Puutarha

Puutarhurin matkakohteet kotimaassa: tunnetko jo nämä 7 upeaa puistoa ja puutarhaa?

Nauti kiireettömistä lomapäivistä vehreissä 
matkailu kohteissa. Inspiroidu luonnon kauneudesta 
ja ammatti laisten upeista kädentaidoista.

1. Kultarannan upea puutarha Naantalissa

Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta ja sen upea puutarha sijaitsevat Naantalissa Luonnonmaan saarella. Kultarannan muotopuutarha on 1900-luvun alun ihanteiden mukainen symmetrinen kokonaistaideteos. Puutarhaa kutsutaan medaljongiksi,  ja se kattaa peräti 16 hehtaarin alueen. Näyttävästä ruusutarhasta löytyy jopa 3 500 ruusua.

Kultarannan puutarhaan voi tutustua omatoimisesti tiettyinä ajankohtina tai Visit Naantalin järjestämillä opastetuilla kierroksilla.

2. Näyttävä Jokipuiston kaupunkipuisto Kotkassa

Jokipuisto sijaitsee Kotkassa, Kymijoen Korkeakosken haaran eteläpäässä.

Kaupunkipuiston komeat graniittimuurit, lummelammet ja näyttävät istutukset muodostavat näyttävän kokonaisuuden. Kasvillisuus on runsasta ja vaihtelevaa. Puistossa voi ihastella kivikkoperennoja, koristeheiniä ja maanpeitekasveja sekä koti maisia atsa leoja ja alppiruusuja.

Lähde kukkaretkelle kotimaahan

Puistossa on myös kivisiltoja ja -veistoksia. Puiston läpi kulkevan puron päässä on kosteikko ja terva leppälehto.

Jokipuisto on palkittu Vuoden ympäristörakenteena 2015. Puiston kivetyillä käytävillä voi liikkua esteettömästi.

3. Elämyksellinen Arboretum Mustila Elimäellä

Monipuolisia kasvupaikkoja tarjoava Arboretum Mustila löytyy Elimäeltä. Tilan 120 hehtaarin alueella kasvaa yli sata havupuulajia, noin 200 lehtipuulajia sekä satoja pensaita ja perennoja.

Tilalla on jo yli sadan vuoden ajan etsitty ja kokeiltu ilmastossamme menestyviä ulkomaisia kasvikantoja. Arboretumin parhaista metsiköistä ja koeistutuksista kerätyt siemenet ovat runkona Mustilan omalle siemenhinnastolle.

Suositeltavia vierailuajankohtia ovat kevätkukkijoiden ja uusien lehtien puhkeamisen aika toukokuussa sekä ruska-aika syys-lokakuussa.

Lähde kukkaretkelle kotimaahan

4. Jokilaakson matkailupuutarha koskimaisemassa Lapualla

Jokilaakson matkailupuutarha kukoistaa kauniissa koskimaisemassa Lapualla. Alueella on erilaisia havupuiden erikoismuotoja, kukkivia pikkupuita, entis ajan pensasruusuja, pensasangervoja  ja pioneja.

lähde kukkaretkelle kotimaahan

Hyötypuutarhassa on yrttien sekä rohdos- ja hyötykasvien muotopuutarha. Puutarhassa on myös hedelmätarha, jossa on noin kolmekymmentä omenalajiketta.

5. Huovilan englantilaistyylinen maisemapuisto Kärkölässä

Insinööri Carl Constantin Collinin perustama Huovilan puisto Kärkölän kirkonkylässä on Suomessa ainutlaatuinen englantilaistyylinen maisemapuisto. Se on restauroitu 1900-luvun alun asuunsa.

Puistoalueelle saavutaan siperianpihtakuusien suojaamaa lemmenkujaa myöten. Yli kolmen hehtaarin maisemapuutarha sijaitsee korkean harjun ja matalamman kukkulan välisessä purolaaksossa. Neljästä purosta padottu lampi muodostaa maisemallisen keskipisteen. Mutkitteleva käytäväverkko kiertää vesiaiheita johtaen aukioilta levähdyspaikoille ja metsäisille vyöhykkeille.

6. Botanian kasvitieteellinen ja trooppinen perhospuutarha Joensuussa

Joensuun Botania on kasvitieteellinen puutarha ja trooppinen perhospuutarha. Kokoelmakasvihuoneissa on kasveineen neljä suur ilmastoa: tropiikki, subtropiikin kesä- ja talvisadealueet ja aavikko. Trooppisessa kasvihuoneessa voi myös seurata perhosten elämää munasta toukaksi, koteloksi ja aikuiseksi perhoseksi.

7. Tertin salaperäinen kartanopuutarha Mikkelissä

Lähde kukkaretkelle kotimaahan

Keväällä Tertin kartanon nelihehtaarista pihapiiriä kaunistaa  kirsikkapuistikko. Kesällä puolestaan puutarhassa huumaa yrtti tarhan ja ruusujen tuoksu. Kartanon Salaisuuk­sien puutarhasta löytyy silmäniloja esteetikoille. Puutarhaan voi tutustua omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2016. Linkit ja Kultarannan puutarhan aukioloajat tarkastettu 6.6.2022. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhurin matkakohteet kotimaassa: tunnetko jo nämä 7 upeaa puistoa ja puutarhaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.