Kodinhoito

Kirpputorit ja luteet: Näin varmistat, että luteet eivät leviä kotiisi

Kierrätkö kirpputorit ja käytetyt vaatteet, kodin tekstiilit ja tavarat kaukaa, koska luteet pelottavat? Näin pidät huolen siitä, etteivät luteet leviä kotiisi.

Pelottavatko kirpputorilla ja käytettyjen tavaroiden seassa piileskelevät luteet? Lue luteiden torjunnan asiantuntijan vinkit kirpputoriostoksille, ja mitä kirpputorilta ostetuille vaatteille ja tavaroille pitäisi tehdä, kun tuot ostokset kotiisi.

Lue myös: Tunnista lude – purema, oireet, haju tai uloste voi paljastaa lutikat!

Vaaniiko lude kirpputorilta ostetuissa vaatteissa, tavaroissa ja huonekaluissa?

”Olen kuullut muutaman kerran, että kirpputorilta tai vastaavasta olisi kantautunut luteita kotiin. Pääsääntöisesti kyse on ollut tapauksista, joissa on myyty irtaimistoa esimerkiksi makuuhuoneesta sänkyä, pöytiä tai vastaavaa”, Benjamin Bruun Luteidentorjunta Helteestä sanoo.

On harvinaisempaa, mutta toki mahdollista, että tekstiilien tai pientavaran mukana kotiin tulisi luteita.

Kirpputorilta voi Bruunin mukaan tehdä ostoksia jatkossakin. Käytettynä ostettuihin vaatteisiin ja muihin tekstiileihin sekä tavaroihin kannattaa vain suhtautua pienellä varovaisuudella.

Sängyn ostaminen käytettynä on Bruunin mielestä huono idea. Lude pesii sinne, missä ihminen nukkuu ja alueen välittömään läheisyyteen. Sänky ja sen puiset osat ovat luteen suosikkipaikkoja.

Mitä kirpputorilta ostetuille vaatteille ja tavaroille pitäisi tehdä, jotta luteet tuhoutuvat?

”Pakkanen ja lämpö ovat kaksi luonnollisinta, fiksuinta ja tehokkainta tapaa torjua luteet. Kotikäyttöiset myrkyt ovat tehottomia, eivätkä luteet ole niistä moksiskaan”, Bruun sanoo.

Vaatteiden ja tekstiilien peseminen 60 asteessa on toimiva tapa, jolloin luteen kaikki kehitysvaiheet kuolevat. Myös kuivausrumpu toimii, mutta ole tarkkana, että lämpötila on yli 52 astetta.

”Se on varma tappo, kun lämpötila nousee 52 asteeseen”, Bruun sanoo.

Vaatteiden pakastus on toinen hyvä tapa tappaa luteet. Asteita pitää olla yli -18, ja vaatteita pitää pakastaa vähintään 72 tuntia.

Tutki kirpputorilta tai käytettynä ostetut tavarat, pienesineet ja sisustustavarat silmämääräisesti. Lude ei ole niin pieni, ettei sitä voisi havaita silmällä.

”Putsaa pinnat vielä huolellisesti pyyhkimällä ne kostealla liinalla, niin saat käytännössä kaiken irti”, Bruun neuvoo.

Mahdolliset luteet kannattaa tuhota kirpputorilta ostetuista vaatteista, tavaroista, tekstiileistä ja huonekaluista.

Sauna on Bruunin mielestä huono paikka luteiden tappamiseen. Saunan lämpötilaa on vaikea säädellä, eikä ilma kierrä saunassa. Voi mennä useita tunteja, että lämpö imeytyy kaikkialle.

Irtaimiston saunottaminen on myös paloturvallisuusriski.

Lue myös: Näin teet parhaat kirpputorilöydöt – opi erottamaan aarteet

Onko sinulla ollut ongelmia luteiden kanssa? Kerro kokemuksesi kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirpputorit ja luteet: Näin varmistat, että luteet eivät leviä kotiisi

Saunologi

Kyllähän sähkösaunassa lämpö on tasaista ja riittävää, höpö höpö. Ylälauteelle vaan pariksi tunniksi niin kyllä kuumenee!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.