Kodinhoito

Miksi viemäri haisee? Syy kannattaa aina selvittää – vältä putkenavaajien käyttöä viimeiseen asti, varoittaa ammattilainen

Syy, miksi viemäri haisee, kannattaa aina selvittää. Asiantuntija Tuomo Siurua on nähnyt tapauksen, jossa viemärin haju johti koko talon purkamiseen.

Kun viemäri haisee, se ei jää huomaamatta. Viemärin haju tekee kotoilusta epämukavaa. Viemäristä nousevien kaasujen kanssa eläminen ei myöskään ole terveydelle hyväksi, sanoo viemäriasiantuntija Tuomo Siurua LVI Tuikusta.

Haiseva viemäri voi johtua monesta mahdollisesta asiasta. Usein syy löytyy vesi- eli hajulukoista: esimerkiksi lattiakaivon hajulukko tai altaan hajulukon tiiviste vuotaa hajuja.

Hajua voi nousta myös kuivahtaneesta lattiakaivosta. Tämä on tavallista silloin, jos asukkaat ovat olleet lomailemassa.

Ongelma voi piileä ilmanvaihdossakin: jos kylpyhuoneen oven alla ei ole tuuletusrakoa, ilma voi kuivattaa hajulukon. 

”Nämä kannattaa aina tarkastaa ensin”, Siurua sanoo.

Hankalia tapauksia ovat vanhojen talojen valurautakaivot, jos viemärin haju on sieltä peräisin. Niissä on usein pieni huoltotulppa, jonka takia kaivoa ei pääse itse puhdistamaan ilman poraamista.

Lue myös: Viemärin puhdistus kotikonstein: 5 keinoa tukoksen avaamiseen ja hajujen poistoon – muista myös nämä tärkeät ennaltaehkäisyvinkit

Viemäri haisee.
Viemäreihin kertyy ajan saatossa rasvaa, joten viemäriin olisi hyvä laskea kuumaa vettä kerran viikossa. © iStockphoto

Viemäri haisee? Haju voi kieliä isommista ongelmista

Siuruan mukaan edellä mainituista paikoista syntyvät hajut ovat melko harmittomia, mutta hajun syy kannattaa silti aina selvittää. Jos hajun lähdettä ei saa paikannettua, viemärin kuvaus paljastaa viimeistään tukokset ja muut ongelmat.

Onpahan ammattilainen nähnyt tapauksen, jossa outo viemärin haju johti hiljattain ostetun omakotitalon purkuun.

Tässä tapauksessa viemärin kuvauksessa paljastui, että maaperä oli antanut periksi talon alla, jonka seurauksena viemärit olivat tipahtaneet, ja loka valunut talon alle.

“Pahimmassa tapauksessa tilanne on tämä”, Siurua sanoo.

Putket voivat Siuruan mukaan vuotaa vuodenkin päivät, ennen kuin haju nousee betonin läpi asuintiloihin.

Pienempi, ja selvästi yleisempi ongelma on se, että putkistossa on halkeamia tai tiivisteet ovat kovettuneet. Tällaisia pienempiä halkeamia ammattilaiset pystyvät vielä korjaamaan hyvin.

Lue myös Annan juttu: Sauna on monille varasto, ja joskus pakon sanelemana – miten siellä säilytetään tavaraa turvallisesti?

Vältä putkenavaajia viimeiseen asti, ammattilainen sanoo

Voiko viemäristä nousevia hajuja ennaltaehkäistä jollain tavoilla? Siuruan mukaan se on haastavaa, koska taustalla voi olla isompi ongelma, kuten putkirikko.

Huomio kannattaa kohdistaa tukosten ehkäisyyn.

“Tietenkin lattiakaivojen puhdistus olisi hyvä muistaa”, hän sanoo.

Lisäksi Siurua vinkkaa huoltotoimenpiteestä, joka kannattaisi ottaa käyttöön joka taloudessa. Putkistoihin kertyy ajan saatossa rasvaa, joten viemäriin olisi hyvä laskea kuumaa vettä kerran viikossa.

“Putkenavaaja-aineet ovat todella huonoja, varsinkin vanhoissa taloissa. Niitä ei oikein voi suositella muuten kuin hätätapauksiin.”

Putkenavaajat synnyttävät viemärissä kemiallisen reaktion, jonka seurauksena rasva voikin itse asiassa kivettyä putkien seinämille. Putket voivat kärsiä pahastikin kemikaalien käytöstä.

“Huonolla tuurilla kodin putkimies jää lojumaan jonkun tiivisteen kohdalle ja sulattaa sen”, Siurua sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi viemäri haisee? Syy kannattaa aina selvittää – vältä putkenavaajien käyttöä viimeiseen asti, varoittaa ammattilainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.