Puutarha

Pelargonin lajikkeet kiinnostavat jälleen – katso kuvat 8 upeasta pelargonista!

Pelargonin lajikkeet tekevät nyt kauppansa. Peltosen erikoispelargonit ovat tuttuja pelakuiden ystäville. Halutuimpia ovat nyt vaaleanpunaiset ja valkoiset lajikkeet.

Pelargonin lajikkeet ovat nyt suosiossa. Sen tietää Juha Peltonen, joka edustaa jo kolmatta sukupolvea kouvolalaisella Peltosen puutarhalla.

1920-luvulta saakka toiminut kauppapuutarha on erikoistunut kotipelargonien, kuten ruusunnuppu-, tulppaani-, munankuori- ja tähtipelargonien sekä tuoksupelargonien ja luonnonlajien kasvattamiseen. Lajikkeita on noin 200.

Juha hankkii uusia lajikkeita ympäri Eurooppaa, ja vanhojen suomalaisten pelargonien pistokkaita lähettävät puutarhalle myös asiakkaat. Ne kasvetaan emotaimiksi, joista otetut pistokkaat juurrutetaan ja myydään.

Lue myös: Pelargonin pistokkaat ja siemenet ovat oiva tapa kasvattaa uusia kasveja – näin pelargonien lisääminen onnistuu

Juha Peltonen
”Aloin autella puutarhalla jo koululaisena. Aluksi viljeltiin vain hyötykasveja. Pelargoneja kasvatettiin parvekelaatikoihin. Erikoispelargonit tulivat kymmenkunta vuotta sitten”, Juha Peltonen kertoo.

Pistokkaita otetaan varhaiskeväästä kesään. Talvet emokasvit lepäävät kasvihuoneilla 10 asteen lämpötilassa.

”Keräilijät ostavat kasvinsa yksitellen ja kartuttavat kokoelmaansa. Pelargonin ei tarvitse edes kukkia, vaan taimen kauneus voi olla lehdissä. Myös lajikkeen nimellä on monelle merkitystä.”

Puutarhurin oma suosikki on riippuvia kukkaversoja kasvattava australialainen villipelargoni. Isokukkaisista mieleisin on kirjavalehtinen pilaripelargoni ’Platinum’.

Lue myös: Pelargoni kukoistamaan – näiden ohjeiden avulla pelargonisi menestyvät

Näin otat pistokkaan pelargonista

Leikkaa pelargonin latvapistokas nivelen alapuolelta. Hyvä pistokas on 10-15-senttinen ja siinä on useita nivelvälejä.

Poista pistokkaasta alimmat lehdet ja nivelen kalvomaiset korvakkeet. Leikkaa pois emokasviin jäänyt tappi.

Tyviversoja tekevillä lajeilla irrota ruusuke veitsellä taimen tyveltä ja pistä se suoraan kasvualustaan.

Australialainen villipelargoni
Australialainen villipelargoni tuottaa tyviversoja.

Aseta pistokas juurtumaan vesilasiin tai pistä se suoraan kylvö- tai kaktusmultaan. Voit käyttää myös kookoskuitu- tai turvebrikettejä.

Pidä juurtuvat pistokkaat lämpimässä paikassa. Kastele multa kosteaksi, mutta varo liikamärkyyttä. Poista nuput, jos niitä versoo ennen juurtumista.

Lue myös: Perinneperennat eli maatiaisperennat kestävät pohjoisia oloja: katso 8 ihastuttavaa lajia

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelargonin lajikkeet kiinnostavat jälleen – katso kuvat 8 upeasta pelargonista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.