Sisustus Tilaajille

Heikki Orvola suunnitteli astioita joka tunnille

Monen suomalaisen kaapeista löytyy Orvolan 24h-astiastoa, Taikaa, Tuokiota tai vaikkapa 70-luvun Mirandaa.

Heikki Orvolan 24h-astiasto tuli muotiin 1900-luvun lähestyessä loppuaan. Sen himmeä pinta, pyöreät muodot ja reunattomat lautaset ovat puhutelleet monia siitä lähtien.

Astiasto olisi saattanut jäädä vain Orvolan omaan pöytään, sillä hän suunnitteli sen itselleen, mutta sitten Arabia otti sen tuotantoon. Orvola on halunnut yhdistää tekniikan ja taiteellisuuden kokonaisuudeksi, josta syntyy hyviä käyttöesineitä, ja niitä on kertynyt, juomalaseista kattiloihin. Myös viime vuosien suosikin, Klaus Haapaniemen koristaman Taika-astiaston muoto on Orvolan, alkuperäiseltä nimeltään Aika.

Lue myös: Oiva Toikan lasilinnun hinta jopa yli 4000 euroa! Omistatko sinä tämän Toikan arvokkaimman linnun?

Keraamikoksi Taideteollisesta oppilaitoksesta valmistunut Orvola (s. 1943) pitää itse tärkeimpänä materiaalinaan lasia. Sen parissa hän pääsi nuorena työskentelemään kahden erilaisen mestarin seurassa: kun hänet palkattiin 1968 Nuutajärvelle, hän jakoi työhuoneen Oiva Toikan kanssa ja tehtaan taiteellisena johtajana toimi toimi Kaj Franck.

Lue myös: Finelin värikäs emalikattila kiinnostaa nyt keräilijöitä – löytyykö sinulta näitä retroaarteita?

Monipuolinen Orvola on suunnitellut Marimekon kankaitakin. Hänen esineistään yleisin kodeissa lienee lasinen Kivi-kynttilälyhty vuodelta 1988. Viime vuosina, aktiivisen suunnittelijanuran jälkeen, Orvolan luovuus on kukoistanut taidokkaissa kirjontatöissä.

1. Miranda

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.