pihatrendit 2019

Villiyrttejä istutetaan nyt kotipihoille, kukkaloisto ei ole enää trendikäs – Listasimme 4 kiinnostavaa puutarhatrendiä

Villiyrttejä, helppohoitoisuutta, ekologisuutta ja hyvästit kukkaloistolle. Nämä ovat kuumimmat trendit puutarhoissa juuri nyt, kertoo maisemasuunnitteluhortonomi Minna Harju.

Pihoilla ja puutarhoissa ovat vallalla nyt nämä puutarhatrendit: helpot puutarhat ja puuhailupuutarhat, joissa kasvatetaan herkkuja kotikeittiöön. Tämän on huomannut maisemasuunnitteluhortonomi Minna Harju, joka on suunnitellut Dekon asuntomessukohteen Dekolakun puutarhan Viherkuutio-yrityksensä kautta.

Minna Harju listasi kiinnostavimmat puutarhatrendit juuri nyt. Näkyvätkö nämä neljä trendiä sinun puutarhassasi?

1. Villiyrttivillitys valtaa pihamaat

Vallalla oleva lähiruokatrendi näkyy nyt vahvasti myös pihoilla ja puutarhoissa, kertoo Minna Harju. Ihmiset haluavat viljellä itse ja haluavat hyötyä pihasta ja saada omasta puutarhasta tuotteita ruokapöytään.

”Asiakkaat haluavat tosi perinteisiäkin asioita pihoilleen, esimerkiksi perunapeltoa. Omasta pihasta halutaan saada juureksia. Toisaalta halutaan myös yrttejä ja kesäkukan virkaa ajavia kasviksia, jotka ovat kauniita katsella, mutta joita pystyy myös syömään.”

Lue myös: Nokkosten myynti yleistyy, ja myyjistä on nyt pulaa – Mitä villiyrteillä tienaa?

2. Helppohoitoinen puutarha kiinnostaa

Siinä missä toiset haluavat touhuta ja askarrella puutarhassaan, toinen ääripää haluaa vain olla ja nauttia pihallaan. Tämä joukko toivoo, että pihalle ei tarvitsisi tehdä oikeastaan mitään sen jälkeen, kun se on rakennettu.

”Helppouden tavoittelu näkyy muun muassa terassipintojen ja kiveyksien materiaalivalinnoissa.”

Näin syntyy helppohoitoinen piha:

  1. Valitse terassipinnaksi huoltovapaa komposiitti tai lehtikuusi. Ota huomioon, että komposiitti lämpenee ja paljain jaloin käveleminen kuumina kesäpäivinä voi olla epämukavaa. Mikäli kotimaisuus ja muovittomuus ovat tärkeitä asioita, valitse materiaaliksi lehtikuusi. Valitse myös puutarhakalusteisiin helppohoitoisia materiaaleja.
  2. Valitse kiveyksiin suuria laattoja, jolloin huollettavia saumavälejä on vähemmän.
  3. Selkeät nurmialueet ovat myös helppohoitoisia. Myös asfaltti vaatii vähän huoltoa.
  4. Perusta ruukkupuutarha, jonka hoitaminen rajattuna ja selkeänä istutusalueena on helppoa. Lannoittaminen ja kasteleminen saa puutarhan kukoistamaan.
  5. Mieti, voisiko kuntta eli siirtovarvikko sopia pihallesi. Kuntta on todella helppohoitoinen, eikä sille tarvitse tehdä oikeastaan mitään, kun parin ensimmäisen vuoden kastelusta huolehtii tunnollisesti.

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat pihasuunnittelussa

pihatrendit 2019, puutarhatrendit 2019

3. Pihat rakennetaan tulevat sukupolvet huomioiden

Ekologisuusajattelu on tullut mukaan vahvasti myös piha- ja puutarhasuunnitteluun. Minna Harju kertoo ihmisten ajattelevan paljon kestävää kehitystä ja tulevia sukupolvia.

”Ihmiset ovat todella tietoisia siitä, että luonnonvarat eivät tule riittämään loputtomiin. Halutaan elää kestävästi, jotta luonto ja ympäristö säilyisivät ja että niitä ei rasitettaisi liikaa. Tämä ei näy ainoastaan julkisessa rakentamisessa, vaan myös monille mattimeikäläisille tämä on itsestäänselvyys.”

Nyt on trendikästä huomioida hulevesiasiat tarkasti kotipihoillakin. Kattovedet ja sadevedet ohjataan pihoilla esimerkiksi nurmikkoalueille, imeytetään koristesoran läpi maahan tai ohjetaan kaupungin verkostoon.

”Puutarharakentamisessa käytetään myös erilaisia kierrätysmateriaaleja, esimerkiksi graniitin sivukiveä. Helppohoitoisia terassipintoja kuten komposiittia valitaan myös siksi, että luontoon ei joutuisi kyllästysaineita.”

4. Ei kukkarunsautta vaan ilmettä väreillä

Pihoille ei tällä hetkellä haeta näyttävyyttä runsaasti kukkivista kasveista, vaan kasvien erilaisilla väreillä luodaan ilmeikkyyttä puutarhaan. Nyt saakin leikitellä kasvien selkeillä väreillä ja struktuureilla, Minna Harju kertoo.

Nämä kasvit ovat nyt trendikkäitä pihoilla

  1. Suosi kasveissa tummia sävyjä: mustaa, viininpunaista, suklaanruskeaa. Korosta värejä kuparilla, pronssilla, valkoisella, korallilla ja vanhalla roosalla.
  2. Kukkien sijaan puutarhassa leikitellään nyt kasvin struktuureilla sekä lehtien ja runkojen värityksellä.
  3. Jos haluat pihalle kukkia, laita ne ruukkuihin. Monivuotisetkin kukkivat kasvit viihtyvät ruukuissa, ja ruukkupuutarhaa on helppo hoitaa. Laita ruukkuihin myös hyötykasveja. Kukkivien kasvien lomassa viihtyvät esimerkiksi yrtit, pinaatti, palkokasvit ja mansikka.
  4. Amppelipuutarhat ja viherkasviseinät ovat nyt trendikkäitä.
  5. Rajaa istutusalueet, jolloin saat niistä helposti hallittavia. Istutusalueita voi rajata muurein tai reunakivin, mutta myös ruukuilla ja aidoilla.

Teksti: Ann-Mari Lehtonen

Dekon suuri asuntomessuluettelo nyt myynnissä 13.8.2019 asti.

Mitkä ovat sinun mielestäsi kiinnostavimmat puutarhatrendit juuri nyt?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Villiyrttejä istutetaan nyt kotipihoille, kukkaloisto ei ole enää trendikäs – Listasimme 4 kiinnostavaa puutarhatrendiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X