö kotoa turkiskuoriaisia? Näin pääset eroon vaatteita syövästä tuholaisesta!

Kyllästynyt

Hitto.. Löytyy… Oon ihmeissäni.. Olen muuttanut.. Pakasta nut vaatteet. Ennen muuttoa. Mutta ikävä kyllä. Tämä jatkuu

Toukka

Muistakaa: Ette saa katkaista toukalta hännänkarvaakaan! Tämä jalo eläin saa nakertaa maiskuttaa kaikki vaatteet kulinaristisesti ja hilpeästi, eikä asialle oikein voi tehdä mitään, toukkaa kun ei saisi vahingoittaa millään tavoin.

fjöösa

Haistapp vittu

Iglu pakka

Ohjeen kohta 2 ”Anna pakkasen tuhota turkiskuoriaiset, 28 asteen pakkasessa. Tuuleta asunto, kuoriaiset tuhoutuvat jo 6 tunnin jälkeen 28 pakkasessa.
Hohhoijaa, tästä ohjeesta puuttuu arkirealismi, johan tuossa jäätyis vesiputketkin jos semmoisen pakkasen asuntoon saisi. Kun ei ole ulkonakaan 20 vuoteen ollu semmosia kylmiä.

Mike

Tämä on varmaan vanhan kansan konsti, ajalta ennen ilmastonmuutosta. 🙂

Huutista naiselle

Ehkä se idea on viedä ne tekstiilit ulos? Taidat olla nainen. 😀

Sinun täytyy kommentoidaksesi.