Paratiisi takapihalla

Askartele juhlapöydän kukkakoristeet vaikka markettikimpusta

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Viikonlopuksi marketista napatusta leikkokukkanipusta saa askarreltua pienellä vaivalla vaikka juhlapöydän koristeet.

Yleensä juhlapyhiksi ostan floristin sitoman kimpun, mutta nyt päätin kokeilla, mihin kaikkeen lähikaupastamme ostettu kukkanippu taipuu. Tällä kertaa tarjolla oli viiden krysanteeminoksan värilajitelmia.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Leikkovihreät löytyivät omasta takaa. Lasiterassin muratista leikkaan versoja läpi talven, ja viherkasvina meillä kasvaa unelmaa ja hienohelmaa. Yrtit tuovat tuoksua asetelmiin. Myös peikonlehden, aralian ja viirivehkan lehtiä voi käyttää.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Sido leikkokukista kimppu

Kimppu krysanteemeja maksoi 8, 90 e,  ja loput tarvikkeet keräsin kotoa, sisältä ja ulkoa. Iittalan Teema-astiaan silppusin kukkakaupasta muutamalla eurolla ostamani sydämenmuotoisen kukkasienen, jonka imeytin astiaan kaadetussa vedessä. Pöytään sopii suorakaiteen muotoinen asetelma sydämen sijaan.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Neljästä kukkavarresta sidoin kimpun vaasiin. Aloitin kukkien siistimisellä: kaikki alalehdet ja sivuhaarat nypitään pois siksi, etteivät ne pilaa maljakkovettä. Jos varsissa on paketissa pilaantuneiden lehtien jäänteitä, huuhtelen varret juoksevan veden alla.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kokosin kukkavarret ja leikkovihreät käteeni siten, että kaikki varret osoittavat spiraalin muotoisesti vastapäivään. Sidoin kukat napakasti, ja leikkasin varsiin tuoreet imupinnat ennen haaleaan veteen maljakkoon laittamista.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kukat asettuvat maljakkoon kauniimmin kuin sekaisin pisteltyinä. Leikkovihreistä muodostui kimpulle ryhtiä antava mansetti. Jäykkävartisille krysanteemeille sopii hieman ylöspäin levenevä maljakko.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Lyhytvartisista leikkokukista syntyy pikkukimppu

Poistetuista sivuhaaroista jäi lyhytvartisia kukkia, jotka pistelin lahjaruusun mukana tulleeseen kumikorkkiseen vesiputkeen – säästän ne kaikki. Piilotin putken kaistaleeseen krysanteemien mukana tullutta vihreää käärettä.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Askartele juhlapöytään matala kukka-asetelma

Vihertäväkukkaisen oksan haarat silppusin hyvin lyhyiksi, ja pistelin ne kosteaan sieneen. Peittelin sienen piiloon muratin- ja rosmariinin versoilla. Lorautin astiaan vettä pöydälle asettelun jälkeen.

Hintaa kaikille ostetuille kukille ja tarvikkeille tuli noin 12-13 euroa.

Hoida leikkokukka-asetelmia näin

  1. Käytä maljakossa leikkokukkavirkistettä, mutta vaihda vesi muutaman päivän välein, jos se silti likaantuu.
  2. Lisää vettä kukka-asetelmien aluslautasille niin paljon, että se ulottuu sieneen saakka.
  3. Leikkokukkaputkissa on vain tilkka vettä. Täydennä päivittäin, ja pidä putket pystyssä tai vain loivasti kallellaan.

 

Hyvää viikonloppua, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Askartele juhlapöydän kukkakoristeet vaikka markettikimpusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.