Paratiisi takapihalla

Haravoisinko puista ja pensaista pudonneet lehdet - vai annanko olla?

Ruska lisääntyy puutarhassamme nyt kiihtyvällä vauhdilla. Lehtiä putoilee puista tihenevään tahtiin, ja luutaa saa poluilla käyttää päivittäin. Miten sinä hoitelet lehdet puutarhassasi?

Pikkuinen puutarhamme suorastaan tulvii puista ja pensaista putoilevia lehtiä, vaikka maisema on yleisilmeeltään melko vihreä. Ihanaa varjoa kesäisin tuovat puut meillä ja naapurissa tuovat syyssiivoukseen haasteita.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Koska pihallamme ei kasva ruohonkorttakaan – tarkoituksella kylvettynä nurmikkona – pihan pinnat on peitetty maanpeiteperennoilla. Liuskekivillä päällystetyt polut ovat lehtien pudotessa syksyllä liukkaat.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Lakaisemme suurimman osan lehdistä poluilta pensasalustoille, joissa ne tuovat talvisuojaa kasvien juuristolle. Pari omenaakin taisi vieriä mukana, mutta ei näistä keväällä ole enää jäljellä mitään.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Lehtensä pudottavien puuvartisten maanpeitekasvien, kuten pikkuherukan, lehtien annamme pudota niille sijoilleen. Ruska värittää lehdet punakeltaisiksi, ja kevääseen menessä ne katoavat olemattomiin.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Talvenarkojen japaninvaahteroiden ruskaa odotamme, sillä punertuvat lehdet ovat merkki talveentumisesta.  Vihreälehtiset pensaat kääntyvät ihan kohta leiskuvanpunaisiksi, mutta vielä hetken kestää.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Tonttiamme ympäröivistä puista satoi patiolle viikolla läjäpäin haavan- ja koivunlehtiä. Niiden joukkoon järjestin syksyiset pihajuhlat :).

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Välillä tuntuu, että syksyllä lehtiä sataa maahan enemmän kuin kesällä puiden ja pensaiden oksissa kasvoi. Koska puutarhassamme on lehtokotiloita, isoja lehtikasoja ei voi niiden talvehtimispaikoiksi jättää.

7 vinkkiä lehtien hyödyntämiseen

  1. Kun kellastuneet lehdet putoilevat nurmikolle, ajele ne ruohonleikkurilla murskaksi, niin hajoaminen nopeutuu.
  2. Haravoi lehtiä puiden ja pensaiden alustoille. Ne tuovat talvisuojaa kukkasipuli-istutuksille tai talvenaroille kasveille.
  3. Kompostoi lehdet puutarhajätteen joukossa. Parhaiten lehdet hajoavat, kun kompostissa on vihreitäkin kasvinosia. Jos kompostoit pelkkiä lehtiä, lisää typpeä.
  4. Säilö kuivista lehdistä ja risuista syntyvää kariketta kompostin kuivikkeeksi.
  5. Kasvaako puutarhassasi leppiä, jotka pudottavat lehtensä vihreinä? Lepän juurelta saa hyvää multaa.
  6. Askartele värikkäistä lehdistä koristeita ja kransseja puutarhaan. Kuivat lehdet kestävät asetelmissa pitkään.
  7. Jos puutarhassa on lehtokotiloita, siivoa tarkemmin. Lehtiläjät muodostavat niille talvehtimispaikkoja.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

 

 

Iloitse ruskasta,

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haravoisinko puista ja pensaista pudonneet lehdet - vai annanko olla?

syysongelma

aika hankalaa hyödyntää vinkkejä,koska pihallamme on 10 isoa koivua ja 10 isoa haapaa sekä mäntyjä ja kuusia. ruohonleikkurilla ei pääse jokaiseen paikkaan ajelemaan lhtien päältä,koska pihassa on kiviä ja kantoja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *