Puutarha

Maailman pohjoisin siirtolapuutarha on Rovaniemellä – lappilainen villiyrtti on puutarhan erikoisuus

Rovaniemeläisessä Napapiirin ryhmäpuutarhassa kukkivat perinneperennat ja kasvimaat tuottavat satoa. Valoisat kesäyöt tuovat marjoihin erityistä aromikkuutta.

Maailman pohjoisin siirtolapuutarha sijaitsee napapiirin tuntumassa Rovaniemellä. 2000-luvun alussa rakennettu Rovaniemen Napapiirin ryhmäpuutarha sijaitsee seitsemän kilometrin päässä kaupungista. Maailman pohjoisimmassa siirtolapuutarhassa on 23 mökkiä.

Lue myös: Nyt istutetaan villiyrttejä kotipihoille – kukkaloisto ei ole enää trendikäs

maailman pohjoisin siirtolapuutarha

Maailman pohjoisin siirtolapuutarha kylpee kesäisin yötkin valossa

Mökkipalstat ovat noin 300 neliömetrin suuruisia, ja lisäksi alueella on vuokrattavien viljelypalstojen alue. Hyvin hoidetuissa puutahoissa kukkivat rehevinä perinneperennat ja kesäkukat. Hyötytarhat tuottavat satoa, perunaa, marjoja ja pikkuvihanneksia.

maailman pohjoisin puutarha

Pohjoisen kesät ovat lyhyitä mutta valoisia, missä on hyvätkin puolensa. Puutarhassa voi kykkiä  yömyöhään. Illan ja yön viileydessä on hyvät tehdä raskaimmat pihatyöt. Yöttömässä yössä marjoista tulee erityisen aromikkaita.

maailman pohjoisin siirtolapuutarha
Tomaattia kypsytellään mökin seinustalla, harso lämmittää.

Omassa rauhassa tai seurassa

Marjatta Aallolla on mökissään kaikki mukavuudet: sauna, pesukone ja vesivessa. Juokseva vesi kytketään päälle toukokuussa ja katkaistaan lokakuussa, mutta mökeillä saa vierailla ympäri vuoden. Pysyvä osoite pitää olla muualla, kuten Marjatan rivitaloasunto sähköpyöräilymatkan päässä mökiltä.

maailman pohjoisin puutarha
”Hyötykasvit ovat minulle tärkeitä, vaikka kukkiakin on kiva katsella. Kompostoinnin ja maan hoitamisen opettelussa on mennyt vuosia”, Marjatta Aalto sanoo.

Junantuoma muutti Vantaalta Rovaniemelle 1980-luvulta. Alun perin pohjoiseen veti kairankierto, mutta eläkeläispäivinä on pitänyt jo rauhoittua. Pitkien vaellusten sijaan hän tarkkailee lähiluontoa oman mökin pihamaalla.

maailman pohjoisin siirtolapuutarha
Tänä vuonna rantakukat ovat erityisen loistossaan.

”Oma pihani on melko villi, mutta nautin myös naapureiden säntillisemmin hoidetuista pihoista. Täällä on oma rauha, mutta myös ihmisiä ympärillä. Voi valita, onko yksin vai haluaako seuraa”, Marjatta sanoo.

maailman pohjoisin puutarha
Vanhassa padassa kasvaa minttua, krassia, kiinansipulia ja samettikukkaa.

Tunnetko pohjoisen tunturikasvin, villiyrtti hapron (Oxyria digyna)

Marjatta Aallon pihalla kasvaa myös lappilainen erikoisuus, hapro. Luontoportti.com-sivuston mukaan Hapro on monivuotinen, keskipaljakalla viihtyvä ja ravinnoksi kelpaava villiyrtti, jonka lehdet ovat happaman makuisia ja C-vitamiinipitoisia. Ne ovat pohjoisilla alueilla suosittuja vihanneksia, muuta liian suuria määriä nautittuna kuitenkin vaarallista oksaalihapon takia.

maailman pohjoisin siirtolapuutarha
Hapro on lappilainen villiyrtti.

Mökin hinta noin 30 000

Napapiirin ryhmäpuutarha on melko nuori – ainakin verrattuna kaikkein vanhimpiin. 1700-luvun lopun Englannissa kehittyi ajatus köyhille tarkoitetuista puutarha- ja viljelypalstoista. Suomen ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin vuonna 1916 Tampereen Hatanpäähän.

maailman pohjoisin siirtolapuutarha
Punakoiso on luonnonkasvi, jota käytetään pohjoisessa köynnöksenä.

Monet Rovaniemen mökkiläisistä ovat vielä alkuperäisiä asukkaita. Nyt he ovat jo varttuneempaa väkeä. Lapsiperheet ovat harvassa, mutta ensimmäiset mökit ovat kyllä jo myynnissä. Kenties tulossa on uutta sukupolvea.

maailman pohjoisin siirtolapuutarha
Perinneperennat, kuten palavarakkaus, ritarinkannus, päivänkakkarat ja kellokukat kukkivat elokuun alussa.

Siirtolapuutarhamökit palstoineen muodostavat ilmeikkään viheralueen, joissa kaupunkilaiset voivat vierailla ja nauttia kauniista ympäristöstä. Mökkiläisille ne tarjoavat mahdollisuuden kesämökkielämään lähellä kotia.

 maailman pohjoisin siirtolapuutarha
Kompostoinnin opiskeleminen kuuluu siirtolapuutarhan elämään.

Siirtolapuutarhat elävät uutta kukoistuskauttaan, ja mökkien ostohinnat ovat viime vuosina nousseet mökin kunnosta, varustelutasosta ja sijainnista riippuen jopa yli 100 000 euron. Napapiirin ryhmäpuutarhan hyvin varustetun mökin arvoksi Marjatta arvioi maltilliset noin 30 000 euroa.

maailman pohjoisin puutarha
Maurinmalva kukkii lähes jokaisella pihalla.

Jutun kuvat on otettu Napapiirin ryhmäpuutarhan eri palstoilta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maailman pohjoisin siirtolapuutarha on Rovaniemellä – lappilainen villiyrtti on puutarhan erikoisuus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.