Paratiisi takapihalla

Helpota kastelutyötä - 10 käytännön vinkkiä puutarhatoimittajan puutarhasta

Helteisinä alkukesän päivinä  ruukkupuutarhan kasvit, uudet istutukset ja kylvökset kaipaavat kastelua.

Keväthelle yllätti puutarhan hoitajat, ja yllättävän paljon käyttöä on löytynyt vesiletkuille ja kastelukannuille. Kuinka pärjäämme kaupunkipuutarhassamme, jonka työläin homma taitaakin olla ruukuissa ja laatikoissa kasvavien kukkien ja vihannesten kastelu?

  1. Ykkösjuttu on puolivarjo, sillä rehevin puutarha syntyy puolivarjoon. Istutimme alkuvuosina tontille paljon pikkupuita (koristeomenapuita, rautatienomenapuita ja japaninvaahteroita), jotka varjostavat sopivasti – eivät liikaa. Varjon lisäännyttyä ja kasvien juurruttua syvälle kasteluntarve on vähentynyt.

2. Vedenottopisteemme sijaitsee talon seinässä keskeisellä paikalla, joten ”näön vuoksi” sille nikkaroitiin  puukaappi. Kasteluletku ja säädettävä kastelupistooli sopivat kiireiselle kastelijalle, kuten minulle. Hyvässä kastelupistoolissa veden tulovoimakkuutta voi säätää portaattomasti. Kastelen pistoolilla joskus jopa pikkutaimet.

3. Kivannäköisiä kastelukannuja on meillä keräilläänkin, joten osan kannuista olen voinut sijoittaa herkästi kuivuvien kasvien,  kuten tomaattien, hortensioiden ja hämähäkkikukkien, viereen. Kannut täytetään parin päivän välein, jotta nuutuvan kasvin saa kasteltua nopeasti.

4. Olemme kokeilleet istutuksilla myös tihkulehtua, jonka pinnan läpi vesi pisaroi pikkuhiljaa. Viime aikoina emme ole sitä sitä enää käyttäneet, sillä maahan istutetut kasvimme eivät juuri kastelua tarvitse.

5. Kasvihuoneessa on kokeiltu myös Blumat-tippukastelijoita, jotka toimivatkin luotettavasti. Kastelujärjestelmässä toisiinsa ja vesiastiaan letkulla liitetyt blumatit alkavat mullan kuivuessa tiputtaa kasteluvettä. Mullan kostuttua vedentulo lakkaa.

6. Kattovedet kerätään isoon astiaan, jonne on kastelupisteeltä ei letku ulotu. Kantta ei valitettavasti ole, mutta altaassa lojuvat kastelukannu, kauha ja vettä imevät kasvit varmistavat, että astiaan pudonneet pikkueläimet pääsevät turvaan. Myös muita vesiastioita lojuu ympäri puutarhaa. Lummelammikon sammakot eivät häiriinny, vaikka niiden kylpyvettä välillä käytetään kukkien kasteluun.

7. Kesäkukkaruukkujen viikonloppukastelijoina on käytetty myös kaulaansa myöten multaan työnnettyjä vedellä täytettyjä muovipulloja. Yhden vesipullollisen varassa kasvit eivät kuitenkaan päiväkausia kestä: jonkun pitää täyttää pullot uudelleen – tai kastella kukat. Lomille keräämme kasvit mahdollisimman yhteen, ja pyydämme poikamme kastelijaksi.

8. Monilla ruukkupuutarhan kasveillamme on alusastiat, joihin kerääntyy sadevettä. Kuivana kautena alusastialle voi valuttaa vettä letkusta. Rankkasateen sattuessa korkeareunaisia astioita täytyy kyllä välillä tyhjennelläkin.

9. Suosimme ruukkupuutarhassa isoja kasvatusastioita, joissa multa ei kuivu nopeasti. Myös viljelylaatikoissamme on korkeutta puolisen metriä. Iso multamäärä ei ole niin poudanarka kuin pieni. Kylvöksiä ja vasta istutettuja taimia pitää tietysti kastella säännöllisesti, sillä niiden juuret kasvavat pintamullassa.

10. Kesäkukilla olemme käyttäneet joskus kastelukidepitoista multaa, joskus emme. Kiteet imevät itseensä kasteluvettä ja luovuttavat sen kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Kokeilussa on ollut myös biohiili, joka toimii vähän samaan tapaan. Kevät yllätti tänä vuonna meidät niin, että kesäkukat istuettiin siihen multaan, mitä kotona sattui valmiina olemaan.

Vaikka kastelu on välillä rankkaa, taidan silti toivoa aurinkoista kesää. Meitä on kaksi kastelijaa, mikä tietysti helpottaa jo sekin tosi paljon.

Muista vielä:

Kastele kastelukannussa lämmenneellä vedellä kylmänarat lajit, kuten basilikat ja pavut. Jos on aurinkoinen päivä, ravistele pois polttolasin tapaan toimivat vesipisarat lehdiltä.

Kastele alkukesällä illalla, jolloin kasvit imevät sen yön aikana tehokkaasti. Loppukesällä parempi kasteluaika on aamu, jotta kasvusto ehtiin kuivua iltaan mennessä.

Kastele kesäkukkia ja kylvöksiä säännöllisesti, mutta totuta monivuotiset perennat, pensaat ja puut juurtumisen jälkeen selviämään omillaan. Nurmikko saattaa kellastua helteellä, mutta virheä väri palaa sateiden alettua.

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpota kastelutyötä - 10 käytännön vinkkiä puutarhatoimittajan puutarhasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *