Ritva Ahonen sininen hirsitalo Vantaalla
Sisustus

Satavuotiaasta huvilasta tuli suurperheen unelmakoti – näin Ritva ja Mika kolminkertaistivat neliönsä

Satavuotias hirsinen kesähuvila sai nykyisen muotonsa Ahosten perheen suunnitteleman laajennuksen myötä. Kuusihenkisen perheen koti on sisustettu rauhallisin sävyin, yhdistämällä uutta ja vanhaa. Nyt täällä riittää tilaa elää ja sisustaa!

Ritvan ja Mikan nelilapsisen perheen yli satavuotias hirsitalo elää uutta kukoistustaan. Alun perin kesähuvilana toiminut talo on käynyt läpi suuren muutoksen: laajennuksen myötä sen tilat ovat kolminkertaistuneet.

Ritva Ahosen talo
Satavuotias talo sai perheen käsissä uuden ilmeen ja laajennuksen myötä rutkasti lisätilaa. Ritva valitsi talon sinisen sävyn Tikkurilan perinnemaalikartasta.

Rauhallisella omakotitaloalueella Vantaalla eletään suuren puutarhan ja puiden ympäröimänä, melkein kuin maalla.

Millainen on kodin tarina?

Ritvan ja Mikan perheen talo oli alkujaan paljon pienempi ja vaaleankeltainen. Se on rakennettu yli sata vuotta sitten helsinkiläisen perheen kesähuvilaksi.

Vuosien myötä talo tyhjeni ja oli lopulta parikymmentä vuotta tyhjillään. Mika löysi talon vuosituhannen vaihteessa, tutki hirsirungon, totesi sen hyväkuntoiseksi – ja teki kaupat.

Ritva Ahosen keittiö
Keittiö on remontoitu muutama vuosi sitten. Seiniin vaihdettiin puupaneelit, välitilaan kivimäinen laminaatti ja tammitasot käsiteltiin mustiksi. Kaapistot Ritva valitsi Anri-keittiöiltä, saareke ja jakkarat ovat Ikean.

Helsingin keskustassa aina asuneelle Ritvalle tuli eteen muutto ”maalle” kun pariskunta avioitui. Lasten kasvattamiseen talo on ollut mitä ihanteellisin paikka, sillä omalla pihalla on helppo ulkoilla ja kavereita löytyy lähipihoilta.

Olen aika mahdoton veivaamaan sisustusta. Aloitan vaihtamalla yhden kalusteen paikkaa, mutta nopeasti koko huone menee uusiksi.

”Olemme asuneet täällä lähes kaksikymmentä vuotta. Kun lapsia alkoi tulla, päätimme laajentaa taloa. Alun perin neliöitä oli satakunta ja nyt laajennuksen myötä lähes kolmesataa. Neljän lapsen kanssa tila onkin tarpeen. Laajennuksen aikaan oli myös päätettävä talon väri. Valitsin ulkopintaan sinisen sävyn perinnemaalikartasta”, Ritva kertoo.

Miten kodin tilat jakautuvat?

”Talo jakautuu kolmeen kerrokseen. Vietämme ylivoimaisesti eniten aikaa keskikerroksessa, jossa ovat oleskelutilat eli veranta ja olohuone sekä keittiö ja ruokailu. Yläkerroksesta löytyvät makuu- ja lastenhuoneet ja alimmasta kerroksesta kodinhoito- ja televisiohuoneet sekä sauna.

Ritva Ahosen olohuone
Ruokailun paikka on keittiön vieressä, vanhan olohuoneen paikalla. Ritva halusi ruokailuun mahdollisimman pitkän pöydän. Parhaimmillaan vanhoista lattia- lankuista teetetyn pöydän ääreen mahtuu toistakymmentä ruokailijaa. Pöydän ympärillä on Hayn, Tolixin ja Kartellin tuoleja. Koristeellinen metallituoli on alun perin puutarhakaluste. Musta pieni kaappi on antiikkiliikkeestä.

”Tuntuu, että olemme aina keittiössä, ruokailutilassa tai olohuoneessa. Lapset tekevät läksyjään keittiön saarekkeen ääressä ja viihdyn itsekin keittiössä valtavan hyvin. Vanhan puuhellan tuoma lämpö antaa sille aivan erityisen tunnelmansa”, Ritva sanoo.

Mitä koti ja sisustus merkitsevät teille?

Koti on perheelle tärkeä turvasatama arjen työkiireiden ja lasten lukuisten harrastuksien keskellä.

Ritva Ahosen talo
Olohuone on suuri ja isojen ikkunoiden ansiosta valoisa. Ritva on sijoittanut sinne suuren sohvan lisäksi nojatuoleja ja vanhan puusohvan, joka on vuorattu kutsuvaksi pesäksi tyynyin ja taljoin. Valaisimet, Tine K Home. Sohva ja nojatuolit Ikean Ektorp. Sohvapöytä, Mirantik.

”Haluan, että kotini on kaunis, mutta kuusihenkisessä perheessä myös toimivuus on tärkeää. Perheessämme on useampia jääkiekkoilijoita, joten alakertaan remontoitu kodinhoitohuone ja urheiluvälinevarasto helpottavat arkea kummasti. Tärkeää on myös se, että yhteiset oleskelutilat ovat kauniita”, Ritva sanoo.

Ritva Ahosen makuuhuone
Vanhempien makuuhuone on hurmaavasti vinon katon alla. Harmaa seinämaali on Flamantin Gentleman. Pellavaiset pussilakanat Dirty Linen. Päiväpeite, H&M Home. Ritva maalasi vanhan arkun mustaksi, sinne kätkeytyy hyvä säilytystila.

Mistä kodin hankinnat tehdään?

Ahosten koti on persoonallinen ja kerroksellinen. Kaikesta näkee, että kokonaisuutta ei ole ostettu kerralla kaupasta vaan eri ajalta peräisin olevat tavarat on sommiteltu kauniiksi kokonaisuudeksi.

Ritva Ahosen talo, kylpyhuone
Vanhempien makuuhuoneen yhteyteen rakennettiin oma kylpyhuone. Suuri ikkuna tuo tilaan valtavasti luonnonvaloa. Laatat ovat Kaakelikeskuksen mallistosta.

Ritva yhdistää antiikkia huoletta moderneihin italialaisiin designkalusteisiin ja saa kokonaisuuden toimimaan. Mukana on myös ripaus tanskalaista sisustamisen huolettomuutta, rennosti kalkkimaalilla maalattuja antiikkikaappeja ja perheen mukana pitkään kulkeneita kalusteita.

”En juuri kiertele sisustuskauppoja huvin vuoksi. Teen hankintoja vain todelliseen tarpeeseen tai, kun sopiva kaluste tulee vastaan. Inspiroidun sisustuslehdistä, kirjoista ja Pinterestin kuvista”, Ritva sanoo.

Mitkä ovat rakkaimpia kalusteita?

”Kotimme on sisustettu antiikkilöydöin, mutta seassa on myös muutama peritty kaluste. Rakkaimpia ovat tietenkin ne esineet, joilla on tarina. Esimerkiksi mummolta perimälläni ruokailutilan vanhalla lipastolla on suuri tunnearvo. Rakkaita ovat myös ystävältä saadut puutuolit, jotka olen joutunut varastoimaan. Koetan keksiä niille kivan ja arvoisensa paikan”, Ritva sanoo.

harmaa lipasto
Harmaa lipasto on Ritvan mummolasta. Sen päällä on hyvä paikka Villeroy&Bochin Old Luxenburg -astiastolle.

Hän kertoo ostavansa kalusteet etupäässä käytettyinä. Antiikkiliikkeistä hänen suosikkinsa on Mirantik ja melkein kaikki kodin kaapit ja pöydät on hankittu sieltä.

Millainen tyyli innostaa?

”Suosin aitoja materiaaleja: puuta, pellavaa ja lampaantaljoja. Aiemmin sisustus oli pääosin valkoinen ja romanttinen, mutta vuosien myötä olen vienyt kokonaisuutta sävykkäämpään suuntaan. Tärkeää on myös uuden ja vanhan yhdistäminen”, Ritva sanoo.

valkoinen panelointi
Yläkerran aulan seinät on paneloitu ja maalattu valkoisiksi. Vanhempien makuuhuone on yläkerran toisessa päädyssä, olohuoneen yläpuolella. Portaikko rakennettiin laajennuksen aikana.

Hän kertoo inspiroituvansa vaikkapa jonkin sisustuslehden kuvasta.

”Ja siitä se sitten alkaa! Pyörittelen kalusteiden paikkoja huoneesta toiseen tavoittaakseni saman tunnelman”, Ritva nauraa.

”Kieltämättä olen aika mahdoton veivaamaan sisustusta. Kun keksin vaihtaa yhden kalusteen paikkaa, usein koko huone menee uusiksi. Yläkerrassa seinät ovat jo saaneet uuden harmaan sävyn ja nyt on alakerran vuoro. Olohuoneen seinät maalataan tummanharmaiksi ja ruokailusta tulee kahvinruskea. Maalit on jo ostettu, ne odottavat vain maalausinspiraatiota.”

Ritva Ahosen talo, eteinen
Eteisen seinät Ritva maalasi tummanharmaalla Flamantin maalilla. Musta pieni kaappi on antiikkia. Oikealla on kulku keittiöön ja vasemmalla wc.

Inspiraatiota ei ole tarkoitus odotella loputtomiin. Ritva haluaa, että koti on valmis, eikä keskeneräinen remontti ole vaivaamassa mieltä.

”Koti on minulle rakas paikka ja haluan, että sen tunnelma on kutsuva ja rauhallinen.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Satavuotiaasta huvilasta tuli suurperheen unelmakoti – näin Ritva ja Mika kolminkertaistivat neliönsä

Mummeli

Meni mielenkiinto jo ensimmäisen kuvan kohdalla; taas vanha talo pilattu mustalla ja valkoisella. Milloin ihmiset oppivat kunnioittamaan vanhaa, eivätkä pilaisi kaikkea kaunista vanhaa?!

Roosa

Ja kun vielä saisi pohjapiirustuksen olisi paljon helpompi hahmottaa mitä on tehty ja mihin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.