Sisustus

Anna Hanski ja uuden elämänvaiheen koti – 60 neliötä riittää, kun tyttäret muuttivat pois kotoa

30-vuotista taiteilijanuraansa juhlistava Anna Hanski asuu yhteisöllisessä muusikoiden talossa Helsingin Jätkäsaaressa. Kerroksellisuus ja runsaus tuovat moderniin kotiin lämpöä.

Anna Hanskin kotona, muusikoiden talo Jallukan seitsemännessä kerroksessa vallitsee levollinen tunnelma. Kynttilät palavat ruokapöydällä ja kaikkialla on maljakoissa kuivattuja ja tuoreita leikkokukkia. Ikkunasta aukeaa urbaani näkymä Helsingin Jätkäsaareen. Anna Hanski on hakenut aamiaista alakerran Malaga-barista, josta on nopeasti muotoutunut jallukkalaisten kohtaamispaikka ja Annan olohuoneen jatke. Koko talossa vallitsee viihtyisä tunnelma, jonka vierailijakin aistii nopeasti.

Lue myös: Kirjailija Riikka Ala-Harjan kotona uutta ovat vain sängyt: ”Sisustusfilosofiani on laiskuutta, ekologiaa ja sitä, ettei ole rahaa”

Anna Hanski rakastaa yhteisöllisyyttä

”Rakastan talon yhteisöllisyyttä. Asuinkerroksissa on rauhallista ja hiljaista myös päivisin, jolloin moni meistä työskentelee kotona. Jos kuitenkin kaipaa seuraa, niin Malaga-barissa on aina joku tuttu syömässä tai kahvittelemassa, olipa vuorokaudenaika mikä tahansa. Kerran olen hipsinyt sinne myös aamutakissani lainaamaan leivinjauhetta, kun se sattui loppumaan.”

Anna Hanski
Valkoiset, ”tylsääkin tylsemmät” liukuovet muuttuivat persoonallisiksi, kun Anna tapetoi ne Morris-tapeteilla. Kiinni ollessaan liukuovi on kuin suuri taulu.
Anna Hanski
Anna haaveili värikkäästä marokkolaisesta berberimatosta kunnes löysi kirpputorilta pianon eteen sopivan kotimaisen ryijyn. Pianon yläpuolelle on ripustettu etupäässä suvussa kulkenutta taidetta: Åke Mattaksen piirustuksia ja hiilityö, jolla elokuvaohjaaja Mikko Niskanen kuittasi velkansa Annan isoisälle Imatran valtionhotellissa. Eläinaiheiset grafiikantyöt ovat Annan hyvän ystävän, Viivi Varesvuon käsialaa.
Anna Hanski
Aasialaiset puunuket kuuluivat aiemmin Annan isovanhemmille.

Koti löytyi sattumalta

Jallukasta tuli Annan kotitalo vajaa kolme vuotta sitten lähes sattumalta.

”Kylään tullut muusikkoystäväni mainitsi sivumennen, että oli viimeinen päivä hakea asuntoa Elävän Musiikin Säätiö Elmun rakennuttamasta Jallukasta. Pistin hakemuksen sisään, ja parin viikon päästä tuli onnittelukirje, että meidät oli valittu asukkaiksi.”

Muutto aiempaa pienempään asuntoon tuntui luontevalta, koska Annan lapset olivat joka tapauksessa pikapuoliin muuttamassa pois kotoa. Koko perhe muutti yhdessä Jallukkaan, mutta nyt molemmat tyttäret ovat jo muuttaneet omilleen. Asunnon reilut 60 neliötä riittävät loistavasti Annalle ja hänen muusikkopuolisolleen, rumpali Aku Nyyssöselle. Varsinkin, kun talon äänieristetyt treenihuoneet ovat vapaasti asukkaiden käytössä.

Lue myös: Hanna Gullichsenin kotona ei pingoteta: ”Meillä saa tehdä vaikka suklaakakkua sohvalla”

Impulsiivisuus ohjaa sisustusta

Koti on aina ollut Annalle ”sanoinkuvaamattoman tärkeä”. Se on se paikka, jossa hän voi viettää aikaa rakkaimpineen, istua iltaa ystävien kanssa ja levätä. Esiintyvän taiteilijan elämä on luonteeltaan kuitenkin sellaista, ettei hän aina ehdi viettää kotona kovin paljon aikaa. Tulevakin vuosi vie Annaa ympäri Suomea, kun hän juhlistaa 30-vuotista taiteilijanuraansa näytelmäkiertueella. Anna esittää pääosaa Virpi Haataisen käsikirjoittamassa B-puoli-näytelmässä, joka kuvaa naisartistien osaa musiikkimaailmassa.

”Rakastan erilaisia tyylejä. Ongelmani onkin, että en millään saa mahdutettua kaikkia niistä kotiimme. Olen aika impulsiivinen sisustaja ja teen valinnat puhtaasti sen mukaan mistä tykkään. Luotan siihen, että tavarat löytävät kotona kyllä paikkansa. Arvostan esineitä, joilla on tarina. Kerroksellisuus ja runsaus tuovat kotiin lämpöä. Liian hienoa ei myöskään saa olla.”

Anna Hanski kertoo saavansa parhaimmat sisustusideansa öisin. Pari kuukautta sitten hän sai kello kaksi yöllä päähänsä kääntää sohvan poikittain. Näin se rajaa oleskelutilan keittiöstä erilliseksi kokonaisuudeksi.
Betonijakkara kuvittaa hyvin Annan impulsiivista otetta sisustajana. Huomattuaan Facebookissa ilmoituksen, jossa ravintola myi vanhoja huonekalujaan, Anna ilmoitti ostavansa kuusi jakkaraa, mutta tuli kotiin 16 kanssa. Lepakkotuolia muistuttava nahkatuoli mahtui hädin tuskin laukkuun, kun Anna toi sen mukanaan Sri Lankasta.
Anna keräilee bambeja. Laatu korvaa kuitenkin määrän, eikä mikä tahansa bambikrääsä pääse kynnyksen yli. Vintage-bambi on yksi Annan lemppareista, mutta jostakin syystä se pelottaa kaikkia kylään tulevia lapsia ja koiria.
Anna on aina panostanut kotiinsa, koska ympäristöllä on hänen hyvinvoinnilleen suuri merkitys. Hän häiriintyy helposti sekä äänistä että visuaalisista asioista, jotka eivät miellytä hänen silmäänsä.

Anna Hanski haluaa, että kaikki viihtyvät

Anna haluaa, että kaikilla, jotka viettävät aikaa hänen kotonaan on mukava olla, eikä kenenkään tarvitse miettiä, uskaltaako sohvalla istua tai voiko juomalasin laskea pöydälle.

”Kaipaan ympärilleni värejä, koska ne antavat itselleni valtavasti voimaa. Kirkkaat värit eivät kuitenkaan ole juttuni. Värit voivat silti olla voimakkaita, kunhan ne ovat murrettuja.”

Anna Hanski miksaa värejä keskenään, mutta kertoo silti olevansa tarkka siitä, että ne sointuvat yhteen harmonisella tavalla.

Lue myös: Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkin kalliolaiskoti on ihastuttavan avara – ”Olen muuttanut lähes 30 kertaa, joten pystyn tarvittaessa luopumaan kaikesta”

”Tykkään rönsyillä, mutta ihailen toisaalta myös värittömyyttä ja minimalismia. Olen kuitenkin hyväksynyt sen, etteivät ne ole minun juttuni. Onneksi voin silti nauttia minimalismista muualla kuin kodissani.”

Kodissa tärkeintä ovat  taide, tarinat ja kerroksellisuus

Vaikka Anna yhdistelee surutta keskenään erityylisiä esineitä, hän kertoo olevansa tarkka siitä, että ne istuvat asunnon rakennusaikakauteen.

”Ihailen suunnattomasti esimerkiksi 1930-luvun art decoa, mutta tällaiseen uuteen, ihan tavalliseen asuntoon sen aikakauden huonekalut eivät yksinkertaisesti istu. Uudesta ei saa vanhaa, vaikka miten paljon antiikkia rakastaisikin.”

Esineet ovat kulkeutuneet Annan ja Akun kotiin eri reittejä sieltä täältä.

”Olen sitten yhdistänyt eripariset esineet harmoniseksi kokonaisuudeksi. Melkein kaikkiin tavaroihin liittyy tarina tai ne palauttavat mieleen jonkin tapahtuman tai elämäntilanteen. Suvussa kulkeneet esineet ovat itselleni erityisen rakkaita. Ajattelen, että kerään esineissä sukuni tarinoita.”

Anna leikittelee rakentamalla kotiinsa väliaikaisia asetelmia. Eteisen jakkaralla asetelma ”New York – drinkkibaarista kotiin.”
Anna nauttii väreistä ja niiden yhdistelemisestä. Seinien murrettu, petroliin vivahtava sinisen sävy sointuu kiinnostavalla tavalla yhteen päiväpeiton keltaisen sävyn kanssa. Zara Homen päiväpeiton Anna on tuonut mukanaan ulkomailta.
Maalipurkin Anna osti Raaka Rå –keramiikka-astioistaan tunnetulta ystävältään Leena Kouhialta, jonka olohuoneen seinä on maalattu samalla sävyllä.

Pianon päällä olevat aasialaiset puunuket esimerkiksi muistuttavat Annaa siitä, miltä mummolassa tuntui lapsena vierailla.

”Kerroksellisuus on minulle todella tärkeää. Sen on kuitenkin oltava aitoa, ajan saatossa syntynyttä. Hankittu ja kerralla ostettu kerroksellisuus ei ole puhuttelevaa.”

Anna ei voisi ajatella elävänsä kodissa, jossa ei olisi taidetta. Monet kodin taideteoksista Anna on perinyt isovanhemmiltaan.

”Siten ne kertovat tarinoita myös omasta suvustani. On tärkeää, että kotona oleva taide puhuttelee.”

”Melkein kaikkiin tavaroihin liittyy tarina tai ne palauttavat mieleen jonkin elämäntilanteen.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 1/2020. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Hanski ja uuden elämänvaiheen koti – 60 neliötä riittää, kun tyttäret muuttivat pois kotoa

Varpu

Ihana tunnelmaa

Siiri

Kaunis koti, kiva tunnelma

Personnallista

Asunto muistuttaa merkittävästi omaa hieman suurempaa kotiani. Nuorin armeijaa käyvä lapseni on vielä kirjoilla luonani. Hän muuttaa pois armeijansa käytyään. Mutta pidän väreistä, taiteesta kotonani, ryijyistä mattoina tai seinällä, kuviollisesta tapetista, vahvoilla värisävyillä maalatuista seinistä, puusta tehdyistä esineistä ja huonekaluista sekä värikkäistä kangaspäällysteistä sekä kuvioista. Kaunis on Annan koti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.