Puutarha Tilaajille

Yhdistele useita lajeja, huomioi olosuhteet ja muista keskuskasvi – näin kokoat näyttävät ja kestävät kesäkukka-asetelmat

Kesäkukat ovat parhaimmillaan toistensa seurassa. Kokoa isoon ruukkuun moni­lajinen ryhmä kukista, heinistä ja komealehtisistä lajeista.

Kesäkukkien ­suhteen pätee vanha ­viisaus: enemmän on usein enemmän. Monia ­kasvilajeja rennosti yhdistelevät runsaat kukkaistutukset ovat kiinnostavampia kuin vain yhden ainokaisen lajin varassa olevat ­ruukut.

Kukkien ja lehtien vaihtelevat värit ja muodot sekä eri lajien pystyt, lamoavat, kiipeilevät tai mätästävät kasvutavat korostavat ja tukevat toisiaan kauniisti. Parhaimmillaan monilajinen kokonaisuus on enemmän kuin yksittäisten osiensa summa.

Monien lajien yhdistäminen on kesä­kukkien ammattilaisten mielestä paitsi kaunista myös käytännöllistä. Vuodet eivät ole veljeksiä, mikä tarkoittaa ­kukkien kohdalla sitä, että tietyt lajit porskuttavat paahteisina ja kuivina kesinä, sateisempana suvena on toisten kasvien vuoro loistaa.

”Ideana on tietysti aina valita lajit niin, että ne kukoistavat koko kauden ajan, mutta säille mekään emme voi mitään. Monilajiset istutukset ovat edukseen kaikissa olosuhteissa. ­Silloinkin, kun joku yksittäinen ­laji ei niin viihtyisikään”, puutarhuri ­Raakel Rainio-Bartlett kertoo. Hän suunnittelee ja toteuttaa puutarhuri Eija Lehtisen kanssa kesäkukka­istutuksia Pihanne-yrityksessä.

Oikein aurinkoisina kesinä esimerkiksi laventelit kukoistavat upeina, mutta jos kesä on kovin sateinen, ne ovat mennyttä kalua. Silloin on ­tärkeää, että muut lajit ottavat vetovastuun ja paikkaavat huonosti viihtyvien kasvien jättämät aukot.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.