Niistä ei pitänyt tulla oransseja lainkaan! – Fiskarsin sakset täyttävät 50 vuotta

Kaikkien tuntemia Fiskarsin oranssikahvaisia saksia on valmistettu miljardeja kappaleita niiden historian aikana.

Joskus sattumalla on sormensa pelissä muotoiluprojekteissa. Fiskarsin maailmankuulujen oranssien saksienkaan ei alun perin pitänyt olla lainkaan oranssit.

Väri valikoitui saksiin sattumalta, kun muovikoneen käyttäjä oli valmistamassa saksien ensimmäisiä koekappaleita. Oranssia massaa oli koneessa, koska tehtaalla valmistettiin siitä mehulinkoja ja muoviastioita. Säiliö piti saada tyhjäksi ennen kuin uusi väri voitiin ottaa käyttöön. Miksipä sitä ei olisi kokeiltu saksiin?

Tiukka äänestys

Saksien suunnittelijan, sähkötekniikon koulutuksen saaneen Olof Bäckströmin suosikkiväri saksiin olisi ollut vihreä, punainen tai musta. Parhaiten yrityksen tuotepalaverissa pärjäsi kuitenkin sattumalta mukaan tullut oranssi. Se voitti äänestyksessä niukasti mustan ehdokkaan äänin 9-7. Eikä ihme, sillä olihan oranssi aikakauden yksi muotiväreistä.

Vaikka saksien väri oli sattumaa, oli niiden muoto sen sijaan tarkkaan harkittu. Fiskarsin suunnitteluosastolla 1960-luvulla työskennellyt Gittan Kokko on kertonut, että Bäckström valmisti jopa kymmeniä erilaisia kahvavaihtoehtoja ennen kuin lopullinen muoto löytyi. Ensimmäiset mallit Bäckström oli veistänyt jo 60-luvun alussa, lopullinen versio syntyi kuitenkin vuonna 1967.

fiskarsin oranssit sakset täyttävät 50 vuotta.

Kuva: Fiskars

Miljardeja kappaleita

Pitkä kehitystyö kannatti, sillä lopputulos oli ergonomisesti onnistunut. Uuden materiaalin, muovin, ansiosta kahva istui tukevasti kädessä ja se tuntui vanhoihin metallikahvoihin verrattuna lämpöiseltä ja miellyttävältä. Fiskarsin oransseista saksista tuli klassikko, jota on valmistettu miljardeja kappaleita.

Tulossa Helsingin Designmuseossa Fiskarsin saksista kertova näyttely Our Scissors 7.9.–29.10.2017.

 

Lue lisää:
Tätä et tiennyt Alvar Aallosta – suunnitteli kokonaisen asuinalueen Kymenlaaksoon

Hento roosa on nyt sisustajan suosikkisävy

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Niistä ei pitänyt tulla oransseja lainkaan! – Fiskarsin sakset täyttävät 50 vuotta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X