
Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen
Kasvimaan perustaminen kannattaa, sillä kasvimaa tuottaa satoa kesän tarpeisiin ja säilöntään. Poimi vinkit, joiden avulla kasvimaastasi tulee mahdollisimman helppohoitoinen.
Kasvimaan perustaminen pyörii monen mielessä etenkin keväisin. Lue, minne kasvimaa kannattaa perustaa, miten se perustetaan ja miten sitä hoidetaan.
Lue myös: Vuoroviljely kotipuutarhassa tuottaa parhaan sadon – näillä ohjeilla onnistut
Aloita kasvimaan perustaminen valitsemalla sopiva paikka
Useimmat hyötykasvit viihtyvät valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Valitse kasvimaalle tontin valoisin kohta, johon aurinko pääsee paistamaan aamusta iltaan.
Tarkista, että puut tai rakennukset eivät varjosta paikkaa.
Etelärinne on paras vaihtoehto: siinä on lämmintä, ja maa kuivahtaa aikaisin viljelykuntoon. Vältä tontin pohjoispuolta ja rinnetontin notkelmia, jotka ovat hallanarkoja paikkoja.
Kasvimaa kannattaa perustaa tuulensuojaisaan paikkaan. Jos paikka on tuulinen, istuta kasvimaan ympärille suojaksi pensasaita.
Huolehdi, että kasteluvettä on helposti saatavissa, sillä kuivana kesänä kastelutyö on päivittäistä.
Vedä kasvimaalle kasteluletku, jos kasvimaan lähellä ei ole pihalampea, puroa tai järveä. Sadevettä voi kerätä katoilta astioihin ja juoksuttaa kasvimaalle.

Kasvimaan perustaminen: Huomioi nämä seikat
Tee kasvimaasta niin suuri, että voit jakaa maan osiin ja toteuttaa viljelykiertoa eli vuoroviljelyä.
Sopiva kasvatuspenkin leveys on sellainen, että voit helposti kurkottaa penkin molemmilta puolilta penkin puoliväliin. Tee kasvatuspenkkien välisistä hoitokäytävistä niin leveät, että käytävillä voi liikkua kottikäyrryjen kanssa.
Puhdista maa juuririkkaruohoista jo ennen viljelyn aloittamista. Kitke maa perusteellisesti tai kata maa-alue valoa ja vettä läpäisemättömällä peitolla 1–2 vuodeksi.
Kasvimaalle tarvitaan viljelykasveista riippuen 20–40 sentin kerros hyvää kasvualustaa. Yrttitarha pärjää ohuessa mullassa, mutta juurekset tarvitsevat paksun multakerroksen. Jos ostat kuorman multaa, tilaa kasvimaalle sopivaa valmiiksi kalkittua ja lannoitettua multaa.
Jos multaa vaikuttaa olevan riittävän paksulti entuudestaan, muttet ole varma mullan laadusta, voit teettää maasta viljavuustutkimuksen. Tutkimus kertoo, miten maata tulee parantaa, lannoittaa ja kalkita. Jos et tee viljavuustutkimusta, noudata maanparannuksessa lannoite- ja kalkkipakkausten yleisohjeita.
Kompostoi puutarhan kasvijätteet, jotta saat jatkossa maanparannusaineet omasta takaa.
Lue myös: Kasvihuone kotipihalle – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Kasvimaan kevät, kesä ja syksy
- Keväällä maahan lisätään lannoite ja maan pinta muokataan viljelykuntoon, kunhan maa on ensin lämmennyt ja kuivahtanut. Kun taimet on istutettu ja siemenet kylvetty, kasvimaa peitetään kasvuharsolla. Harsoa kannattaa käyttää ainakin varhaisviljelmillä. Se suojaa tuhoeläimiltä ja hallalta. Jos harsolla torjutaan hallaa, sen voi ottaa pois säiden lämmettyä. Jos sillä torjutaan porkkanakempin munintaa, harsoa pidetään kesäkuun puoliväliin saakka.
- Kesällä viljelykasvien välit katetaan ruohosilpulla. Kate vähentää kosteuden haihtumista maasta ja haittaa siemenrikkakasvien itämistä maan pintaan. Kesällä kasvimaata hoidetaan kitkemällä, kastelemalla ja mahdollisesti lannoittamalla.
- Syksyllä kasvimaan annetaan asettua pikkuhiljaa talvilepoon. Ruohokatteen käyttö lopetetaan jo keskikesän jälkeen, mutta satoa korjataan talven tuloon saakka. Kasvien naatit jätetään maatumaan pintamultaan. Talveksi maa kannattaa kattaa esimerkiksi kuivilla lehdillä tai oljilla, jotta maan pieneliötoiminta jatkuu myöhään syksyyn.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen