Paratiisi takapihalla

100-vuotias Suomi kukkii kesällä sinivalkoisena

ruiskaunokki
Ruiskaunokit ovat suosikkejani. Pitäisikö keväällä kylvää viljelylaatikon reunaan sinivalkoinen seos?

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlan kunniaksi moni haaveilee sinivalkoista kukkaloistoa kesäksi.

Viime syksynä puistoihin istutettiin sinivalkoista kukkasipuliseosta. Itse taisin ihan vahingossa valita juhlavärit, sillä sinisiä helmililjoja kukkii jo ennestään, ja niiden seuraksi istutimme valkoisia tulppaaneja ja narsisseja.

lemmikki ja helmililja
Kuvan olen ottanut viime kesänä puutarharetkilläni. Ihana puutarhanomistajan oivallus!

Helmililjat, sinililjat ja lemmikit avaavat sinivalkoisen kevään. Osa omista lemmikeistämme on valkokukkaisia ja jotkut haaleansinisiä. Myös valkokukkaisia kantoja voi löytää.

päivänkakkara
Kesäsateessakin puhtaanvalkoiset päivänkakkarat ovat upeita.

Päivänkakkara kukkii suomalaisilla pihoilla joko istutettuna tai itsestään levinneenä. Jos niittyä kaipaa, kukkia ei kannata leikata pois ennen kuin ne ovat siementäneet kasvupaikalleen.

Meillä kotona jokainen yksilö on arvokas. Harvakseltaan raatsin maljakkoonkin taittaa. Tiedän kyllä puutarhoja, joissa näitä täytyy harventaa.

kissankello
Tervetuloa meille! Kaikille kellokukille on sijaa puutarhassamme.

Kissankellot ja harakankellot ovat levinneet pihallemme sen jälkeen, kun ensin istutin muutaman taimen. Kellokukat ovat kauniita puutarhassa ja maljakossa – niitä meillä kasvaa poimia asti.

omenapuunkukka
Viime kesänä omenapuiden kukinta oli vertaansa vailla. Rautatienomenapuun tähtihetki alkoi.

Omenapuiden kukinta-aika on yksi puutarhamme parhaista. Valkoiset kukat ovat pääosassa, vaikka koristeomenapuiden vaaleanpunakukkaisiakin lajikkeita meillä kasvaa.

 

kohde-a-6-ktp-orvokki
Ilman orvokkeja ei tule kesää. Välillä sisukkaita sissejä tapaa kivenkoloistakin.

Ihania orvokkeja kasvaa puutarhassamme luonnonkasveina, mutta hankin niitä joka vuosi myös taimina lisää. Aina valintani kohdistuu ennen kaikkea sinisiin ja valkoisiin lajikkeisiin – niin myös ensi kesänä.

 

Kylvä tai istuta 100-vuotisjuhlan kunniaksi yhdessä tai erikseen vaikkapa näitä:

Valkokukkaisia: kosmoskukka, lumihiutale, koristetupakka, kurjenmiekka, paavalinkukka, annansilmä, pioni, akileija, kärhö, syreeni, tuomi

Sinisikukkaisia: ruiskaunokki, sinitähtönen, lobelia, kurjenmiekka, paavalinkukka, akileija, kärhö, syreeni, raunioyrtti, sinivaleunikko

100-vuotisjuhlan tapahtumia voi seurata Suomi 100 vuotta juhlasivustolla. Puutarhanaiset järjestävät PuutarhaSuomi 100 näyttelyn ja seminaarin puutarhasta kiinnostuneille 24.-25.3.2017 Helsingissä. Siellä tavataan!

Lumisadetta ounastellen, puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 100-vuotias Suomi kukkii kesällä sinivalkoisena

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *