Sisustus

Taulun kiinnitys seinään onnistuu ammattilaisen ohjeilla – katso videoilta, miten taulu ripustetaan erilaisiin seiniin

Lojuuko sinunkin kodissasi tauluja lattialla? Taulun kiinnitys seinään käy helposti porakoneella ja ruuvilla. Katso ammattilaisen neuvot videoilta!

Taulun kiinnitys on homma, joka jää usein roikkumaan, ja taulut odottavat ripustamistaan seinään vasten nojaten. Ripustus ei ole kuitenkaan vaikeaa, ja hyvillä välineillä ja ohjeilla se käy helposti.

Lue myös: Taulukollaasi neljällä eri tavalla – näin luot kotiisi upean tauluseinän

Asennus- ja kiinnityspalvelu Jelpperin toimitusjohtaja Tuomas Ripatti kertoo, miten taulu kiinnitetään seinään. Kiinnitystapa riippuu taulun painosta ja seinän materiaalista. Lue tästä seikkaperäiset ohjeet, niin onnistut!

Taulun kiinnitys onnistuu helposti ammattilaisen, Tuomas Ripatin, ohjeilla. Katso havainnollistavat videot!
Jelpperin Tuomas Ripatti kiinnittää tauluja ja muun muassa peilejä ja naulakoita työkseen asiakkaiden seiniin pääsääntöisesti poravasaralla (oik.) ja ruuvinvääntimellä. Hän muistuttaa, että kun itse ryhtyy kiinnityshommiin, kannattaa varmistaa, että oma kotivakuutus on kunnossa. Kuva: Anni Reenpää

Kehyksen valinta – kolme esimerkkiä

Kun valitset kehystä, kiinnitä huomiota sen takaosassa olevaan kannakkeeseen. Kehyksien takaosassa voi olla monenmoista koukkua ja lankaa. Yleisin ja paras on rautalanka, jonka varaan taulu on helppo nostaa ja suoristaa. Huomioi kuitenkin, että rautalangan varassa oleva taulu on yläosastaan aina hieman irti seinästä.

Kaikkein lähimmäksi seinää saa kehykset, joissa on hammastetut kulmakannakkeet taulun molemmissa yläkulmissa. Tällaiset ovat yleensä arvokkaammissa kehyksissä, joita kehystämöt asentavat. Kulmakannakkeiset kehykset sopivat erityisesti raskaille tauluille, koska ne roikkuvat aina kahden ruuvin varassa.

Edullisimmissa kehyksissä on usein takana keskellä metallinen kannake, joka taivutetaan esiin. Tällaisen kehyksen ripustamiseksi täytyy ruuvi tai naula jättää hieman ulommaksi seinästä, jotta se yltää kannakkeen sisään.

Lue myös: Mitä ihmettä ripustaisin seinälle? Asiantuntijat neuvovat, miten se oikea juliste löytyy

Taulun kiinnitys seinään – erilaiset kiinnitystavat

Taulun kiinnityksessä täytyy ottaa huomioon seinän materiaali sekä taulun paino ja koko. Sopiva ripustustapa valitaan näiden mukaan.

Viisi erilaista kiinnitystapaa kaikkein tukevimmista kevyisiin ratkaisuihin:

Taulun kiinnitys onnistuu kevyimmillään tarratyynyllä, ripustuskoukulla tai naulalla.
Pienet taulut, kuten tämä kuvassa vasemmalla oleva kevyt kehys, sopivat kiinnitettäväksi tarratyynyllä, ripustuskoukulla tai pienellä naulalla. Kuva: Niclas Mäkelä

Mitä välineitä tarvitsen?

Naulan tai ripustuskoukun vasaroimiseen seinään ei tarvita kummoisia välineitä, mutta ruuvin poraaminen seinään vaatii jo jonkinlaisen työkalupakin. Jos työkaluja ei ole, voi tarvittaessa turvautua ammattilaisen apuun.

Jos aiot porata seinään, tarvitset seuraavia välineitä:

Lue myös: Taidelainaamo on erinomainen vaihtoehto taidehankinnoille – taideteoksia saa kotiin 20–500 euron kuukausimaksulla

Näin kiinnität taulun erilaisiin seiniin

1. Taulun kiinnitys kiviseinään (betoni- tai tiiliseinä)

Kiviseinät, kuten betoniseinät ovat yleisin kotien seinämateriaali sekä vanhoissa että uusissa taloissa. Pääsääntöisesti kiviseiniin taulun kiinnittämisessä pätee aina sama taktiikka: poraus, tulppa ja ruuvi.

Betoniseiniin poratessa kannattaa huomioida, että vanhojen talojen betoniseinät ovat usein ”kananpaskalla” tasoitettuja, joten ne ovat paljon uusien talojen betoniseiniä pehmeämpiä. Poraaminen pehmeään betoniseinään onnistuu hyvin iskuporakoneella, ja ruuviksi kannattaa valita pitkä, vähintään 50 milliä pitkä ruuvi ja tulppa. Kananpaskaseinään voi olla vaikeaa kiinnittää tulppaa ja ruuvia pitävästi. Silloin apuun kannattaa pyytää ammattilaista.

Taulun ripustaminen betoniseinään vaatii kunnollisen porakoneen.
Kiviseinä on yleisin seinätyyppi. Sen tunnistaa siitä, ettei se tunnu ontolta, kun siihen koputtaa. Kuva: Jorma Marstio

Sen sijaan uudet, kovat betoniseinät ovat hankalampia porattavia, ja reiän teko vaatii usein poravasaran.

Ripustuskoukkua tai naulaa ei saa vasaroitua koviin betoniseiniin, joten vaihtoehdoiksi jäävät ruuvi ja tarratyyny. Pehmeämpiin betoniseiniin sopivat poraamisen ohella kaikki muutkin kiinnitystavat naulaa, ripustuskoukkua ja tarratyynyä myöten. Kananpaskaseinässä naula ja ripustuskoukku eivät oikein pysy.

Tiiliseinään sopii ainoastaan poraaminen. Poraa suoraan tiileen, älä saumakohtiin, niin saat helpommin porattua suoraan.

Katso videolta, miten taulu kiinnitetään ruuvilla betoniseinään:

Kiinnostaako ripustuskisko? Katso videolta, miten ripustuskisko asennetaan ruuvien varaan betoniseinään:

2. Taulun kiinnitys kipsilevyseinään

Kipsilevyseinän tunnistaa siitä, että sitä koputtaessa kuuluu ontto ääni. Kipsilevyseinät ovat usein väliseiniä, eivät kantavia seiniä. Kaikki kiinnitystavat sopivat tähän seinätyyppiin.

Kipsilevyseinään poratessa pätee sama työjärjestys, kuin betoniseinässä: poraus, tulppa ja ruuvi. Toisin kuin betoniseinää poratessa, kipsilevyseinää voi kuitenkin porata millä tahansa terällä, esimerkiksi puuterällä. Kipsilevy on huokoinen materiaali. Kevyt kuva tai taulu pysyy kipsilevyseinässä, mutta raskaat taulut on varminta kiinnittää koolauskohtaan eli levyn takana olevaan tukirakenteeseen.

Koolauksen etsimisessä kannattaa käyttää apuna rakenneilmaisinta. Taulun pysymistä kipsilevyseinässä voi varmistaa käyttämällä erityisiä levyseiniin tarkoitettuja tulppia, jotka asennettaessa avautuvat levyn takana ja lukitsevat kiinnityksen.

Katso videolta, miten taulu kiinnitetään ruuvilla kipsilevyseinään:

3. Taulun kiinnitys puuseinään

Puuseinän tunnistaa yleensä helposti puun syistä. Siihen käyvät kaikki kiinnitystavat tarratyynyä lukuun ottamatta. Tarratyynyt eivät pysy hilseilevällä tai pölyisellä puupinnalla.

Taulun kiinnitys puuseinään on helppoa, eikä vaadi kuin perinteisen iskuporakoneen.
Puuseinään on helppo kiinnittää taulu joko naulalla, ripustuskoukulla tai pelkällä puuruuvilla. Kuvan kaltaiset suuret taulut kannattaa kiinnittää tukevilla ruuveilla. Kuva: Christian Schaulin

4. Taulun kiinnitys lastulevyseinään

Esimerkiksi vaatekaapin seinä on usein lastulevyä. Lastulevyseinään voi kiinnittää taulun kaikilla eri tekniikoilla, ja ruuvin kiinnittämiseen ei tarvitse tulppaa lainkaan. Valitse sopivan mittainen ruuvi, ettei se mene lastulevyn lävitse.

5. Taulun kiinnitys kaakeliin

Jos haluat esimerkiksi kylpyhuoneeseen taulun, voit kiinnittää sen poraamalla. Käytä kaakeliporaterää ja poraa aina saumaan, koska sauma on helppo korjata myöhemmin.

Älä koskaan käytä kaakeliin poratessa poravasaraa, koska laatta voi silloin haljeta. Käytä sen sijaan iskuporakonetta ilman iskutoimintoa tai poraa reikä ruuvinvääntimellä. Poraa varovasti, ettet vaurioita laattojen reunaa. Hyvä kikka on kiinnittää porauskohtaan pala maalarinteippiä, niin terä ei lipsu paikaltaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taulun kiinnitys seinään onnistuu ammattilaisen ohjeilla – katso videoilta, miten taulu ripustetaan erilaisiin seiniin

Vuokranantaja Töölössä

Olisin vähän varovainen suosituksissa vuokra-asunnon seinään. Se millainen jälki jää kiinnikkeen irroittamisen jälkeen ratkaisee onko kyseessä kuluminen vai vahingonteko.
Viisas vuokranantaja suosittaa ammattimiehen kutsumista, ei se paljon maksa.
Tekijällä täytyy olla oikeat välineet ja taito.
Esim. Miten kiinnitetään 5 kg taulu Luginomassaseinään? Siis ”kananpaska-seinä”, jota löytyy kaikista ennen sotaa rakennetuista kivitaloista. Stukko massa, joka on tehty koksikuonasta, sementistä ja hiekasta sitä on n.40mm tiilimuurau-ksen päällä. Kiinnityksen pitää mennä tiiliin asti stukko ei kestä mitään. Oikeita neuvoja ei saa aina rautakaupastakaan. (Iskuporaa ei saa käyttää stukkoon !)
Väärä kiinnitys ja jälki on kuin tykillä ammuttu.
Sähkö-, vesi- tai kaasujohtoon poraaminen voi olla iso juttu. Vanhoissa taloissa putket voi kulkea missä vaan, ammattilainen ”tutkaa” porauskohdan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.