Paratiisi takapihalla

10 parasta puutarhakirjaa

kirjapino
Kahvit palmuviidakossamme – hyvien kirjojen parissa.

Puutarhakirjoja alkaa taas ilmestyä kevään korvalla, mutta sillä välin puutarhatoimittaja loi katseen kirjahyllyynsä. Ainakin näihin 10 kirjaan jokaisen puutarhaharrastajan kannattaa tutustua!

Kotonamme on satoja puutarhakirjoja. Niitä on ainakin 25 hyllynmittaa, eli vajaan metrin mittaista (notkuvaa) hyllylautaa. Lisäksi kirjoja odottaa sijoituspaikkaa kiikkerinä pinoina työhuoneen lattioilla, koska ne eivät mahdu nykyisiin kirjahyllyihin.  Pöydillä ja tasoilla lojuvat ne kirjat, joita viimeksi lehteilin.

Ainakin määrän puolesta olen sopiva valitsemaan 10 puutarhakirjaa, jotka ovat räjäyttäneet (tähän saakka) puutarhaharrastajiemme tajunnan. Varoitus, että hyviä kirjoja on muitakin, katsele vaikka kirjaston valikoimista netissä. Oli rakaa valita vain kymmenen, 1 per kategoria. Ammattikirjoja en tähän valintaan ottanut mukaan.

 

pelargonit
Susanna Rosén, Suuri pelargonikirja (Karisto)

Pelargonit ovat suuri rakkauteni! Niitä meillä talvehtii ympäri kotia kymmeniä, ja kesällä niille on oma kasvihuonekin. Isoimman inspiraation harrastukseen sain 2000-luvun alussa Hyötykasviyhdistyksen silloiselta toiminnanjohtajalta Anu Rannalta, mutta tämä kirjakin on minulle tärkeä. Kirjassa esitellään noin 40 luonnonlajia ja yli 300 viljeltyä lajia.

huonekasvit
Visa Lipponen ja Seppo Hilppo, Kodin kukoistavat kasvit (WSOY)

Huonekasvikirjoista eniten käyttöä minulle on ollut Visa Lipposen klassikkoteoksesta. Melkein kaikki kiinnostavat lajit löytyvät tästä kirjasta. Kasvien kuvaukset ja hoito-ohjeet ovat vankan tietopuoliset ja helppolukuiset. Suosittelen lukemaan myös maalaisjärkisen yleisen osuuden huonekasvien hoidosta ja lisäyksestä. Viimeksi tänään kävin ostamassa kultapalmun, kun Visa niin sitä kehui!

lavatarha
Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen ja Teija Tuisku, Lavatarhuri (Tammi)

Kotimme lavatarha sijaitsee kotimme etupihalla, ja ensi kesänä sinne tulee kasvatuspaikkoja lisää. Hyötykasveja kasvatamme oikeastaan ympäri pientä kaupunkipihaamme. Tämän kirjan kuvat inspiroivat ja tuovat lohtua talveen, jolloin kaikki makaa vielä lumen alla. Kiitos kaupunkiviljelybuumille, että minä ja muut kasvatamme lähiruokaa!

ruusut
Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila ja Satu Tegel, Suomalainen ruusukirja (Tammi)

Kyllä ruusut menestyvät meilläkin, vaikka piha onkin osin melko varjoinen. Ojanpientareelle ja tienvierustalle olemme keränneet kestävimpiä pensasruusuja. Ihan mielettömän työn ovat tehneet nämä kirjoittajat, jotka pohjasivat kirjan KESKAS-tutkimukseen. Kirja kertoo meillä enemmän tai vähemmän menestyvistä ruusuista ja antaa ohjeita niiden kasvatukseen. Kirjasta on otettu jo 5. painos. Suomen ruususeuran jäsenenä saanut myös jäsenlehden ja teemanumeroiden hienot erikoisnumerot.

pionit
Rea Peltola ja Vesa Koivu, Pionit (Tammi)

Kasvikirjoista yksi parhaista on tietysti pioneista kertova perusteellinen teos, joka esittelee valtavan määrän luonnonlajeja, perintöpioneja ja kiinnostavia lajikkeita. Kirja oli vuonna 2007 myös Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas – eikä suotta.  Tekijöillä on pitkä kokemus pionien kasvatuksesta ja vankka ammattitaito tiedon seulomisesta, jota tarvittiin kirjan tekemisessä. Olen tehnyt tv- ja lehtijuttuja pioniharrastajista, joita kirjassa mainitaan.

 

unelmien puutarha
Karin Berglund, Unelmien kotipuutarha (Otava)

Unelmien kotipuutarha -kirja on puutarhatoimittajan retkilläni varmasti eniten tapaama kirja harrastakollegoiden kirjahyllyssä! Tämä jo 1990-luvun lopulla ensi kertaa ilmestynyt teos tuuletti tervetulleesti mieliämme. Itse olin tuolloin Kotipuutarha-lehden toimittaja ja kirjan ajatukset tuntuivat heti työssäni. Jos et ole vielä tätä lukenut, tutustu hienoon kombinaatioon tietoa ja tunnetta!

amatörodlare
Randi Mossige-Norheim ja Charlotte Gawell, Amatörerna, tolv trädgårdsälskare (W&W)

Vuonna 2003 jätin päivätyöni ja ryhdyin vapaaksi puutarhatoimittajaksi – se oli elämäni parhaita ammatillisia ratkaisuja. Vähän sen jälkeen tutustuin tähän ruotsalaiseen kirjaan, joka on ”vainonnut” minua siitä asti. Olen saanut kirjasta ideoita lehtijuttuihini, kirjoihini ja Puutarhaunelmia-ohjelmasarjaan. Kirjassa kaksitoista puutarhaharrastajaa kertoo, mistä on perimmillään kysymys. Aitouden aistii kuvista ja tekstistä – se on itsellenikin tärkeää!

Nyt on paha paikka valita vielä kolme parasta, että saadaan 10 parasta puutarhakirjaa täyteen. Tosiasiassa niitä on kymmeniä, kiitos kollegat!

3 puutarhakirjaa lisää

Tuomas Niemelä, Suomen käävät (Luomus, Viherympäristöliitto ja Suomen Puunhoidon yhdistys). Puista on kirjoitettu viimeaikoina kaikenlaista, mutta tästä tiedosta olen hyötynyt erityisesti. Hyvässä tietokirjassa on aina riittävästi tekstiä, ettei sanoma jää heppoiseksi.

Alan Titchmarsh, How to be a gardener (BBC). Kyllä tämä meillä suosituimiin kuuluva puutarhamies on niin hyvä, että ohjelmien lisäksi kirjakin on hyvä. Yleisteoksesta saa tietoa ja inspiraatiota.

Antti Riikonen, Suomalainen perennakäsikirja (WSOY). Jo 2000-luvun alussa ilmestynyt teos ei katoa kirjapinoihin, sillä tarvitsen sitä kaiken aikaa. Paljon on kirjan jälkeen tullut uuttakin, mutta arvostan yhä kirjoittajan ammattitaitoa.

Lukemisen iloa, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 parasta puutarhakirjaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *