Puutarha

Kadulla lojunut hevosenlanta lähti ennen vanhaan äkkiä parempaan talteen – näin käytät tehokasta lannoitetta nykypäivän puutarhassa

Hevosenlanta on monikäyttöinen aine, joka sekä lannoittaa että parantaa maata. Näppärä kompostoi itse, mukavuudenhaluinen turvautuu valmiisiin tuotteisiin.

Hevosenlanta on perinteinen kasvi- ja kukkamaiden lannoite, joka on tehnyt uuden tulemisen ratsastustallien yleistymisen myötä. Lannoitteen lisäksi kompostoitu lanta toimii myös maanparannusaineena, sillä se lisää maan humus- ja ravinnepitoisuutta ja tarjoaa maan pieneliöstölle töitä.

Lue myös: Lannoita huonekasvit oikein – katso 5 vinkkiä, joiden avulla saat kasvisi kukoistamaan

Hevosenlantaa talleilta tai kaupasta

Monet tallit antavat lantaa ilmaiseksi tai pienellä kärrymaksulla, sillä lanta on talleille jäte. Yksi hevonen tuottaa lantaa kuutiokaupalla vuodessa. Lantaa kannattaa kysyä ensin lähitallilta, mutta hevosenlannan tarjoajat ja tarvitsevat kohtaavat myös Facebookin ryhmissä.

Raaka lanta täytyy itse kompostoida, mutta hevosenlantatuotteita myydään myös valmiiksi käsiteltyinä ja säkitettyinä tuotteina.

Kompostin kautta puutarhaan

Hevosenlanta käytetään ensisijaisesti kompostoituna. Kompostointi on tärkeää siksi, että hevosen ruokavalio koostuu pääosin heinästä ja kaurasta, joiden siemenet läpäisevät itämiskykyisinä suoliston. Jollei lantaa kompostoida, rikkaruohot leviävät lannan mukana viljelykasvien joukkoon.

Jos kompostoit lannan itse, sekoita lanta puutarhajätekompostiin. Hevosen heinäpitoisen ravinnon vuoksi raaka lanta on melko kuivaa. Tuoreet kasvinosat tuovat kompostiin kosteutta, joka on tarpeen kompostoitumiselle. Komposti on käyttövalmista, kun siihen lisätyt ainekset eivät enää erotu.

Lannan sisältämät ravinnepitoisuudet vaihtelevat hevosen ruokavalion ja lannan kompostoitumisen vaiheen mukaan. Lanta sisältää typpeä, fosforia, kaliumia ja kalsiumia sekä hivenaineita. Hevosenlanta ei ole yhtä voimakasta kuin lehmän- tai kananlanta. Mitä pidempään sitä kompostoidaan, sitä vähemmän palaneessa hevosenlannassa on ravinteita. Jo vuoden kompostoinnin jälkeen sitä voi huoletta levittää puutarhaan.

Raakaa hevosenlantaa voi käyttää lämpöä tuottavana kerroksena lämpölavoissa. Lantapatteri ei saa kuitenkaan olla kosketuksessa kasvien juuristoon. Laita siis lannan päälle paksu kerros multaa, etteivät juuret kasva siihen heti taimivaiheessa.

Hevosenlanta sopii kaikille kasveille

Kompostoitua hevosenlantarakeita tai hevosenlantakompostia voi käyttää kaikille koriste- ja viljelykasveille. Erityisesti se sopii vähän typpeä tarviseville viljelykasveille, kuten perunalle, porkkanalle ja mansikalle.

Perinteisesti hevosenlantaa on kotipuutarhoissa käytetty etenkin jaloruusujen kevätlannoitukseen. Muutkin koristekasvit pitävät hevosenlantakompostista etenkin istutusvaiheessa.

Savimaahan muokattu hevosenlantakomposti lisää humuspitoisuutta ja parantaa maan rakennetta pieneliötoiminnan kautta. Humuspitoisuuden lisääntyminen lisää veden ja ravinteiden pidätyskykyä hiekkamaalla.

Hevosenlantakompostia käytetään aivan samalla tavalla kuten muutakin kompostia. Sen voi levittää keväällä muutaman senttimetrin kerroksena katteeksi puutarhaan. Täysin palanutta multamaista kompostia voi sekoittaa kasvualustaan, kun istutetaan uusia taimia.

Lue lisää hevosenlannasta: Hevostietokeskus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kadulla lojunut hevosenlanta lähti ennen vanhaan äkkiä parempaan talteen – näin käytät tehokasta lannoitetta nykypäivän puutarhassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.