komposti pihalle

Komposti tekee puutarhajätteestä hyödyllistä ainesta – näin teet itse kompostin ja kierrätät ravinteet puutarhassa

Nyt on hyvä aika aloittaa puutarhajätteitten kompostointi tai ryhdistäytyä jo perustetun puutarhajätekompostin hoitamisessa.

Kun kasvimaalta korjataan sato, rikkaruohoja kitketään, puutarhan perennat kuihtuvat ja puiden lehdet haravoidaan, puutarhassa syntyy paljon eloperäistä jätettä, joka pitää joka tapauksessa käsitellä jotenkin. Roskiin ei arvokkaita ravinteita kannata kantaa. Paras tapa käsitellä puutarhajäte on perustaa komposti. Kompostissa jätteen sisältämät ravinteet saadaan hyödynnettyä omalla pihalla.

Lue myös: Kannattaako lehtien haravointi? Asiantuntija paljastaa yllättävän totuuden

Komposti puutarhajätteestä: lämpökompostori vai avokomposti?

Puutarhajätteet voi kompostoida avokomposteissa, joita ehtii ennen talven tuloa perustaa lisääkin.

Jos pihalla on keittiöjätteen käsittelyyn lämpökompostori, siinä muhinut massa kannattaa tyhjentää ennen talvea uuden jätteen tieltä. Puutarhajätettä voi laittaa lämpöeristettyyn kompostoriinkin, jos siellä on tilaa.

Huomaa, että eloperäisiä kotitalousjätteitä ei saa kompostoida avokompostissa, vaan ainoastaan  tarkoitukseen sopivassa kompostorissa. Kompostorin tulee olla kestävä, kannellinen sekä jyrsijä- ja lämpöeristetty. Lue lisää oman kunnan nettisivuilta.

Mitä kompostiin tarvitaan?

Kompostoinnissa pieneliöt hajottavat eloperäisen jätteen. Kompostoinnin onnistumiseen tarvitaan niille suotuisat työolot, eli happea ja kosteutta sekä hajotettavaa ainesta.

Kosteutta tulee tuoreesta jätteestä luonnostaan, mutta joskus kuivaksi päässyt komposti vaatii kastelua. Ilmavuutta lisätään puolestaan seosaineilla, turpeesta ja puunpalasista valmistetulla kuivikkeella.

Kuolleet kasvinosat, kuten risut ja syksyllä maahan pudonneet lehdet, ovat hiilipitoisia aineksia. Niiden hajottamiseen tarvitaan typpeä ja kosteutta lisäämällä joukkoon vihreitä kasvinosia, kuten ruohosilppua.

Kanankakkarakeilla, nokkosvedellä ja virtsalla voi jouduttaa kompostoitumista. Jos typpeä tulee laitettua liikaa, ylimääräinen alkaa haihtua hajuna ilmaan. Seosaine, jossa on hiilipitoista ainesta, sitoo typen kompostiin.

komposti puutarhajätteestä

Tee itse komposti näin

  • Valitse kompostin paikaksi varjoisa paikka, ettei komposti kuivu auringossa. Kompostia ei saa sijoittaa lähelle tontin rajaa, ja on korrektia keskustella paikasta naapurin kanssa.
  • Nikkaroi kompostille kaksiosainen kehikko, jonka ”huoneet” täytetään yksi kerrallaan.  Ensimmäinen lokero voidaan tyhjentää puutarhaan, kun toinenkin on täynnä.
  • Kerää pohjalle karkeaa ainesta, kuten oksia, risuja ja puuhaketta noin 10 sentin korkuinen kerros. Lataa karkean aineksen päälle saman verran silputtua puutarhajätettä ja sen päälle komposti- tai puutarhamultaa.
  • Peittele komposti löyhästi raparperinlehdillä, vanhalla matolla tai puisella kannella.
  • Kerää kompostiin puutarhajätettä kerroksittain. Jos tuoretta ainesta tulee vähän, lisää joukkoon kanankakkarakeita tai kompostiherätettä.
  • Kompostia on hyvä kääntää muutaman kerran toisena kesänä. Jos komposti kuivuu, kastele. Jos komposti vettyy, lisää kuiviketta eli seosainetta.
  • Valmis multamaiseksi maatunut massa sopii maanparannukseen.
  • Puolikypsää kompostia, jossa ainekset eivät enää juurikaan erotu, voi käyttää puutarhassa katteena.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Komposti tekee puutarhajätteestä hyödyllistä ainesta – näin teet itse kompostin ja kierrätät ravinteet puutarhassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X