Puutarha

Tapio ja Arja ovat muokanneet pihaansa kymmenen vuotta – lopputulos on upea kokonaisuus, jossa pääroolissa ovat erilaiset oleskelualueet

13 vuotta kodissaan asuneet Tapio ja Arja Anttila ovat tehneet pihaansa pitkään ja rakkaudella. Sieltä löytyy sopiva oleskelualue päivän kaikkiin hetkiin.

Lofthenkisessä talossa on avara tunnelma. Olohuoneeseen tulvii valoa koko seinän mitalta oleskelupihalle aukeavista ikkunoista. Terassi jatkaa kodin sisätiloja muodostaen pihalle kesäisen olohuoneen.

”Koti rakentui vuodessa, mutta puutarhaa on tehty vuosikymmen. Olemme lapioineet satoja tunteja multaa, soraa ja silti piha aina elää ja muuttaa muotoaan. Jollei muuta, niin Arja siirtää kasveja, jos ne ovat kasvaneet liian lähelle toisiaan”, Tapio kuvailee.

Lue myös: Näistä kasveista puutarha-alan ammattilaiset intoilevat tänä vuonna – mukana sekä hyöty- että koristekasveja

Ehdottomasti puita

Puutarhan suunnittelu lähti liikkeelle tontin säilytettävistä puista. Anttiloille oli selvää, että suomalaiseen pihaan sopivat suomalaiset kasvit, kuten mänty, pihlaja, kuusi ja vaahtera. Puut tuovat suojaa, korkeutta ja mittasuhdetta.

”Halusimme säilyttää pihan ison männyn ja pihlajan, jonka alla kasvaa luonnonvaraista kieloa. Arja vartioi tarkasti, että rakennusvaiheessa puita ei vaurioitettu.”

Lue myös Anna.fissä: Liisa hullaantui uniikkiin asuntoon jo eteisessä – tältä näyttää kodissa, joka löytyi ihan väärästä kaupunginosasta

Talo on malliltaan L-kirjaimen muotoinen ja se on sijoitettu tontilla mahdollisimman lähelle tien reunaa, jotta tontin sisäpihan puolelle jää suojaisa ja mahdollisimman suuri oleskelupiha. Pariskunta on yhdessä suunnitellut puutarhan rakenteet ja linjat.

”Ajatuksissamme oli jatkaa taloon sopivaa suoralinjaisuutta, jossa on hienoista vaikutelmaa japanilaisesta vähäeleisyydestä ja pohjoismaisesta rauhallisuudesta”, Tapio kertoo.

Muutamin paikoin suorien linjojen kontrastina näkyy polveilevia ja kaarevia muotoja. Vaikutelma on muodoiltaan ja tunnelmaltaan seesteinen. Pari vuotta sitten laajennettu terassi porrastettiin erillisiksi huonemaisiksi tiloiksi.

”Käytämme terassialuetta ruokailuun, heti kun säät vain sallivat. Meillä on aamiaispaikka, illallispaikka, ilta-auringonlaskuun ja ihan vain oleiluun. Piha on tehty elämistä varten, ja terassi kodin jatke”, Arja sanoo.

Lue myös: Ruukkutorni on puutarhan katseenvangitsija – näyttävä koriste kasataan yllättävän yksinkertaisesti

Köynnösruusu vehreyttää talon seinustaa. ­Uudelle monitoimipenkille ja -tasolle on hyvä koota kukkaruukut. Yrtti- ja kukkaruukuista saa näyttävämmän kokonaisuuden, kun ­ruukut sommittelee ryhmäksi.
Köynnösruusu vehreyttää talon seinustaa. ­Uudelle monitoimipenkille ja -tasolle on hyvä koota kukkaruukut. Yrtti- ja kukkaruukuista saa näyttävämmän kokonaisuuden, kun ­ruukut sommittelee ryhmäksi.

Juttu on julkaistu Dekossa 5/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tapio ja Arja ovat muokanneet pihaansa kymmenen vuotta – lopputulos on upea kokonaisuus, jossa pääroolissa ovat erilaiset oleskelualueet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.