Paratiisi takapihalla

Huonekasvit heräävät kevääseen - hyvä aika lisätä kasveja

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kun kevät etenee, huonekasvit heräilevät uuteen kasvukauteen. Samaan aikaan niitä voi uudelleen istuttaa, jakaa ja ottaa pistokkaitakin.

Kotimme on hyvin kasvilampuilla valaistu, joten kasvukausi taitaa jatkua meillä läpi vuoden. Myös luonnonvalo alkaa helmikuun puolivälistä alkaen lisääntyä niin, että huonekasvien uudelleen istuttamisesta ei ole kasveille haittaa.

Katso kuvan kulhoa, jonka ostin aikoinaan muutamalla eurolla ulkomaanmatkalta. Kun se ei matkalaukkuun mahtunut, onneksi sain ottaa astian koneeseen. Unohda sanomalehdet – kuinka helppoa onkaan istuttaa kasveja mullalla täytetyssä pesuvadissa!

Viikko sitten silmiini osui rönsylilja, joka oli kuin varkain kasvattanut valtavat tupsut pörheitä rönsyjä. Nappasin niistä muutaman vesilasiin juurtumaan, ja juuria muodostui nopeasti.

Istutin rönsypistokkaat nyt multaan, ja tiivistin istutuksen kastelemalla. Emotaimi taitaa olla hieman uuvuksissa, joten on hyvä ottaa ajoissa pistokkaat talteen jatkamaan perintökasvin elämää.

Jouduin joku aika sitten leikkaamaan tuoksupelargonia, joka toispuolisen versonnan vuoksi uhkasi kellahtaa kyljelleen. Vesilasissa juurtuneet pistokkaat pääsivät samalla istutusrupeamalla multaan.

Miksi juurrutan pistokkaat vedessä? Äitini teki niin perintötiedon vuoksi, mutta minulla on käytännöllinen syy. Koska tilaa on rajoitetusti, haluan nähdä pistokkaassa juuret jo ennen kuin istutan sen multaan.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Koko istutusrupeaman syy oli kuitenkin viirivehka, joka oli kasvanut ruukkuunsa nähden jo liiankin isoksi. Sitä on jaettu ennenkin, ja nyt oli taas aika.

En varsinaisesti vaihda multaa kasveilleni, mutta uutta ravinteikasta kukkamultaa kaikki huonekasvit saavat keväisin täydennykseksi. Kun jollekin ruukku käy ahtaaksi, istutan sen uuteen multaan ja usein samalla jaan.

No, nyt meni vaikeaksi! Unohdin kastella uudelleen istutettavan viirivehkan jo edellisenä iltana, joten kovin tiukassa oli sen saaminen irti vanhasta ruukustaan. Lihaveitsen avulla se lopulta onnistui, kun kävin ruukunreunat veitsen kanssa läpi.

Jaoin juurakon sormin osiin, joihin kaikkiin tuli sekä juuria että versoja. Leikkelin pois kuolleet lehdet ja istutin jakopalat uusiin ruukkuihinsa. Yhden palasista istutin vanhaan ruukkuun.

Tiivistys ensin ruukun reunoita sormin, ja sitten mullan tiivistys kastelemalla. Ihan varmasti kaikki palaset juurtuvat, sillä kaikki olivat elinvoimaisia.

Huonekasvit ehkä kaipaavat muutakin hoitoa. Onko sinulla talvehtineita pelargoneja?

Seuraa blogiani, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvit heräävät kevääseen - hyvä aika lisätä kasveja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *