Puutarha

Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen

Kasvimaan perustaminen kannattaa, sillä kasvimaa tuottaa satoa kesän tarpeisiin ja säilöntään. Poimi vinkit, joiden avulla kasvimaastasi tulee mahdollisimman helppohoitoinen.

Kasvimaan perustaminen pyörii monen mielessä etenkin keväisin. Lue, minne kasvimaa kannattaa perustaa, miten se perustetaan ja miten sitä hoidetaan.

Lue myös: Vuoroviljely kotipuutarhassa tuottaa parhaan sadon – näillä ohjeilla onnistut

Aloita kasvimaan perustaminen valitsemalla sopiva paikka

Useimmat hyötykasvit viihtyvät valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Valitse kasvimaalle tontin valoisin kohta, johon aurinko pääsee paistamaan aamusta iltaan.

Tarkista, että puut tai rakennukset eivät varjosta paikkaa.

Etelärinne on paras vaihtoehto: siinä on lämmintä, ja maa kuivahtaa aikaisin viljelykuntoon. Vältä tontin pohjoispuolta ja rinnetontin notkelmia, jotka ovat hallanarkoja paikkoja.

Kasvimaa kannattaa perustaa tuulensuojaisaan paikkaan. Jos paikka on tuulinen, istuta kasvimaan ympärille suojaksi pensasaita. 

Huolehdi, että kasteluvettä on helposti saatavissa, sillä kuivana kesänä kastelutyö on päivittäistä.

Vedä kasvimaalle kasteluletku, jos kasvimaan lähellä ei ole pihalampea, puroa tai järveä. Sadevettä voi kerätä katoilta astioihin ja juoksuttaa kasvimaalle.

Kasvimaan perustaminen kannattaa, sillä satoa saa omalta pihalta.

Kasvimaan perustaminen: Huomioi nämä seikat

Tee kasvimaasta niin suuri, että voit jakaa maan osiin ja toteuttaa viljelykiertoa eli vuoroviljelyä

Sopiva kasvatuspenkin leveys on sellainen, että voit helposti kurkottaa penkin molemmilta puolilta penkin puoliväliin. Tee kasvatuspenkkien välisistä hoitokäytävistä niin leveät, että käytävillä voi liikkua kottikäyrryjen kanssa.

Puhdista maa juuririkkaruohoista jo ennen viljelyn aloittamista. Kitke maa perusteellisesti tai kata maa-alue valoa ja vettä läpäisemättömällä peitolla 1–2 vuodeksi.

Kasvimaalle tarvitaan viljelykasveista riippuen 20–40 sentin kerros hyvää kasvualustaa. Yrttitarha pärjää ohuessa mullassa, mutta juurekset tarvitsevat paksun multakerroksen. Jos ostat kuorman multaa, tilaa kasvimaalle sopivaa valmiiksi kalkittua ja lannoitettua multaa.

Jos multaa vaikuttaa olevan riittävän paksulti entuudestaan, muttet ole varma mullan laadusta, voit teettää maasta viljavuustutkimuksen. Tutkimus kertoo, miten maata tulee parantaa, lannoittaa ja kalkita. Jos et tee viljavuustutkimusta, noudata maanparannuksessa lannoite- ja kalkkipakkausten yleisohjeita.

Kompostoi puutarhan kasvijätteet, jotta saat jatkossa maanparannusaineet omasta takaa.

Lue myös: Kasvihuone kotipihalle – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Kasvimaa, jossa kasvaa salaattia

Kasvimaan kevät, kesä ja syksy

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.