Sisustus Tilaajille

"Emme edes harkitse materiaalien tuomista Kiinasta" – Kannattaako Suomessa vielä pyörittää sisustusmuotoilun yrityksiä? 4 yritystä kertoo, miltä alan tulevaisuus näyttää

Kotimaisten sisustusvalmistajien haasteena ovat niin Aasian halpatuonti, osaajapula kuin sodan ja koronapandemian kaltaiset maailmantapahtumatkin. Mitä suomalaisen muotoilun tulevaisuudesta ajattelevat Suomessa tuotteensa valmistavat yritykset?

Otsikoissa ovat olleet kotimaisten yritysten konkurssit, kivijalkamyymälöiden sulkemiset ja joukkorahoituskampanjat pelastusrenkaina. Millainen on suomalaisen muotoilun tilanne?

Muotoiluala on suhdanneherkkä, kuvailee toiminnanjohtaja Salla Heinänen muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamosta. Koronapandemia ja sota vaikuttavat energian ja raaka-aineiden hintaan ja saatavuuteen.

”Kun asuntokauppa ei käy, se näkyy kalustealalla. Ihmiset valitsevat kriittisemmin, mihin käyttävät rahaa”, Heinänen sanoo.

Vuonna 2021 käyttöesineitä, eli huonekaluja, tekstiileitä, keramiikkaa, lasi-, puu-, kivi-, metalli-, nahka- ja kultasepän tuotteita, valmistavia muotoiluyrityksiä oli Suomessa 2 768, kertoo Tilastokeskus. Se on melkein kolmannes vähemmän kuin vuonna 2010.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Emme edes harkitse materiaalien tuomista Kiinasta" – Kannattaako Suomessa vielä pyörittää sisustusmuotoilun yrityksiä? 4 yritystä kertoo, miltä alan tulevaisuus näyttää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.