Paratiisi takapihalla

Aurinkoa ja sadetta - puutarhan paras sää!

Kuivan alkukesän jälkeen saatiin sateita, jotka toivat puutarhaan eloa. Sitkeästi kasvit ovat kestäneet kuivan kauden yli.

Pihaan johtavan amerikanpihlajakujanteen  alla kasvaa pensaita ja perennoja. Myös tonttia ympäröivästä ojasta pihaan levinneet luonnonkasvit ovat ottaneet paikan omakseen.

Keväällä pensasangervot leikattiin alas, jotta perennat saisivat valoa. Aluksi näytti siltä, että pensaista tulee kyllä nätit pallot, mutta perennoja ei kuulukaan. Kävi miten kävi, kastelemaan emme voineet ryhtyä: pihatie on liian pitkä eikä vesipistettä ole lähelläkään.

Pensasangervojenjoukossa versoneet muutamat pensasruusut eivät olleet pitkästä kuivasta jaksosta moksiskaan.  Niitä ei ole kasteltu kertaakaan juurimiskesän jälkeen, joten juuristo ulottuu varmasti syvälle.

Pensasangervot kasvoivat nopeasti ja alkoivat kukkia. Ilman pisaraakaan muuta vettä kuin sateet. Kukinnasta tuli tänä kesänä ennätysrunsas – ja pörriäiset valtaavat kukat aurinkoisina päivinä.

Perennat pensaiden väleissä kituivat ja joukossa oli aukkojakin. Palavarakkaus nuokkui henkitoreissaan joko alkukesän, mutta nyt vettä saatuaan se säntäsi kukkaan.

Myös muut perinneperennat, kuten malvat, yllättivät iloisesti. Jostain ihmeen kokoista pensaiden väleistä ne punnersivat lopulta pintaan ja nyt kukkivat.

Aurinkoisesta ja kuivasta alkukesästä ovat nauttineet erityisesti pihatien hiekkaan itsestään levinneet luonnonkasvit, kissan- ja harakankellot sekä kärsämöt. Päivänkakkaroille taisi kuivuus olla liikaa.

Makeat ahomansikat viihtyvätkin paremmin kuivalla hiekkatiellä kuin penkeissä.  Aurinkoisen kesän marjasato on erityisen maukas. Mansikkaa parempaa maanpeiteperennaa kuivaan ja aurinkoiseen paikkaan ei olekaan.

Kuinka kesä jatkuu?

Pihatien rutikuivalla alustalla näyttävät selvinneen myös keijunkukat, virmajuuret, ukonkellot ja orvokit. Kärhötkin ovat viimein alkamassa kukkia.

Selvää se, että kasvit olisivat rehevämpiä, jos olisimme kastelleet, mutta kyllä kuivuuteen tottuneet vahvat lajit hengissä selviävät näistäkin helteistä.

Myös naapurin kellastunut nurmikko alkaa taas vihertää.

Nyt toivoisin meille sateisia öitä ja aurinkoisia päiviä,

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aurinkoa ja sadetta - puutarhan paras sää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *