Paratiisi takapihalla

15 kesäisten kukkakimppujen kaunotarta - vai mikä on oma suosikkisi?

Kesäinen luonnonkukkakimppu säilyy parhaiten, kun riivit pois kaikki maljakkoveteen ulottuvat lehdet. Leikkaa varsiin myös uusi imupinta, kun asettelet kukat veteen.

Kesäisiin kukkakimppuihin ainekset voi kerätä omalta pihalta. Perennapenkistä, pellonpientareelta tai ”rikkaruohoista” saa ihania kimppuja maljakkoon aseteltavaksi.

Kerään paljon puutarhassamme kukkia asetelmiin, koska rakastan kukkien kauneutta ja puutarhamme varjoisat tilat kaipaavat somistusta.

Kenenkään toisen pihalta, pellolta tai puistoista ei tietenkään kukkia saa keräillä, mutta ainakin omalta pihaltammekin löytyy kauniita ”rikkaruohoja” yllin kyllin.

Kiitos tonttia kiertävän avo-ojan, josta hiipii pihallemme runsaasti luonnonkasveja. Viisi omaa suosikkiani ovat alla. Mitkä ovat sinun luonnonkasvien lemmikkiäsi maljakkoon poimittavaksi?

Kissankellojen hennot kukkavarret kestävät yllättävän hyvin vaasissa.
  1. Kissankello. Vihdoinkin harakan- ja kissankellot kukkivat puutarhassamme niin runsaasti, että raatsii vaasiin kerätä. Puutarhamme valoisuus lisääntyi joku vuosi sitten, jolloin moni lähes kadonnut laji on palannut.
Katso maitohorsman kukintoa lähempää, kuinka upea se onkaan!

2. Maitohorsma. Ilman muuta annamme ”rentun ruusun” kukkia puutarhassamme. Kukinnan jälkeen rajoitamme kasvin leviämistä leikkaamalla kuihtuneita kukintoja ennen siementämistä. Vaikka hetken maljakossa kestää, upea se on!

Tuoksuherneiden monivuotinen sukulainen leviää kotiuduttuaan hanakasti.

3. Metsänätkelmä. Vuosia sitten tein jutun luonnonkasveista puutarhassa. Sain haastateltavalta taimen, joka alkuun juroi. Jaksoin kuitenkin odottaa. Nyt köynnös pyrkii naapuriinkin, joten on vain hyväksi poimia sitä ahkerasti kimppuhin.

Ostin taimet Lepaan puutarhanäyttelystä. Komeat kasvit tuottavat valtavasti siemeniä.

4. Piharatamo. Pidän tavallisista vihreälehtisistä, mutta punalehtiset ovat vielä kauniimpia. Lehdistä saa upeita mansetteja kimppuihin. Kukkia poimin joskus loppukesällä, kun muita ei enää hirveästi ole. Eivätpä sitten leviäkään niin tuhottomasti.

Kokoan kimput kerätessäni käteen ja laitan maljakkoon. Matkoilta tuodut peltipurkit ja esineet ovat suosikkejani maljakoiksi.

5. Puna-apila. Suosikkeihimme kuuluvat eri apilalajit. Koska nurmikkoa meillä ei kasva korttakaan, apilamättäät kasvavat  itsestään levinneinä kivien väleissä polun reunoilla. Puna-apilat kestävät maljakoissakin.

”Kalliita perennoja olisivat, jos harvinaisia olisivat”, olen monesti sanonutkin monesta luonnonkasveistamme.

Kimppuihin kerääminen on tietysti vain murto-osa luonnonkasvien arvoa puutarhoissamme. Monet rikkaruohoina tunnetut luonnonkasvit saattavat olla hyviä mesikasveja tai oikeita ruoka-aittoja puutarhan pikkueläimille!

Kokeile kimpuissa myös näitä

  1. Metsäkortteista saa ihanaa vihreää kukkien joukkoon ja kimpun matsetiksi.
  2. Päivänkakkarat ovat tietysti upeita, mutta saunakukatkin ovat ihan kivoja.
  3. Luonnonheinistä saa napattuja tyylikkäitä lehtitupsuja tai kukintoja kimppuun.
  4. Pietaryrttiä kestävämpää kukkaa ei olekaan – leikkaa saksilla versot, jotka eivät hevin taitu mukaan.
  5. Kaunokkeja kerään yleensä vasta, kun ihan ensimmäinen kukka on kuihtunut. Leikkaan sen pois kerätessä saksilla.
  6. Vuohenputkista saa morsiusharsoa vastaavan kukkapilven – hetkeksi.
  7. Lupiineja ei tietenkään pihallamme levitetä, mutta kukkia olen poiminut kimppuihin ojasta.
  8. Puna-ailakit tulivat takaisin kaksi vuotta sitten. Ne leviävät nyt niin, että on vain hyvä poimia kukkia!
  9. Illakot asuivat avo-ojassamme jo muuttaessamme tänne parikymmentä vuotta sitten.
  10. Nokkonenkin saa meillä kasvaa sopivalla paikalla rauhassa. Vaikkemme niitä maljakkoon kerääkään, sopiva ripaus rentoutta on puutarhalle hyväksi!

Kesäisin ajatuksin terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 15 kesäisten kukkakimppujen kaunotarta - vai mikä on oma suosikkisi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *