Paratiisi takapihalla

Hoida joulukukkiasi – nauti niistä pyhien jälkeenkin!

Joillakin kasveilla on tähtihetkensä, mutta ei eläviä kasveja raatsi poiskaan heittää. Joulukukat säilyvät hyvässä hoidossa vähintään alkuvuoteen.

Joulun jälkeisellä viikolla arki tempasi elämästä topakan otteen, ja kohti kevättä mennään ja lujaa! Kaunis joulukuusi kannettiin lasiterassille siivouksen tieltä, mutta lauhan ajan se saa olla siellä. Uutenavuotena siihen laitetaan lamput, sen jälkeen oksat leikataan talvehtivien kasvien suojaksi.

Vaikka kevät on mielessä, joulukukista monet ovat vielä niin hyvässä kunnossa, että ei niitä voi poiskaan heittää. Jouluhyasinttien kukat ovat jo kuihtumassa, mutta lasiterassilla ne säilyvät väriläiskänä vielä pitkään.

Kukkineista hyasinteista ponnistaa jälkinuppuja. Kauneimpia ne ovat, kun leikkaa kuihtuneet kukat pois vierestä.

Kun kaikki kukat ovat kuihtuneet, otan sipulit pois ruukuistaan ja kerään ne astiaan. Seuraksi tulevat myöhemmin ruukuissa myytävät tetenarsissit ja helmililjat – kaikki sipulit istutetaan maan sulettua puutarhaan.

Joitain hyasintteja olen pitänyt tarkoituksella lasiterassin viileydessä. Valkoiset ja siniset hyasintit tuovat kevään tuntua, kun nostan ne tammikuun alussa lämpöön. Hyasintti ei ole enää vain joulukukka!

Lasiterassin viileyteen pääsi myös jouluruusu, joka pääsi nuupahtamaan sisällä lämpimässä. Nyt se on piristynyt ja tuumailen, josko istuttaisin sen vielä puutarhaamme, jossa on yhä sulaa maata.

Lahjaksi saatu jouluasetelma kestää vaikka kuinka pitkään, kun hieman kastelee. Korin kasvit – havu ja lamosalal – viihtyvät viileässä, joten vein astian lasiterassille.

Joulutähdet kukoistavat lämpimässä kasvilamppujen alla. Lämpö, valo ja kohtuullinen kastelu – ne pitävät joulutähdet virkeinä jatkossakin. Olen menossa keväällä etelään, jossa joulutähdet kasvavat komeina pensaina.

Voih! Yksi on kuitenkin joukosta poissa. Sain lahjaksi joulutähden, jota ei oltu pakattu mitenkään, vaikka se oli ollut tunteja kylmässä autossa. Kun otin kasvin käteeni, tunsin, miten jääkylmää multa ruukun sisällä oli.

Kokeeksi leikkasin tähden tapeille, mutta en ole varma selviääkö tämä. Koska juuristo sai kestää kylmyyttä, kasvi voi olla mennyttä. Huono merkki, että maitiaisnestettä ei leikattuihin pintoihin noussut.

Viime vuoden joulutähdistä leikkaamalla viherkasveiksi kasvatetut joulutähdet ovat pirteitä edelleen. Jos joulutähdestä on jäljellä enää punainen ruusuke, leikkaa versot lyhyiksi ja odota uusien versojen puhkeamista.

Joulutulppaanit ovat jo mennyttä, mutta sitä hauskempi nyt onkin hankkia kotiin kevään myötä yhä värikkäämpiä leikkotulppaaneja.

Hoida joulukukkia pyhien jälkeen

  1. Pidä joulutähdet edelleen valoisassa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jos kasvin lehdet putoavat, leikkaa versot lyhyiksi ja aloita viherkasvin kasvatus.
  2. Jos hyasinteista nousee sivuhaaroja, leikkaa pois kuihtuneet kukat ja nauti uusista. Kerää kukkineet sipulit kasaan odottelemaan kevätistutusta.
  3. Amaryllistä eli ritarinkukkaa ei kannata heittää pois. Odottele rauhassa, että lehdet nousevat sipulista. Joskus nousee uusia nuppujakin. Myös jatkokasvatus seuraavaksi jouluksi on mahdollista.
  4. Havut, skimmia, atsalea ja lamosalal viihtyvät viileässä, jossa multakaan ei kuivu nopeasti. Jotkut puutarhaan istutetut havut ovat talvehtineetkin.
  5. Tulilatva ei taida kuolla mihinkään, jos se pidetään lämpimässä paikassa eikä kastella ylettömästi.
  6. Pidä jouluruusu viileässä paikassa ja multa kosteahkona. Jos puutarhassa maa on sulaa, sen voi vielä istuttaa ja peitellä havuilla.

Mukavaa keväänodotusta, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hoida joulukukkiasi – nauti niistä pyhien jälkeenkin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *