Sisustus

Meja löysi huippuharvinaisen design-kalusteen 7 eurolla – nyt hän kertoo, miten kirppiksellä tehdään parhaat kaupat

Nettikirppistely on kuin aarteenmetsästystä. Sattumalla on paljon osuutta, mutta muutamaa ohjetta noudattamalla hyvät löydöt suorastaan kävelevät luoksesi. Näin suljet kaupat ja saat tavaran omaksesi.

Kirppikseltä ostaminen on taitolaji. Sen tietää kierrätyssisustaja ja sisustussuunnittelija Meja Hynynen, jonka erityisosaamista on upeiden ja arvokkaidenkin kirppislöytöjen tekeminen.

Kenties kaiken huippu oli se, kun Hynynen löysi nettikirppikseltä sattumalta Alvar Aallon suunnitteleman puhelinpöydän seitsemällä eurolla. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli keräilyharvinaisuus 30-luvulta. Pöydälle löytyi keräilijäostaja ulkomailta 1800 euron hintaan.

Joskus hyvien löytöjen tekeminen on tuurista kiinni, mutta ei aina. Pyysimme Hynystä jakamaan vinkit kirpputorilta ostamiseen. Lue, miten teet parhaat löydöt ja saat tuotteen varmasti omaksesi.

1. Löytöjä tekee vain etsimällä

Hyvän löydän eteen pitää tehdä töitä, sillä harvoin löydöt tupsahtelevat eteen itsestään.

”Pitää jaksaa omin jaloin juosta pitkin kirppiksiä tai surffata ympäri nettiä aktiivisesti”, Hynynen sanoo.

Hänen suosikkisivustojaan nettikirppistelyyn ovat Tori.fi ja Facebookin Marketplace. Isoista kierrätyskeskuksista taasen tekee parhaat löydöt livenä.

Lue myös: Sisustajien salatut luottokirppikset: nämä vaatimattomat paikat kätkevät edullisia designaarteita sisälleen

2. Näe tavaran potentiaali

Älä anna tavaran nykyisen ulkomuodon hämätä, vaan mieti, mitä se voisi olla. Mitä siitä saisi maalaamalla? Voisiko tätä verhoilla? Vaihtaa jalat tai vetimet? 

”Paljon voi tehdä jälkikäteen, jos runko tai muoto on hyvä.”

3. Älä anna kuvan hämätä

Yksi tärkeimmistä nyrkkisäännöistä on, että älä anna huonolaatuisen myyntikuvan hämätä. Mitä pimeämpi kuva ja mitä vähemmän kalusteesta näkyy, sitä parempi löytö kyseessä voi olla. Moni kirppistelijä nimittäin ohittaa huonot ilmoitukset.

”Ajan kanssa kirppissilmä harjaantuu niin, että osaa kiinnittää huomiota juuri huonoihin kuviin ja nähdä niiden taakse”, Hynynen sanoo.

kirpputori
Vanhastakin tavarasta tulee kuin uusi pienellä pintaremontilla. Älä anna nykyisen ulkomuodon hämätä. Kuva: iStockphoto

4. Käytä hakuvahteja luovasti

Jos etsii tiettyä tavaraa, hakuvahdin käyttäminen kannattaa. Hakuvahtiin kannattaa lisätä useita eri hakusanoja, eli synonyymeja ja sanamuotoja. Esimerkiksi jalkavalaisinta kannattaa etsiä sanoilla lattiavalaisin, jalkalamppu, lamppu, lattialamppu, valo ja niin edelleen.

Kirjoitusvirheilläkin voi löytyä tavaraa, joten kirjaa hakuvahtiin yhdyssanat erikseen.

Hyviä hakusanoja ovat design, vintage, retro ja eri vuosikymmenet, kuten 70-luku, 60-luvulta, ysäri, kasari ja niin edelleen.

5. Tarjoa rohkeasti

Hynynen neuvoo tarjoamaan tavarasta summaa, jonka olet valmis siitä maksamaan. Hinnasta on lähes aina mahdollista neuvotella myyjän kanssa.

Hyvien löytöjen kohdalla yläkanttiin tarjoaminen kannattaa, jotta tavaran saa varmasti omaksi. Näin Hynynen toimii aina, jos hän haluaa varmistua kaupoista.

”Ei riitä, että sanoo maksavansa myyntihinnan, vaan kannattaa tarjota enemmän. Et välttämättä ole nopein noutaja tai joku muu saattaa tarjota pyyntihinnan ohi. Silloin saattaa varaus unohtua, kun joku tarjoaa enemmän.”

Lue myös: Miten tienata kirpputorilla? – 3 vinkkiä, joiden avulla teet rahaa kirppistelyllä

6. Sulje kaupat maksamalla puolet etukäteen

Lyö heti kaupat lukkoon ja pyydä myyjää poistamaan ilmoitus. Parhaiten tämä onnistuu maksamalla esimerkiksi puolet tuotteen hinnasta – toki silloin pitää olla varma, että myyjä on oikea myyjä eikä huijari.

Myyjän tietoja voi varmistaa etukäteen tarkistamalla, löytyykö sen nimistä ihmistä ja puhelinnumeroa. Huijarit käyttävät yleensä prepaid-liittymiä.

7. Maksa vaivanpalkkaa postituksesta tai kuljetuksesta

Laajenna etsintää oman alueen ulkopuolelle. Jos myyjä ei ole innokas postittaja, hänelle kannattaa tarjota hieman vaivanpalkkaa postittamisesta itse postikulujen lisäksi.

”Tavaraa ei ole kiva alkaa pakkaamaan ja viemään postiin, jos joku on samaan aikaan valmis hakemaan sen kotoa. Silloin myyjälle pitää tarjota extraa.”

Myyjälle voi myös maksaa kuljetuksesta. Moni tuo tavaran mielellään, jos siitä saa rahaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meja löysi huippuharvinaisen design-kalusteen 7 eurolla – nyt hän kertoo, miten kirppiksellä tehdään parhaat kaupat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.