Ulkomaankomennukselta palanneet Eeva ja Jani Hardén löysivät yli 100-vuotiaan puutalon – sisustus on maailman eri kolkista

Eeva ja Jani Hardén löysivät vuosien ulkomaankomennusten jälkeen kodin Vaasasta. Sen sisustus on luotu maailmalta tuoduista palasista.

Eeva ja Jani menivät naimisiin vuonna 2013, jolloin Eeva työskenteli ja asui vielä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Jani tuli häämatkalle Kabuliin, missä pari oli alun perin tutustunut.

Jani sai yllättäen työpaikan Vaasasta, ja uuden kodin hankkimisella oli kiire. Kaupunki oli täysin uusi tuttavuus pääkaupunkiseudulta kotoisin olevalle Eevalle ja Janille.

Kun aviopari surffaili kiireellä netin asuntomyyntisivuja Eevan pienessä kontissa Kabulissa, tuli vastaan upea, vanha puutalo Vaasan keskustan tuntumassa. Molemmat ihastuivat siihen heti.

Olohuone ja koira Ellu

Olohuoneen käsin kudotut matot on tuotu Afganistanista, samoin koraanialusta ja tyynyt. Keinutuoli löytyi parilla kympillä vaasalaisesta antiikkiliikkeestä. Ellu-koira on perheen pomo.

”Suomeen palattuani menin katsomaan asuntoa ja juttelimme Eevan kanssa huonolla Skype-yhteydellä Kabuliin. Eevaa kiinnosti vain tieto siitä, ettei makuuhuoneen lattia ollut musta. Kerroin, että se on enemmänkin sinisenharmaa, jolloin Eeva sanoi, että otetaan asunto”, Jani nauraa.

Keittiön alkuperäinen leivinuuni

Keittiössä on säilynyt hieno vanha leivinuuni, joka on edelleen käytössä.

Eletyn elämän pitää näkyä

Vanha historia näkyy Eevan ja Janin kodissa. Upeat seinähirret ja lankkulattiat ovat alkuperäiset.

Huonekorkeus on parhaimmillaan neljä metriä. Olohuoneessa on 28 neliötä.

Eeva ei välitä skandinaavisesta minimalismista, vaan hänen mielestään eletyn elämän pitää näkyä.

Historia on kiehtonut häntä jo teini-ikäisestä, kun Eeva työskenteli arkeologisilla kaivauksilla ja keräsi antiikkitavaroita.

”On hienoa miettiä, keitä talossa on asunut sata vuotta sitten ja millaisten arkipäivän ongelmien kanssa he silloin ovat kamppailleet”, Eeva pohtii.

Kodista huokuu kansainvälisyys

Eeva ja Jani tapasivat Afganistanissa Euroopan unionin siviilikriisinhallintaoperaatiossa.

He ovat asuneet ja työskennelleet kansainvälisissä tehtävissä ympäri maailmaa: Filippiineillä, Norsunluurannikolla, Nepalissa, Irakissa, Kosovossa, Etiopiassa ja Eritreassa.

Tavaroita maailmalta

Beduiinitaulun Eeva toi Norsunluurannikolta, jossa hän työskenteli YK-operaatiossa. Vihreä antiikkivalaisin on Eevan nuoruuden hankintoja.

Pariskunnalla on sotilastausta, mutta sen lisäksi Eeva on ollut töissä muun muassa YK:lla ja Jani poliisina.

”Pyrimme tuomaan kotiimme matkamuistoja ja tavaroita jokaisesta maasta, jossa olemme asuneet. Värikkäät matot toimme Afganistanista.

Beduiinitaulu on muisto Norsunluurannikolta, mutta se oli seitsemän vuotta varastossa kääreessä ennen kuin otin sen esille tähän kotiin.

Filippiineiltä en voinut tuoda mitään matkamuistoa, koska hirmumyrsky oli tuhonnut täysin alueen, jossa työskentelin”, Eeva kertoo.

Alkuperäiset kaakeliuunit ovat säilyneet käyttökelpoisina jokaisessa kodin huoneessa. Tämä seikka herätti heti Eevan ja Janin kiinnostuksen.

”Alkuperäiset hirsiseinät pistivät myös silmään. Ihastuimme kodin sijaintiin meren lähellä, koska me olemme ulkomaanreissuja lukuun ottamatta asuneet aina veden äärellä”, Jani kertoo.

Nokinen siivousurakka

Pariskunta teki muuton yhteydessä vain pientä pintaremonttia, koska asunto oli hyvässä kunnossa.

Kaakeliuuni

Talon jokaisessa huoneessa on upeat kaakeliuunit, joita Eeva ja Jani käyttävät melkein päivittäin.

Mittavin projekti talossa on tähän mennessä ollut harmittava siivousurakka kaakeliuunien nuohouksen jälkeen. Sitä Eeva ja Jani eivät muistele innolla.

”Nuohooja oli käynyt talossa meidän ollessamme ulkomailla ja unohti sulkea kaakeliuunien pellit. Sotku oli niin mittava, että pieniä nokihiukkasia löytyi jokaisen hirsiparrun välistä ja pianon koskettimista. Piano piti purkaa täysin ja pestä pala palalta öljyllä. Onneksi vakuutusyhtiö korvasi siivouksen”, Eeva huokaa.

Kattovalaisin Dubaista

Upea kattovalaisin lähetettiin lentorahdilla Dubaista, mutta se oli hajonnut matkalla pieniksi palasiksi. Vaasalainen käsityömestari sai sen korjattua.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/17.

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.