Puutarha

Strömsöstä tuttu Lena Gillberg paljastaa, mistä iloitsee omassa puutarhassaan: ”Sen verran erikoinen kasvi, että sen kanssa onnistuessaan saa olla tyytyväinen”

Kysyimme televisiosta tutuilta puutarha-alan asiantuntijoilta, mikä on heidän paras onnistumisensa omalla kotipihallaan. Strömsön Lena Gillberg paljastaa omansa.

TV1:n Strömsön puutarha-asiantuntija Lena Gillbergin erikoisalaa on puutarhasuunnittelu ja suosikkeja hyötykasvit. Omalla pihallaan hän iloitsee karhunlaukkojen menestymisestä.

Lena Gillberg
Puutarha-asiantuntija Lena Gillberg on monelle tuttu TV1:n Strömsö-ohjelmasta. © Arash Matin / Yle

Lena Gillberg: ”Karhunlaukka on sen verran erikoinen kasvi, että sen kanssa onnistuessaan saa olla tyytyväinen”

 ”Kikherne ja tomaatti ovat kestosuosikkejani, mutta viimeisin onnistumiseni on karhunlaukka.

Etelä-Ruotsissa sitä viljellään paljon, ja se on siellä todella trendikästä. Karhunlaukkaa voi kasvattaa siemenistä ja sipulista, mutta kokemukseni mukaan helpointa on aloittaa viljely valmiista taimista.

Karhunlaukat viihtyvät parhaiten lehtimetsässä. Omalla pihallamme on pieni alue, jossa on muutama koivu ja muita lehtipuita. Istutin sinne viitisen vuotta sitten viisi Tanskasta tuotua, ekologisesti viljeltyä tainta. Ne ovat selvinneet jo useasta talvesta ja myös levinneet.

Karhunlaukka on sen verran erikoinen kasvi, että sen kanssa onnistuessaan saa olla tyytyväinen. Olen erityisen iloinen siitä, että olen saanut sen menestymään jopa täällä Vaasan korkeudella.

Karhunlaukka kukkii kauniisti, ja on kivaa, että kasvit ovat syötäviä ja niitä saa viljellä ja noutaa ruokapöytään omalta pihalta. Valkosipulin makuiset lehdet ovat parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä, ennen kukintaa. Poimin niitä salaattiin ja leivän päälle ja käytän valkosipulin sijaan muussa ruuanlaitossa. Myös valkoisia kukkia voi syödä.

Unelmani on, että karhunlaukkani leviävät edelleen ja niistä muodostuu vihreä matto puiden alle. Kyseessä on kuitenkin sen verran arka kasvi, että kestää vielä muutaman vuoden ennen kuin se on sopeutunut kunnolla kasvupaikalleen ja voimistunut.

Karhunlaukka soveltuu hyvin kasvatettavaksi myös omenapuiden ja pensaiden alla. Luonto huolehtii lannoituksesta, kun lehdet putoavat syksyllä. Ne voisivat viihtyä myös perennapenkissä korkeampien kasvien, esimerkiksi pionien alla. Lavakauluksessakin sitä voi kokeilla kasvattaa, kunhan muistaa, että kesällä karhunlaukat tarvitsevat puolivarjoisan paikan.”

Lena iloitsee karhunlaukkojensa menestymisestä. ”Vaikka kyseessä on arka kasvi, karhunlaukkani selvisivät siitäkin, kun mieheni leikkasi ne kerran vahingossa alas. Seuraavana keväänä ne nousivat jälleen.”
Lena Gillberg iloitsee karhunlaukkojensa menestymisestä. ”Vaikka kyseessä on arka kasvi, karhunlaukkani selvisivät siitäkin, kun mieheni leikkasi ne kerran vahingossa alas. Seuraavana keväänä ne nousivat jälleen.” © Lena Gillberg

Lue myös Anna.fi:stä: Valitsetko kesäkukiksi hempeät dianat vai orvokit trendisävyssä? Listasimme kauneimmat kesäkukat pihalle ja parvekkeelle

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Strömsöstä tuttu Lena Gillberg paljastaa, mistä iloitsee omassa puutarhassaan: ”Sen verran erikoinen kasvi, että sen kanssa onnistuessaan saa olla tyytyväinen”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.