Sisustus

Tahra tapetissa? Näin poistat sen ja 4 muuta vinkkiä tapettiseinän hoitoon

Tapetoitu seinä pysyy hyvänä vuosia oikealla huolenpidolla. Lue, kuinka poistat tahrat, tummentumat ja häivytät naarmut.

Tapetit ovat nykyisin kestäviä. Niiden puhdistaminen ja pesu onnistuu hyvin, mutta yksi sääntö kannattaa pitää mielessä.

”Mitä kauemmin tahra on tapetissa, sitä epätodennäköisempää sen pois saaminen on”, sanoo Aku Kiiveri Tapettitaivas.fista.

Lue myös: Nämä tapetit eivät varasta huomiota – kolme maltillista kuosia minimalistin mieleen

Lue muutkin Kiiverin neuvot ja varmista tapettisi pitkä ikä!

1. Siivoa harvoin

Liika pesu ei ole tapetille hyväksi. Tapettia ei tarvitse puhdistaa vain puhdistamisen ilosta. Seinäkään ei kerää pölyjä yhtä paljon kuin esimerkiksi lattia.

Jos haluat pyyhkiä tapetista pölyt kevään tai syksyn suursiivouksen yhteydessä, Kiiveri suosittelee käyttämään pehmeää, pelkästään vedellä kostutettua puolikosteaa rättiä.

Lue myös: Pellava on sisustajan luottomateriaali – kuusi vinkkiä pellavatekstiilien hoitoon

Vanhat paperitapetit ovat kestoltaan heikompia kuin uudet. Saat tapetin kestävyyden selville, kun pyyhkäiset rätillä pientä, katseilta suojassa olevaa nurkkaa ja katsot, mitä tapetille on tapahtunut kuivumisen jälkeen.

2. Reagoi nopesti tahroihin

”Tiskiaineen ja veden sekoitus tehoaa suurimpaan osaan tahroista”, Kiiveri neuvoo.

Sekoituksen suhteelle ei ole tarkkaa arvoa. Tiskiainepainotteisempi neste vaatii huolellisempaa jälkipuhdistusta vedellä, ettei tapettiin jää saippuasta jäämiä.

Työhuoneen värikäs tapettiseinä
Kuva:

Tahrojen onnistunut poisto riippuu myös nopeudesta. Nopea reagointi ja tapetin pyyhkiminen heti tahran syntymisen jälkeen on avainasemassa onnistuneessa lopputuloksessa.

3. Ennaltaehkäise tummentumat

Ne kuuluisat elämisen jäljet näkyvät tapetissa muun muassa tummentumina. Tummentumia voi puhdistaa tiskiaineen ja veden sekoituksella. Parasta olisi tarttua toimeen heti lian synnyttyä.

”Pitkän ajan saatossa syntynyt lika on syvempi ja vahvemmin kiinni seinässä, joten se on aina tuoretta likaa haastavampi poistettava”, Kiiveri sanoo.

Kiiveri painottaa ennaltaehkäisyä. Kalusteiden ja tapettiseinän väliin kannattaa jättää pieni rako tai seinää vasten olevan kalusteeseen voi laittaa tuolin jalkoihin tarkoitettuja pehmusteita.

4. Suojaa verhoilla

Auringon kellastama tapetti ei ole välttämättä kaunis näky, mutta pelko tapetin kellastumisesta on pieni. Kiiverin mukaan nykytapetit kestävät hyvin valoa.

Tapetti makuuhuoneessa
Kuva:

Vuosikymmenten saatossa tapetti voi yrittää ruskettua oltuaan pitkään auringolle alttiina. Varsinaista suojaa aurinkoa vastaan ei kuitenkaan ole. Verhot ja kaihtimet ovat valonaran tapetin parhaat ystävät.

5. Paikkaa naarmut ja repeytymät

Repeytynyt tapetti korjaantuu, kun laitat liisteriä repeytyneen tapetin nurjalle puolelle ja painat tapetin takaisin paikoilleen. Naarmujen suhteen tarvitset mielikuvitusta.

”Jotkut ovat käyttäneet värijauhetta, kuten puuteria, tapetin naarmun korjaamiseen. Jauhetta suditaan naarmuun ja pyyhitään, jolloin värillinen tomu jää railoon”, Kiiveri vinkkaa.

Yhtä ainoata oikeaa korjaustapaa ei ole. Tapetin sävyinen tussi tai lyijykynä voi häivyttää naarmua ja tehdä siitä huomaamattomamman, vaikka uudenveroista tapetista ei enää tule.

”Ylimääräiset tapetinpalat kannattaa säästä. Niihin on hyvä testata toimivin menetelmä”, Kiiveri kertoo.

Lue myös: Viisi vinkkiä, joiden avulla lampaantaljasi säilyy hyvänä vuosia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tahra tapetissa? Näin poistat sen ja 4 muuta vinkkiä tapettiseinän hoitoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.