Sisustus

Minimalistinen koti menevälle pariskunnalle – Venetsia-tuolit ja paahteiset värit ihastuttavat Dekon messutalo Purossa

Kasarivivahteinen minimalistinen koti sisustettiin Tuusulan asuntomessuille kahdelle kiireiselle aikuiselle. Sisustussuunnittelija Mikko Toppalan kädenjäljessä Designtalo Purossa yllättävät Venetsia-tuolit ja muut kasariklassikot sekä vakosametti.

Minimalistinen koti suunniteltiin kahdelle menevälle aikuiselle. Vakosametista se lähti! Vastaus yllättää, sillä muutama vuosi sitten sisustussuunnittelija Mikko Toppala kertoi haastattelussa, että samainen materiaali on hänelle kauhistus, jota hän ei halua sisustuksissa käyttää. Nyt vakosametti on pohjana koko messutalo Puron sisustukselle.

On ehkä syytä selittää.

“Oli hyvä ammatillinen haaste saada vanha inhokki näyttämään hyvältä! Mukaan otin vielä kasariklassikot Venetsia-tuolit, terrazzon ja muutaman paahteisen värin. En halunnut päästää itseäni helpolla vaan käyttää näitä elementtejä uudella tavalla yhdisteltynä.”

Lue myös: Asuntomessut 2020 Tuusulassa

Tarve itsensä haastamiseen syntyi osin siitä, ettei Mikolla ollut Tuusulan asuntomessutaloprojektissa asiakkaita, jotka määrittelisivät sisustuksen suuntaviivat.

Messutalo sai kuitenkin asukkaat Mikon mielessä. Hän loi sisustuksen työhön ja matkusteluun panostavalle pariskunnalle.

En halunnut päästää itseäni helpolla vaan käyttää kasarielementtejä uudella tavalla yhdisteltynä.

Alakerta on avointa tilaa.
Minimalistinen koti: alakerta on avointa tilaa, jossa oleskelu ja ruoanlaitto yhdistyvät saumattomasti. Keskellä oleva Cobellon terrazzo-ruokapöytä on arjen keskipiste. Suuri Ernstin keraaminen maljakko on Cilla’sista. Mikko suunnitteli olohuoneeseen matalan sohvan.
Keittiö jää avotilassa sivuun portaiden taakse.
Keittiö jää avotilassa sivuun portaiden taakse. Takaseinän korkeakiiltoiset kaapit lisäävät kulmaukseen valoa. Venetsia-tuoleissa yhdistyy rentous ja eteläeurooppalaiseen tyyliin kuuluva kromi. Pöydällä kattauksessa RaakaRån käsintehdyt kupit, Madame Stoltzin juomalasit, Mateuksen lautaset ja HK Livingin tarjoilulautanen, kaikki Cilla’s.
Materiaalit täydentävät toisiaan: pöydän terrazzo, Venetsia-tuolien rottinki ja lattian kivilaatta.
Materiaalit täydentävät toisiaan: pöydän terrazzo, Venetsia-tuolien rottinki ja lattian kivilaatta. Kattauksessa käsintehdyt kupit RaakaRå, Himlan pellavaservetit ja hiekansävyiset lautaset, Mateus, kaikki Cilla’s.

Minimalistinen koti kahdelle aikuiselle – mitä se tarkoittaa?

Koti on Mikon mielessä pariskunnalle levähdyspaikka työpäivän jälkeen, jossa tärkeää on rentoutuminen yhdessä ­ystävien kanssa. Paikka, jossa rauhoittua menojen välissä, unelmoida ja pakata laukut seuraavalle matkalle.

Sisustuksen selkeys palvelee kiireistä. Työpäivän jälkeen ei mene aikaa kodin järjestelyyn.

Kaksikerroksisen talon alakerta on yhteisen ajan keskus, jossa on vieraille oma rauhallinen makuutila. Yläkerrassa asukkaat voivat vetäytyä omiin oloihinsa makuuhuoneeseen, työhuoneeseen, harrastehuoneeseen ja kylpytiloihin.

Makuuhuoneen sammalenvihreä maaliblokki toimii sivuverhojen korvikkeena. Sävy toistuu tummana Matrin villakankaisessa sängynpäädyssä. Lattiavalaisin on Taton Wallie Skannosta.
Minimalistinen koti: makuuhuoneen sammalenvihreä maaliblokki toimii sivuverhojen korvikkeena. Sävy toistuu tummana Matrin villakankaisessa sängynpäädyssä. Lattiavalaisin on Taton Wallie Skannosta.
Työhuoneen keltainen virittää hyvään työskentelyrytmiin. Työpöytä Woodek sekä Skannosta valaisin Taton ja tuoli Arper.
Työhuoneen keltainen virittää hyvään työskentelyrytmiin. Työpöytä Woodek sekä Skannosta valaisin Taton ja tuoli Arper.
Kahden aikuisen kodissa lisämakuuhuoneille on käyttöä esimerkiksi harrastetilana. Tyynyt ovat Nordic Swan Livingin. Taton Luna-lattiavalaisin ja kokovartalopeili Skannosta.
Minimalistinen koti: kahden aikuisen asunnossa lisämakuuhuoneille on käyttöä harrastetilana. Tyynyt ovat Nordic Swan Livingin. Taton Luna-lattiavalaisin ja kokovartalopeili Skannosta.

Sisustuksen selkeys palvelee kiireistä. Työpäivän jälkeen ei mene aikaa kodin järjestelyyn.

“Ajattelen, että tässä kodissa kaiken täytyy olla tiptop sekä järjestyksen että laadun osalta. Sisustusvalintojen täytyy kestää aikaa, koska kokonaisuus on niin vähäeleinen”, Mikko kertoo.

Minimalistinen ja avara koti on myös muunneltava. Huoneet ovat muutettavissa lapsiperheelle sopiviksi.

Terassi on koko olohuoneen levyinen. Pihalla eteläeurooppalainen teema jatkuu heinäistutuksissa ja luonnonkivimäisissä kiveyksissä. Pihakalusteet ovat B&B Italian, Skanno.
Terassi on koko olohuoneen levyinen. Pihalla eteläeurooppalainen teema jatkuu heinäistutuksissa ja luonnonkivimäisissä kiveyksissä. Pihakalusteet ovat B&B Italian, Skanno.

Minimalistinen koti eteläeurooppalaisin vaikuttein

Puron kuvitteellinen asukaspariskunta rentoutuu matkustelemalla. Sisustuksessa tämä näkyy eteläeurooppalaisina vaikutteina.

Avarassa olohuonetilassa mieleen tulee väistämättä italialainen minimalismi, jota henkivät sohvan matalat linjat, sohvapöydän peilipinta ja alakerran kivilattia. ­Seinien paahteinen sävy tuo lämpöä ja keittiön tammiovet sekä ruokatuolien rottinki vaaleaa skandinaavisuutta.

Sisustusvalintojen täytyy kestää aikaa, koska kokonaisuus on niin vähäeleinen

Sisustuksen inspiraationa ovat olleet Mikon omat matkat Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan. Mieleen on jäänyt luonnonmateriaalien ­runsaus, maanläheiset sävyt, kromi, kivipintojen ja kiillon runsas määrä.

“Etelä-Euroopassa minua viehättää minimalistisella ilmeellä saatu yhtäaikainen rento ja hienostunut fiilis. Purosta halusin lämpimän minimalistisen. Otetaan mukaan kaikki itselle tarpeellinen, mutta ei täytetä tilaa turhaan”, Mikko kertoo.

Italiaa taitaville jotain kertoo jo talon nimi, Puro, joka tarkoittaa suomeksi puhdasta.

Olohuoneen Cattelean Italia -peilikuutio henkii minimalismia. Puuvillamatto on sopiva kontrasti kovalle peilille.
Olohuoneen Cattelean Italia -peilikuutio henkii minimalismia. Puuvillamatto on sopiva kontrasti kovalle peilille.
Kylpyhuoneessa leikitellään suuren ja pienen laatan vaihtelulla. Lattian mosaiikissa ja seinän suurissa laatoissa on sama muoto. Suuret sadesuihkut ovat Grohen.
Kylpyhuoneessa leikitellään suuren ja pienen laatan vaihtelulla. Lattian mosaiikissa ja seinän suurissa laatoissa on sama muoto. Suuret sadesuihkut ovat Grohen.

Värikulmiot verhojen korvikkeina

Monia asioita on tehty selkeyden ehdoilla. Esimerkiksi irtovalaisimia on harkitusti, ja kiinteä valaistus on todella isossa roolissa. Huoneiden värikulmiot ovat visuaalisesti ikkunoiden jatkeita ja korvaavat verhot.

“Minimalismi mielletään kylmäksi ja kovaksi. Väreillä, ­luonnonmateriaaleilla, kovaa ja pehmeää yhdistämällä ­haluan näyttää, että minimalismiin voi tuoda lämpöä. Tämä koti ei ole bling-bling tai liian hieno.”

Tätä ajatusta tukemaan pullean pehmeä vakosametti sopii oikein hyvin.

Juttu on julkaistu Dekossa 7/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minimalistinen koti menevälle pariskunnalle – Venetsia-tuolit ja paahteiset värit ihastuttavat Dekon messutalo Purossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.