Puutarha

Tässä lajissa koolla on väliä: Mika, 51, kasvattaa jättikasviksia – nyt hän paljastaa, miten saa porkkanasta yli kolmekiloisen 

Mika Tiilikainen on kahminut kymmeniä SM-mestaruuksia jättikasviskisoista. Mika kertoo, miten erikoisessa lajissa pääsee alkuun ja mitä isojen kasvien kasvattaminen vaatii.

Jättikasviksien kasvatus on laji, joka saa monet hieraisemaan silmiään. Siinä missä tavallinen kotipuutarhuri toivoo edes jonkinlaista satoa, Pornaisista kotoisin olevan jättikasvisharrastaja Mika Tiilikaisen, 51, kasvatit eivät mahdu edes henkilöautoon.

Voisi sanoa, että Mika on varsinainen jättikasvisguru. Liki kymmen vuoden aikana hän on haalinut useita SM-voittoa jättikasviskisoissa – esimerkiksi vuonna 2020 hän kahmi peräti 23 mestaruutta noin 60 sarjan joukosta.

jättikasvis
Mika Tiilikainen kasvattamansa kurpitsan kanssa.  Kuva: Mika Tiilikaisen kotialbumi

Mika sai ensimmäisen taimen lahjaksi

Opettajana työskentelevä Mika päätyi erikoisena pidetyn lajin pariin sattumien kautta. Aiempaa kokemusta puutarhoista tai kasvatuksesta Mikalla ei juuri ollut, vaikka hän on kasvanut maatilalla.

Ensi kerran Mika innostui kasvattamaan jättikasvista, kun hän sai taimen lahjaksi työkaveriltaan.

”Työkaveri sanoi, että kasvata tästä kurpitsa. Se onnistui ja seuraavana kesänä onnistui toinenkin kasvi”, Mika kertoo.

Harrastus alkoi laajentua onnistumisten kautta. Nyt Mikan piha on täynnä erilaisia jättijuureksia, kaaleja, papuja ja kurpitsoja. Kasvihuoneessa hän kasvattaa tomaatteja, kurkkuja ja paprikoita.

”Varmasti alussa oli myös paljon tuuria mukana.”

Toki sekin teki aloittamisesta helppoa, että Mika asui omakotitalossa, jonka pihalla oli tarpeeksi tilaa runsaasti neliöitä vaativalle harrastukselle. Kasvimaakin oli valmiina jo ennen jättien saapumista.

Suurella ylpeydellä Mika muistelee ensimmäistä kisaporkkanaansa, joka painoi 3 kiloa ja 650 grammaa. Sitä ennätystä hän ei ole sittemmin saanut rikottua uudelleen.

Tänä vuonna hän kasvatti pihalleen viisi metriä korkean amarantin.

”Se oli melko hyvä suoritus.”

jättikasvi
Mika Tiilikainen ja  viisi metriä korkea amarantti eli meksikonrevonhäntä. Kuva: Mika Tiilikaisen kotialbumi

Jättikasvikset vaativat paljon hoitoa

Miten jättikasvisten kasvattajaksi sitten ryhdytään? Mikan mukaan alkuun pääsee sillä, että hankkii käsiinsä siemeniä. Niitä saa esimerkiksi toiselta kasvattajalta tai yhdistyksen kautta.

Sitten vain ryhdytään kasvattamaan. Mutta miten on mahdollista, että kasvis kasvaa metrien mittaisiksi tai useita kiloja painavaksi?

“Siemenissä on oltava paljon potentiaalia”, Mika sanoo.

Suurin osa jättikasvisten siemenistä on peräisin toisista jättikasviksista, mutta sitäkään ei aina vaadita: Mika on kasvattanut esimerkiksi jättipunajuuren normaalin kokoisen punajuuren siemenestä.

Pitkissä juureskasviksissa menestyksen salaisuus on Mikan mukaan enemmän tekniikassa kuin siemenessä: kasvikset on saatava kasvamaan pitkää juurta normaalin paksun juuren sijaan.

Ennen istutusta osa kasviksista vaatii etukäteen idättämistä sisätiloissa. Sitten kasvatus siirtyy normaalisti ulos, jolloin kasvikset vaativat paljon hoitoa, eli kastelua ja lannoitusta. Jättikasviksien kasvatus ei siis juurikaan poikkea normaalien kasvien kasvattamisesta.

”Kasvatus ei toimi niin, että istuta ja unohda. Kahtena koronakesänä on ollut onneksi hyvin aikaa kasvatella kasveja.”

jättikasvis
Ei mikään ihan tavallinen munakoiso. Tämä yksilö painaa kilon ja 143 grammaa. Kuva: Mika Tiilikaisen kotialbumi

Tilaakin pitää olla tavallista enemmän ennen istuttamista, jotta kasviksella on mahdollisuus levittäytyä ja kasvaa.

”Kun on paljon vihreätä pinta-alaa, kasvitkin kasvavat isoiksi. Esimerkiksi porkkana voi vaatia lähes neliömetrin.”

Lue myös: Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen

Kasvattajilla on oma yhdistys

Jättikasviksien kasvattaminen on Suomessa vielä verrattain pieni laji, mutta harrastuksella on silti oma yhdistyksensä, jossa Mika on aktiivijäsen. Seuraavat jättikasvisten SM-kilpailut järjestetään lauantaina 25.9. Mäntsälässä.

SM-punnitusten ja mittausten jälkeen kasvikset päätyvät lautaselle – ja syötäväähän riittää.

”Esimerkiksi punajuuri on erittäin mehukasta ja hyvää. Kurpitsat ovat aivan samanlaisia kuin pienemmätkin, mutta tavaraa on vain todella paljon enemmän”, Mika sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä lajissa koolla on väliä: Mika, 51, kasvattaa jättikasviksia – nyt hän paljastaa, miten saa porkkanasta yli kolmekiloisen 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.