Koti

Valmistalo vai itse suunniteltu? 10 kohdan tarkistuslista talonrakentajalle

Talon rakentaminen on iso prosessi, johon moni ryhtyy vain kerran elämässään. Siksi on tärkeä pohtia perusteellisesti, kuinka paljon haluaa itse käyttää aikaa tekemiseen ja paljonko haluaa maksaa ulkopuolisille tahoille työvoimasta.

Sopiiko valmistalo vai itse suunniteltu asunto tarpeisiisi paremmin? Kuinka paljon valmista taloa voi vielä muokata? Lue asiantuntijoiden vinkit, niin tiedät, milloin talopaketti on viisain ratkaisu ja milloin kannattaa palkata arkkitehti.

1. Mitä Suomessa rakennetaan?

Suomessa rakennetaan vuosittain noin 7 000 uutta omakotitaloa. Niistä valtaosa syntyy talopaketeista, jotka tuodaan tontille valmiina elementteinä tai jopa rakennuksina.

10 prosenttia taloista tehdään niin sanotusti pitkästä tavarasta. Ne nikkaroidaan paikan päällä, arkkitehdin suunnitelmien perusteella, tontille itse hankitusta puusta, harkoista tai tiilestä.

Molemmissa vaihtoehdoissa talon voi rakentaa itse tai rakennuttaa ulkopuolisilla. Tee se itse -rakentajakin joutuu teettämään luvanvaraiset putki- ja sähkötyöt ammattilaisilla.

2. Avaimet käteen vai tee se itse?

Perinteisesti omakotitalo on tehty niin, että talotehtaalta on ostettu valmiina seinät ja kattotuolit ja kaksi kolmasosaa on tehty itse.

Kymmenen viime vuoden aikana muuttovalmiit avaimet käteen -talot ovat kuitenkin kasvattaneet suosiotaan. Nykyisin pakettiin voi kuulua myös perustusten tekeminen.

Vuonna 2016 tapahtui käänne, jolloin muuttovalmiita taloja ostettiin enemmän kuin perinteisiä talopaketteja.

Valikoimakin on laajentunut. Nyt käytännössä kaikilta talotehtailta saa muuttovalmiin talon.

3. Kuka vastaa kokonaisuudesta?

Kokonaisuuden hallinta on talon rakentamisessa oleellista. Homma täytyy saada toimimaan niin, että oikeat materiaalit ja tekijät ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Nykyiset rakennusmääräykset ovat niin vaativia, että harva selviää niistä omin voimin. Käytännössä moni rakentaja haluaa silti osallistua prosessiin niin paljon kuin aika ja taidot sallivat.

Mitä enemmän haluaa osallistua ja tehdä itse, sitä enemmän täytyy värvätä avukseen asiantuntijoita.

Jos rakentaa pitkästä tavarasta, asiantuntijat täytyy itse etsiä, kilpailuttaa ja valita. Itse on myös vahdittava, että homma toimii.

Pakettitalon ostaja pystyy jakamaan tai siirtämän tämän vastuun myyjälle. Riskit vähenevät, kun ei tarvitse hallita lukuisia toisiinsa erityyppisissä sopimussuhteissa olevia osapuolia.

rakentaminen, omakotitalo, arkkitehti, suunnitteleminen, rakenna itse talo, talopaketti, valmistalo, kumpi rakentamisen tapa sopii meille

4. Mitä jos mieli muuttuu matkalla?

Jos valitsee arkkitehdin piirtämän talon, saa prikulleen sellaisen kuin haluaa. Yksilöllisen talon valintaa puoltaa sekin, että ostaja voi vaikuttaa suunnitelmaan vielä rakentamisen aikana ja valita kussakin tilanteessa toimivimman ratkaisun, jopa muuttaa mieltään.

Kun talo suunnitellaan varta vasten tiettyyn paikkaan ja käyttöön, arkkitehti voi ottaa huomioon perheen toiveet, budjetin, paikan olot ja ilmaston. Rakentamisen lisäksi voi miettiä jo hyvissä ajoin tulevaisuuden muutostarpeita.

Pakettitalossa monet perusasiat pitää ratkaista jo kauppaa tehdessä ja joustoa on vähemmän. Muutosten tekeminen on hankalaa tai jopa mahdotonta, ainakin ilman lisäkustannuksia.

Pakettien valikoima on tosin jo hyvin laaja, ja käytännössä pakettitalojakin muunnellaan paljon. Pohjaa voi venyttää, väliseiniä siirtää, suurentaa tai pienentää ikkunoita ja valita mielensä mukaisen eristemateriaalin. Jotkut talotehtaat ovatkin ryhtyneet käyttämään sanan mallisto tilalla ideakirjastoa. Osa talotehtaista valmistaa talon myös asiakkaan piirustusten mukaan.

5. Mitä rakentaminen lopulta maksaa?

Omakotitalon neliöhinta on tällä hetkellä keskimäärin noin 2 000 euroa. Lisäksi tontti voi maksaa mitä tahansa eurosta kymmeniin tuhansiin.

Monelle rakentajalle tulee yllätyksenä, että tontti ja pohjatyöt voivat tulla kalliimmaksi kuin talo itsessään.

Rakennustutkimus RTS Oy:n laskelmien mukaan halvimmillaan talon voi tehdä 1 000–1 200 euron neliöhinnalla.

Jos talo on perusratkaisua monimutkaisempi, joudutaan tekemään laajoja maanrakennustöitä, kulmia on paljon ja käytössä arvokkaita materiaaleja, neliöhinta voi nousta 3 000 euroon. Ylärajaa ei ole.

Tekemällä mahdollisimman paljon itse voi RTS:n mukaan säästää kustannuksista parhaimmillaan 50 000 euroa. Halvimmalla pääsee, jos runkoon tarvittavan puutavaran saa vielä vaikkapa omasta metsästä. Jokainen ratkaisee itse, paljonko laskee hintaa omalle työlleen, ja kuinka nopeasti haluaa edetä.

Pakettitaloissa joillakin osilla voi olla isot katteet. Toisaalta talotehtaat saavat suuria eriä ostaessaan rakennusmateriaaleja halvemmalla kuin yksittäinen rakentaja.

Talopakettikaupassa perusmallin päälle tulevista ominaisuuksista ja lisävarusteista maksetaan erikseen.

Yksilöllinen pitkän tavaran talo arkkitehteineen saattaa kuulostaa kalliilta, mutta ammattilaiset voivat myös säästää asiakkaan rahaa ehdottamalla kustannuksia säästäviä ja aikataulua nopeuttavia ratkaisuja.

Kaikissa vaihtoehdoissa on mahdollista säästää vertailemalla ja kilpailuttamalla ja tekemällä etukäteen mahdollisimman tarkat tarjouspyyntöasiakirjat.

6. Kauanko rakentaminen kestää?

Paljon käytetyn laskelman mukaan talon rakentaminen alusta loppuun vaatii 3 500 tunnin työn.

Rakennusluvan saamiseen voi mennä puolikin vuotta, perustuksiin ja tonttitöihin pari kuukautta. Yleensä kahvinkeittimen pääsee käynnistämään uudessa talossa 8–12 kuukauden urakan jälkeen.

rakentaminen, omakotitalo, arkkitehti, suunnitteleminen, rakenna itse talo, talopaketti, valmistalo, kumpi rakentamisen tapa sopii meille

7. Vaivaako paketteja huono laatu?

Rakentamisen, rakentajien ja pakettien laadusta liikkuu monenlaisia käsityksiä.

Pakettitalojen ongelmana pidetään sitä, että rakentaminen tapahtuu piilossa ja laadunvalvonta jää elementtitoimittajan vastuulle. Nykyään tosin sosiaalinen media karsii heikkoa laatua tehokkaasti.

Toisaalta talotehtaille on hioutunut mittava kokemus siitä, mikä toimii. Puhtaalta pöydältä arkkitehdin suunnittelema talo on aina oma prototyyppinsä.

Pakettitalokaupassa asentaminen tapahtuu nykyään niin nopeasti, että asentamisvaiheessa kannattaa olla valppaana. Piiloon jäävistä ongelmista on vaikea saada myöhemmin korvauksia. Jos ostaja huolehtii rakentamisesta osin itse, vastuut pitää laittaa selkeästi paperille.

Rakennuksen ja rakennusmateriaalien sääsuojaus on oleellista, rakentaa talonsa sitten millä tavalla tahansa. Talopakettien etuna on se, että seinäelementit rakennetaan kuivassa tilassa ja tuodaan paikan päälle valmiina.

8. Miten paljon tontti vaikuttaa?

Tontin sijainti, koko, tasaisuus, valon suunta ja naapuritontit määrittävät pitkälti, millaisen talon tontille voi rakentaa. Mitä isompi tontti, sitä enemmän mahdollisuuksia.

Talopaketti ei istu ihan jokaiselle tontille, esimerkiksi ahtaaseen paikkaan tai rinteeseen. Suurissa kaupungeissa kaavoitetaan alle 500 neliönkin tontteja, joissa ainoa vaihtoehto on rakentaa korkeussuunnassa.

Pakettitalojen valikoima on tässäkin suhteessa laajentunut. Valikoimasta löytyy jo hyvin pienellekin perheelle tai sinkuille sopivia malleja.

rakentaminen, omakotitalo, arkkitehti, suunnitteleminen, rakenna itse talo, talopaketti, valmistalo, kumpi rakentamisen tapa sopii meille

9. Kannattaako remontoiminen?

Moni ei halua rakentaa uutta, vaan säilyttää ja kunnostaa vanhaa. Silloin on syytä olla tarkkana, ettei tee talolle hallaa väärillä ratkaisuilla.

Vanhan remontoiminen on useimmiten kallista ja joissakin tapauksessa voi tulla jopa kalliimmaksi kuin uudisrakentaminen.

Toisaalta taas uusi tyhjä pientalotontti saattaa maksaa saman verran kuin vanha talo tontteineen, jossa on kunnallistekniikka ja liittymät valmiina.

10. Mistä saa apua?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Valtaosa rakentajista ryhtyy hommaan vain kerran elämässään, jolloin kaikki on uutta. Ensin täytyy luonnollisesti hankkia mahdollisimman paljon tietoa.

Kunnan rakennusvalvonta on hyvä paikka aloittaa. Omakotiliiton puoleen kannattaa kääntyä, jos etsii tietoa rakentamista koskevasta lainsäädännöstä, käytännön rakentamisesta, energiatehokkuudesta tai sisäilma-asioista.

Sosiaalisen median rakentamiseen keskittyvät ryhmät tarjoavat hyödyllistä vertaistukea ja auttavat asiantuntijoiden etsimisessä, mutta netissä seikkaillessa kannattaa suhtautua lähteisiin kriittisesti. Facebookissa toimivat esimerkiksi ryhmät Hirsitalojen rakentajat ja Remontti ja rakentaminen.

Netissä Suomi rakentaa.fi -sivustolta löytyy kustannuslaskuri, josta saa osviittaa siitä, mitä talon eri osat ja vaikkapa erilaiset lämmitysjärjestelmät keskimäärin maksavat. Laskurissa talo on jaettu 20 osaan suunnittelusta ja perustustöistä seiniin ja talotekniikkaan.

Alan messuilta saa tietoa ja vinkkejä. Myös talotehtaat järjestävät talonäyttelyitä. Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus PRKK järjestää jäseneksi liittyneille koulutusta.

Lähteet: Rakennusliiton pientaloteollisuus ry:n johtaja Kimmo Rautiainen, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen ja arkkitehti (SAFA) Vesa Helminen.

Juttu on julkaistu alunperin Maalla-lehden numerossa 2/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valmistalo vai itse suunniteltu? 10 kohdan tarkistuslista talonrakentajalle

Veikko

DEN Finland rakentaa tunnetusti niitä kaikkein heikkolaatuisimpia taloja. Ainoakoti, Designtalo ja kaiken huipuksi energiasyöppö liimapuutalo, jota kutsuvat lamellihirreksi. Kannattaa pysyä näistä kaukana. Säästyy rahat ja terveys. Tämä firma ei osaa rakentaa edes leikkimökkiä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.