Paratiisi takapihalla

Helppoa puutarhanhoitoa - kassiperunat DIY-ohjeet

Aloita nyt perunan kasvatus pihalla, patiolla tai parvekkeella. Viljely onnistuu kestokassissakin.

Perunoiden kasvattamiseen ei tarvita kasvimaata tai edes viljelylaatikkoa, vaan se onnistuu kassissakin. Viljelyn voi aloittaa vaikka heti, sillä ennen istuttamista siemenperunat idätetään.

Idätä siemenperunat

Hanki siemenperunat puutarhamyymälästä. Etenkin varhaislajikkeita (Timo, Jussi, Annabelle) myydään pienissäkin pusseissa. Pidä perunat valoisassa ja viileähkössä paikassa, kunnes idut puhkeavat.

Valmista viljelykassi

Leikkaa kestokassin pohjan tuntumaan pari kunnon reikää, jotta liika vesi pääsee valumaan pois tainten juuristosta. Jos pidät kassia parvekkeella, älä rei’itä vaan kastele ”nätisti” veden kulutuksen mukaan.

Kasvualusta tilanteen mukaan

Täytä kassi noin puolilleen kasvualustaa, ja pistele perunat sen joukkoon. Kasvualustaksi sopii  kukkamulta tai kasvuturve, mutta nyt käytin kasvusammalta. Jotkut viljelevät jopa kuivan heinän joukossa. Valoisa kasvupaikka

Kastele istutus, ja vie se valoisaan ja lämpimään paikkaan pihalle, terassille tai parvekkeelle.  Lasiterassi, lasitettu parveke tai kasvihuone jouduttaa kehitystä. Siirrä kassi sisälle pakkasöiksi.

Perunasta on moneksi

Itse viljelen perunaa myös viljelylaatikoissa. Lempilajikkeeni ovat Annabelle ja Siikli, joka on myöhäisempi kuin varhaislajikkeet. Punakukkaisia lajikkeita kasvatan kukkaruukuissakin.

Kesän istutuksia varten viljelen osan siemenperunoista taimiksi, jotka siirrän kasvupaikoille kesän mittaan. Joskus heinäkuussa istuttamissani taimissa on ollut jo miniperunoita valmiina.

Lue lisää siemenperunasta täältä!

Hoida kassiperunoita kesällä

  1. Kastele perunakassia säännöllisesti, sillä ohut kerros multaa kuivuu nopeasti. Varmista, etteivät perunat seiso vedessä.
  2. Kesällä lisää kasvualustaa, jos mukulat uhkaavat tulla pintaan. Mukulat vihertyvät syömäkelvottomiksi, jos ne saavat valoa.
  3. Jos käytit istuttaessasi laihasti lannoitettua kasvualustaa, lannoita lisää kesällä kasvun voimistuessa. Helpointa se on kasteluveden joukossa.
  4. Korjaa sato, kun perunat ovat kukkineet. Tunnustele multaa, joko mukulat ovat sopivan kokoisia. Lämpimänä kesänä sadonkorjuun jälkeen ehtii varttua toinenkin sato pikkuperunoita.

Satoisaa kesää!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppoa puutarhanhoitoa - kassiperunat DIY-ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *