Puutarha

Tässäpä näppärä niksi vessapaperirullien hyödyntämiseen: Käytä niitä esikasvatuksessa! Katso videolta, miten onnistut

Vessapaperirullia voidaan hyödyntää jos jonkimoiseen puuhaan. Ne soveltuvat mainiosti myös monelle kotipuutarhurille tuttuun askareeseen, esikasvatukseen.

Esikasvatus vaatii kippoja ja kuppeja. Sen tietää jokainen joskus jotain esikasvattanut, ja se selviää nopeasti ensimmäistä kertaa puuhaan ryhtyvällekin.

Kaupoissa toki myydään esikasvatukseen tarkoitettuja kasvatusruukkuja ja erilaisia taimiastioita, mutta tarkan euron kasvattaja voi kehittää tarvittavat astiat helposti itsekin. Se käy kätevästi tyhjentyneistä vessapaperirullista.

Kokeile vessapaperirullien hyödyntämistä esimerkiksi kesäkukkien tai vihannesten esikasvattamisessa.

Jos vessapaperirullat on jo viety pahvinkeräykseen, eikä uusia tyhjene riittävän nopeasti, voi esikasvatukseen käyttää myös esimerkiksi tyhjiä maitotölkkejä, sanomalehtiä, jugurttipurkkeja, muovipusseja tai vanhoja taimiruukkuja.

Lue myös: Vau, mitkä viljelmät! Kasveja esikasvatetaan nyt vaikka missä purnukoissa – katso 13 kuvan kooste ja poimi parhaat ideat

Esikasvatus vessapaperirullissa
© Johanna Keponen

Näin hyödynnät vessapaperirullat esikasvatuksessa

Tarvitset:

Tee näin:

  1. Laita vessapaperirullat vettäpitävään astiaan, jotta kasteluvesi ei valu läpi tasolle. Esimerkiksi tyhjentynyt ja puhdistettu muovinen ruoka-astia käy hyvin.
  2. Laita vessapaperirullien pohjalle pala paperia, jotta multa ei valu läpi. Tämä vaihe ei ole pakollinen. Multa ei välttämättä valu läpi rullasta, jos multa on taputeltu tiiviisti rullan sisälle.
  3. Laita rullaan multaa. Käytä esikasvatukseen tarkoitettua multaa. 
  4. Nimeä rullat joko kirjoittamalla rullan kylkeen tussilla tai käytä erillisiä kasvikylttejä. Ota huomioon, että tussi saattaa kulua kyljestä pikkuhiljaa pois, kun rulla kastuu, kun sitä kastelee. 
  5. Tee siemenille kolo, laita siemenet multaan ja peittele. Voit laittaa yhden siemenen per rulla. Jotkin siemenet pitää kylvää syvemmälle kuin toiset.
  6. Esikasvata kasvin vaatimusten mukaisesti. Voit laittaa esimerkiksi ohuen muovipussin rullien päälle ja viedä rullat lämpimään paikkaan.
  7. Kasvista ja esikasvatusajan pituudesta riippuen kasvit saattavat tarvita siirtoa isompiin ruukkuin tai astioihin vielä ennen ulos istuttamista. 

Lue myös Anna.fi:stä: Viherkasvit: Neljä kuolijaa, joita kukkakauppias ei hankkisi kotiinsa – nämä kasvit puolestaan kukoistavat vähällä vaivalla

Katso videolta, miten kylvät siemeniä vessapaperirulliin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässäpä näppärä niksi vessapaperirullien hyödyntämiseen: Käytä niitä esikasvatuksessa! Katso videolta, miten onnistut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.