Paratiisi takapihalla

Ammattipuutarhuri hoitaa hetkessä sen, mikä uhkaa kotipuutarhurilta jäädä tekemättä!

 

Kevät on myöhässä, joten puutarhan hoitajan päivät ovat kiireiset. Mitäpä, jos palkkaisit puutarhurin tekemään ainakin osan pihatöistä?

Pihatiemme puu-ja pensaskujanne kaipasi kipeästi siistimistä. Vaikka puutarhatyöt ovat meille molemmille ammatti ja harrastus, päätimme jo talvella, että tähän työhön palkkaamme apua.

Puutarhuri Sari Ojala valmistui keväällä unelma-ammattiinsa kaksivuotisesta aikuiskoulutuksesta. Aiemmat työt it- ja media-alalla saivat jäädä, kun rakkaasta harrastuksesta tuli kauan haaveiltu työ.

Tunsin Sarin aiemmin taitavana puutarhaharrastajana, jolla on itsellään hyvin hoidettu puutarha. Pidimme yhteyttä koulutuksen ajan ja keskustelimme kahvipöydässä muun muassa puutarha-alan työllistymismahdollisuuksista. Sari päätti perustaa oman yrityksen.

Sari Ojala Oy tekee pihasuunnitelmia, pihasiivouksia ja hoitosopimuksia – talvella myös koristeluja ja floristikkaa. Nyt työllistävät etenkin kevätsiivoukset.

Tilasimme tuoreen puutarhurin leikkaamaan pihatiemme 30 pensasangervoa, jotka haittasivat rehotuksellaan pihlajakujanteen alla versovien perennojen kasvua. Työ sujuu sukkelaan, kun tekijällä on kunnon välineet: aluksi ylikasvaneet pensaat madallettiin pensasleikkurilla.

Ruusu-, koivu- ja keijuangervot leikattiin 10-15-senttisille tapeille, ja työjälki siistittiin pensassaksilla ja harvavoimalla oksat pois. Tämä meidän olisi pitänyt tehdä jo pari vuotta sitten, kun ankaran talven jälkeen osa pensaista sai pahoja talvivaurioita.

Suuri helpotus työn tilaajalle oli myös se, että työhön oli sovittu kuuluvan paikkojen siistiminen ja leikkuujätteitten poiskuljettaminen. Miten ihmeessä olisimme saaneet pienellä 200-300 neliömetrin kaupunkitontillamme valtavan kasan pensaanoksia hoideltua?

Entäpä, jos kyseessä olisi ollut piikkioksainen orapihlaja-aita?

Kun puutarhurin perävalot näkyvät, aikaa työhön on mennyt aikaa vain 1,5 tuntia. Puutarhurin lasku oli alle 100 euroa, kun työtunnin hinta oli 43,00 e/tunti ja matkakulut 0,42 e/km.

Tyytyväisenä katselimme lopputulosta pariinkin otteeseen. Rajasimme tehtävän työn ennakkoon sopimalla ja saimme sen, minkä tilasimme. Aivan tarpeeksi tekemistä jäi puutarhamme kevätsiivouksessa vielä itsellekin.

Pihatietämme reunustavat angervopensaat ja perennat ovat ihana yhdistelmä. Pensaiden alasleikkuun ansiosta kukkia tulee vielä enemmän kuin edellisenä vuonna. Pensaista tulee taas heleänvihreitä palloja, joita sinne istutettiin.

Kun tilaat pihanhoitotyötä

  1. Koulutettu puutarha-alan yrittäjä tekee työn tehokkaasti ja ammattitaitoisesti.
  2. Tekijällä on työhön tarvittavat koneet ja välineet.
  3. Pihatyöt hoituvat myös silloin, kun asukas on poissa.
  4. Loma-aikana kotipiha pysyy kunnossa ja asutun näköisenä.
  5. Asiallisella yrityksellä on asianmukaiset vastuuvakuutukset.
  6. Sovi tehtävät työt ja laskutusperiaatteet ennakkoon.
  7. Ennakonperintärekisteriin kuuluvan yrityksen kirjoittaman laskun työosuudesta on mahdollista hakea kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen hakemiseen oikeuttavia pihatyöesimerkkejä löydät täältä  Vero.fi

Kaunista kevättä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Oliko helppoa katsella vierestä, kun toinen puutarhuri leikkaa ne pensaamme? Ei ihan, mutta onneksi puutarhuri hätisti minut omien töitteni pariin, sillä jo työturvallisuus vaati hänelle työrauhan.

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattipuutarhuri hoitaa hetkessä sen, mikä uhkaa kotipuutarhurilta jäädä tekemättä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *