Paratiisi takapihalla

Askartele kukkakakku syyspihan antimista

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kerää ainekset omasta puutarhasta, ja leivo lasiterassin tai parvekkeen koristeeksi syksyinen kukkakakku. Viileässä värikäs asetelma tuo iloa pitkään.

Kiertelin aamukoleassa puutarhassa ja katselin kasvien lehtiä, siemenkotia ja versoja. Hain sakset ja leikkelin mukaani, mitä eteen sattui. Vaikka maisema on edelleen melko vihreä, kukat alkavat olla vähissä.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Tykkään tehdä asetelmia nopeasti, murehtimatta turhia – osaanko vai en osaa. Kasvit ovat kuitenkin omalla tavallaan aina kauniita. Pöydälle laskettu läjä angervonoksia, pihlajanmarjoja, kärhöjen siemenhaituvia ja perennapenkin viimeisiä kukkia näyttää hyvältä  järjestelemättäkin.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kotonamme on eri muotoisia ja kokoisia märkäsieniä, jottei tarvitse aikailla inspiraation iskiessa. Sieni vettyy nopeasti painavaksi, jolloin tietää sen olevan valmis. Etsin kaapista aikoinaan häälahjaksi saamamme kakkutarjottimen, ja leikkasin terassin murateista versoja.  Kiedoin ne ensin sienen ympärille, ja lopuksi pistin päät sieneen. Eivät muratit vettä tarvitse, mutta pysyvät kiinnitettyinä paikoillaan.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Koska sieni on matala, kaikki siihen pisteltävät versot täytyy taitella tai leikata lyhytvartisiksi. Pensaista kerättyjä kukkia ja lehdyköitä en välitä viistota veitsellä, vaan leikkaan saksilla. Ne kestäisivät kuihtumatta jonkun aikaa vaikka kuivasieneen pistettyinä. Hortensiankukkia raatsin kerätä vain muutaman.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kauppareissulla tuli ostettua eilen ruusunippu, josta ajattelin laittaa muutaman sopivan värisen kukkakakkuuni. Leikkoruusut kannattaa leikata terävällä veitsellä viistovartisiksi tapeiksi, muuten ne pehmenevät ja nuutuvat nopeasti. Myös pihalta saksimilleni jaloruusun kukille tein uudet imupinnat varteen ennen sieneen laittamista.

Kakkupohjan peitoksi pistelin sen kummemmin suunnittelematta pensasangervon lehdyköitä ja kukintoja. Niitä meillä riittää vielä jouluasetelmiinkin, jolleivät pensaat peity sitä ennen lumihankeen – tuskin. Osa angervoista vielä kukkiikin, mutta myös kuolleet vininpunaiset kukat käyvät syysasetelmaan.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Jos kukkakakun vie puutarhaan, sille kannattaa valita suojaisa paikka. Myös linnut ovat kiinnostuneita pihlajanmarjoista ja marjaomenapuun hedelmätertuista, joita kakunpäälle pistelin. Kohta kukkakakkuja ei villiviinin lomassa tarvitakaan, sillä lehdet värittyvät pian leiskuvanpunaisiksi.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Keittiön pöydälle jäi lojumaan ylimääräisiä oksia ja versoja. Yksinäinen leikkoruusukin löytyi lehtiroskien joukosta. Kokosin ainekset yhteen kimpuksi, jonka asetin vanhaan maidonkaatimeen. Harvoin minulta jää asetelmista mitään pois heitettävää, vaan kaikille kukille ja versoille riittää jotain käyttöä.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Viileys lisää puutarhakoristeiden ikää. Kauniita kuulaita syyspäiviä!

 

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Askartele kukkakakku syyspihan antimista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *