
Tiesitkö tämän Aalto-maljakosta? Sen syntyyn liittyvät nahkahousut
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tutuimmin tämä lasiesine tunnetaan Aalto-maljakkona, mutta se kulkee myös nimellä Savoy-maljakko. Työnimeltään se oli Alvar Aallolla Eskimåkvinnans skinnbyxor. Kerromme, kuinka klassikko syntyi.
Suomen ehkä tunnetuin designesine Savoy-maljakko, eli tutummin Aalto-maljakko, suunniteltiin alunperin Karhula-Iittalan lasitehtaan järjestämää suunnittelukilpailua varten vuonna 1936.
Alvar Aalto suunnitteli sen työnimellä Eskimåkvinnans skinnbyxor, eli eskimonaisen nahkahousut. Idea maljakon muotoon tuli eskimonaisten vaatetuksesta ja niiden poimuista.
Seuraavana vuonna maljakko esiteltiin Pariisin vuoden 1937 maailmannäyttelyssä. Maljakon toinen nimi Savoy on peräisin helsinkiläisestä Savoy-ravintolasta, joka osti oikeudet maljakkoon. Aikoinaan Aalto-maljakon 60 senttiä korkea versio koristi Helsinkin Eteläsplanadilla sijaitsevan perinteikkään ravintolan jokaista pöytää.
Aalto-maljakot on valmistettu alusta asti Iittalan tehtaalla Suomessa. Maljakon haastava ja kaareva muoto luodaan vielä tänäkin päivänä suupuhaltamalla. Yhden maljakon työstämiseen tarvitaan seitsemän ammattitaitoista käsityön taitajaa. Nykyisin maljakosta valmistetaan useita eri koko- ja värimalleja.
Aalto-maljakkoa on myyty satoja tuhansia kappaleita. Sen mallikappaleita on esillä myös useissa designmuseoissa ympäri maailman, esimerkiksi New Yorkin MoMassa.
Juttu on julkaistu Dekossa 6/14.
Lue lisää:
Niistä ei pitänyt tulla oransseja lainkaan – Fiskarsin sakset täyttävät 50 vuotta
Maljakko kruunaa juhlapöydän: Tässä kevään 3 maljakkotrendiä
Näin saat oksat kukkimaan maljakossa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tiesitkö tämän Aalto-maljakosta? Sen syntyyn liittyvät nahkahousut
Minulla on tummansininen Aaltomaljakko,sain kummilta lahjaksi enkä ole missään nähnyt samanlaista.Liekö harvinainen/arvokas?