Sisustus

Liioittelu ja leikki ovat vuoden 2024 sisustustrendeistä yllättävimmät: ”Leikki kehittää kykyä ajatella toisin”

Liioittelu kehottaa leikkimään ja suhtautumaan sisustamiseen vähemmän vakavasti. Muotoilija Marienne Huotari näkee ilmiössä myös vastavoiman epävarmalle maailmantilanteelle.

Vanhan sanonnnan mukaan: korosta sitä, mitä et voi piilottaa. Uusi muotoilu voisi olla:
korosta entisestään sitä, mitä rakastat, koska sitä ei kannata piilottaa. Liioittelu kunniaan! Vuoden 2024 sisustustrendit kannustavat näyttämään oman persoonallisen tyylin.

Liioittelu käy ilmi runsaudessa niin muotojen, koon kuin värienkin muodossa. Voi puhua melkeinpä maksimalismista. Trendi korostaa myös sitä, ettei sisustamista tai kotia kannata ottaa liian vakavasti. 

Lue myös: Vaikuttaja Irene Naakan koti on kuin karkki! Unelma-asunnon sisustus on löytynyt lähes kokonaan kirppiksiltä

”Maailmantilanteen epävarmuus heijastuu elämään”

Kysyimme keramiikkataiteilijana, muotoilijana ja Finarten luovana johtajana työskentelevältä Marianne Huotarilta, mitä leikki hänelle merkitsee?
”Leikki ja tarinallisuus kehittävät kykyä ajatella toisin. Mielikuvitusmaailmassa kaikki on mahdollista.”
Mikä tekee teemasta ajankohtaisen sisustamisessa?
”Leikki on ajaton teema, mutta nyt maailmantilanteen epävarmuus heijastuu elämään. Kaipaamme toivoa paremmista ajoista. Synkkyyden ja huolien vastapainoksi suunnittelen teoksia ja tuotteita, jotka tuottavat iloa, hyvää oloa ja keskittyvät optimismiin ja onnellisuuteen.”
Millaisia tarinoita tuotteisiisi liittyy?
”Esimerkiksi Finartelle suunnittelemaani Suovilla-mattoon sain inspiraation lapsuusmuistostani, joissa näin Kainuussa mummolan metsissä suovillat pehmeänä mattona tutun polun varrella. Minulle tuotteen tarina on osa aitoutta, merkki siitä, että sen on suunnitellut ihminen, joka ajattelee, tuntee ja on inhimillinen. Uskon, että tarina lisää myös samaistuttavuutta tuotteisiin.”

Lue myös Anna.fi: Ainutlaatuinen, vanhaan kirjapainoon rakennettu koti hurmasi Sadun: ”Tässä oli jotain erikoista”

Monta tapaa lisätä leikkiä sisustukseen

Leikkimieltä on mahdollista tuoda sisustukseen monella tapaa. Se näkyy tuotteina, väreinä tai pintoina, jotka saavat hymyn nousemaan kasvoille, äimistelemään tai ihmettelemään. Liioittelu vaikkapa tuotteen koossa on helppo tapa luoda huomiopiste ja tarvittaessa tasapainottaa tilan mittasuhteita. Suuri riippuvalaisin luo alleen sateenvarjon lailla oman kokonaisuuden. Erottuvan väripilkun avulla voi ohjata katseen tilan läpi tai vaikkapa korostaa sen avulla parasta näkymää. Leikistäkin voi olla todellista hyötyä sisustajalle!

Lue myös: Nyt on värikästä! ”Keltaiset verhot takaavat ikuisen auringonpaisteen”, Michael vinkkaa

Tuttu tuote - uusi koko: Design House Stockholmin Knot XL -tyyny on kasvanut uuteen kokoluokkaan. Tyynyn sijaan se käy jo istuimesta. Rahilla on korkeutta 50 cm, 1 000 e.
Tuttu tuote – uusi koko: Design House Stockholmin Knot XL -tyyny on kasvanut uuteen kokoluokkaan. Tyynyn sijaan se käy jo istuimesta. Rahilla on korkeutta 50 cm, 1 000 e. © Design House Stockholm
Hip over history - tekstiililaatta imitoi kulunutta lattiaa, jossa on näkyvissä kukkakuvioita ja ornamentteja, hinta tiedusteltaessa, Laattapiste.
Hip over history – tekstiililaatta imitoi kulunutta lattiaa, jossa on näkyvissä kukkakuvioita ja ornamentteja, hinta tiedusteltaessa, Laattapiste. © Interface
Kolo-moduulisohva pullistelee pehmeänä ja värikkäänä, alk. 2 984 e, Kuusilinna.
Kolo-moduulisohva pullistelee pehmeänä ja värikkäänä, alk. 2 984 e, Kuusilinna. © Kuusilinna
Metallinen Puisto Collectionin Duo-pöytä tuo mieleen kesäiset poutapilvet. Sopii myös ulkokäyttöön, pöytä 2 490 e, ja Bome-tuoli 320 e, Ilmajoen Teräsputkikaluste.
Metallinen Puisto Collectionin Duo-pöytä tuo mieleen kesäiset poutapilvet. Sopii myös ulkokäyttöön, pöytä 2 490 e, ja Bome-tuoli 320 e, Ilmajoen Teräsputkikaluste. © Puisto Collection
Dancing pendant -kattovalaisin näyttää keskeltä nostetulta nenäliinalta ja 95 senttimetrin halkaisija riittää suuremmankin pöydän päälle, 990 e, Nordisk Galleriet.
Dancing pendant -kattovalaisin näyttää keskeltä nostetulta nenäliinalta ja 95 senttimetrin halkaisija riittää suuremmankin pöydän päälle, 990 e, Nordisk Galleriet. © Audo
Moduuliset matalat muhkusohvat palaavat, Bastan Cubi Corner alk. 3500 e.
Moduuliset matalat muhkusohvat palaavat, Bastan Cubi Corner alk. 3500 e. © Basta
HKLivingin pulleakehyksinen Chubby-peili ei jää seinäruusuksi, alk. 415 e, Kitchen Time.
HKLivingin pulleakehyksinen Chubby-peili ei jää seinäruusuksi, alk. 415 e, Kitchen Time. © HKLiving

Juttu on osa laajempaa artikkelia, joka on julkaistu Dekossa 1/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liioittelu ja leikki ovat vuoden 2024 sisustustrendeistä yllättävimmät: ”Leikki kehittää kykyä ajatella toisin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.